...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Realna cena maski je ona pre korone

30.09.2020.

Sećate li se onog perioda karantina i "pikova", kada su jednokratne maske koštale i po 120 dinara? I kada je pronalaženje te maske u apotekama nekada bila nemoguća misija. Pre pandemije one su koštale deset puta manje, a trenutno se mogu naći i za petnaestak dinara. Postavlja se pitanje - koja je njihova realna cena?

.

Foto: canva.com 

Većina mladih sa kojima smo razgovarali smatra da je 120 dinara mnogo, a mišljenja oko prihvatljive cene su podeljena. Neki smatraju da treba da bude kao pre korone, a neki da je okej i sadašnja cena od oko dvadesetak dinara:

Ne znam koja je realna cena, ali s obzirom na upotrebnu vrednost, ja za to ne bi bih dao više od 20 dinara. Za jednokratnu upotrebu, cene koje viđam od sto i više dinara su previše.

Pretpostavljam da je realna maloprodajna cena ona koju smo imali pre početka pandemije, pre nego što je porasla potreba tržišta za maskama.

Pre su bile desetak dinara i niko ih nije kupovao. U najgorem haosu su bile 120 dinara, što je van svake pameti. Nakon par meseci su smanjili na tridesetak. Sve je u skladu sa kapitalizomom.

cenemaskii png

Foto: canva.com

Umetnica Ivana Antić (30) podseća da je krajem marta Službeni glasnik objavio uredbu o maloprodajnim cenama zaštitnih sredstava. Po tim cenama, maska je mogla da bude najviše 120 dinara. Kako Ivana kaže, prodavci su ovo shvatili veoma ozbiljno, s obzirom na to da je u većini prodavnica ona i koštala toliko.

"I lekari i mnogi moji prijatelji koji su zdravstveni radnici govorili su o tome da su maske neophodne, ali da je važnije držati distancu. Maske su prvenstveno tu kako neko ko je zaražen ne bi mogao da prenese virus dalje. Iz predostrožnosti je određeno da ih nose svi. Mnogo je isplativije bilo kupiti platnenu masku koja više štiti. Meni se dogodilo da operem masku, nisam imala rezervnu, te sam kupovala druge. Došla sam do cifre od 500 dinara za dva dana, što je mnogo" ističe Ivana.

"Sada su jeftinije, do 30 dinara, ali je to i dalje trostruko više od cene kakva je bila pre pandemije. Nisam zdravstveni radnik, ali nisam sigurna i da ih treba nositi non stop", navodi ona.

cenemaski png

printscreen Uredbe

Potreba za maskama je mnogima pomogla u pokretanju biznisa. Na društvneim mrežama se mogu naći mnogobrojni profili koji se bave proizvodnjom i prodajom maski. Mirjana Milićević iz tima koji stoji iza stranice Maske za lice kaže da je prodaja manja u odnosi na period kada je virus bio aktivniji.

"Potražnje ima, ali nije ludilo kao kada je pretila opasnost. Počeli smo u martu, kada je bila manja konkurencija. Sve je bilo u deficitu, samim tim je i rasla potražnja koja je nekada prevazilazila naše kapacitete. U junu, takozvanom drugom talasu situacija sa prodajom i potražnjom se ponovila", kaže Mirjana.

Ona dodaje i da tržište diktira kako će se formirati ponuda i celokupno poslovanje i da su im najbrojniji kupci žene.

Veoma brzo su se i u toku karantina i najsnažnijih talasa virusa ljudi okrenuli pravljenju i kupovanju dugotrajnih maski koje su isplativije od jednokratnih, ako govorimo o ceni od 120 dinara. Primera radi, za deset dana je potrebno 1.200 dinara odvojiti samo na te jednokratne maske.

Ostajemo u nadi da nam u bliskoj budućnosti maske neće ni trebati, a da će do tada realna cena biti bar ova trenutna, od nekoliko desetina dinara. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. oktobra

Za vikend vas očekuje gomila Halloween žurki, a pre toga možete posetiti dosta zanimljivih događaja.

.

O vakcinama se informiše kod epidemiologa

U Srbiji je u toku vakcinisanje trećom dozom za sve one kod kojih je prošao period od šest meseci od…

.

Za samo minut iskoristimo tri miliona maski

Zaštitne maske koje koristimo kao vid prevencije od zaraze koronavirusom, većina nas baca ne razmišljajući mnogo o tome gde one…

.

Srednji prst za sve koji su bez maske

Usred pandemije, najobičniji komad tkanine pokrenuo je opštu raspravu o javnom zdravstvu, građanskim i ličnim slobodama. Imaš one koji ih…

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

iPhone: nove opcije i nove cene

Predstojeća iPhone 15 serija se sve više pojavljuje u vestima, a sada su se pojavile nove glasine. Najnovije informacije sugerišu da…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo