...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

22.09.2020.

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i do sada, drugi je kombinovani model gde će predavanja biti organizovana online, a praktična nastava u manjim grupama i treći je kompletna onlajn nastava. Istraživali smo šta takav način nastave znači studentima, a šta fakultetima čiji se rad temelji na praktičnoj nastavi. 

.

Na svih sedam univerziteta u našoj zemlji početkom oktobra počeće nova školska godina, a nastava će se uglavnom izvoditi kombinovano - teorijski deo držaće se onlajn, a vežbe "uživo", uz poštovanje preporučenih mera zdravstvene zaštite. Pitanje je samo koje su to mere zaštite ako studirate, primera radi, na Medicinskom fakultetu ili Akademiji umetnosti. Prodekanka za nastavu novosadske Akademije umetnosti, Vesna Ždrnja kaže da su fakulteti u ponedeljak dobili smernice Ministarstva prosvete i SKONUS-a, ali da svaki fakultet te smernice sebi prilagođava.

"Jedan deo nastave mora biti u učionicama, u manjim grupama. Studenti koji budu mogli da poštuju mere, da drže distancu na nastavi i nose maske to će činiti, a oni studenti kod kojih je to nemoguće, na primer studenti glume, dobiće vizire i neka druga pomoćna sredstva i podelićemo ih u manje grupe. Jednostavno, imamo neku vrstu kriznog rasporeda", ističe prof. Vesna Ždrnja.

Sličan izazov čeka i Medicinski fakultet, kaže prodekan za nastavu te ustanove, Zoran Komazec.

"Nama jedan dobar deo studenata treba nastavu da sprovede u nastavnim bazama, odnosno, na klinikama u kojima je do skoro bilo kovid pozitivnih pacijenata", dodaje prof. Komazec.

 fakulteteti jpg

Generalne smernice su jasne, čak i olakšane. Teorijska nastava izvodi se online, a praktična spram okolnosti, što epidemioloških, što kada je reč o uslovima na samom fakultetu. Dodatno opterećenje, pak, imaju studenti koji dolaze iz regiona, ali za njih, kako kažu na Medicinskom fakultetu, za početak važe pravila Kriznog štaba, a potom i smernice kojih se pridržavaju svi studenti.

"Ukoliko se za ulazak u državu bude tražio PCR test, onda će morati da imaju taj test. Ukoliko se bude tražila samoizolacija, onda će biti u samoizolaziji, a ukoliko se ispoštuju sva ta pravila, tada ti studenti imaju ista prava i obaveze kao i studenti koji su iz Srbije", naglašava prof. Komazec.

Upravo studentima iz regiona najviše i odgovara online pristup držanju nastave, kaže student žurnalistike Miloš Kuvelja.

"Meni jako odgovara, jer živim u Bijeljini i neću morati da dolazim na predavanja, sve ćemo moći online da obavljamo, tako da je meni super", kaže Miloš.

Bez obzira na pogodonosti, on se, kao i većina studenata, ne plaši odlaska na nastavu. Istovremeno, fakulteti tvrde da je nastava zapravo najbezbedniji deo procesa.

"Čini mi se da ništa drugo osim onih uobičajenih epidemioloških mera koje važe za sve građane, ne samo za univerzitete i studente, da bi one mogle da pomognu i da bi sve to skupa moglo da funkcioniše kada bi se studenti zaista pridržavali tih mera i van fakulteta, jer tu zapravo ulazimo u neku kriznu zonu. Nisu fakulteti mesto gde će se mnogo studenata zaraziti", dodaje prof. Vesna Ždrnja.

Do zvaničnog početka nastavne godine ostalo je još nešto više od nedelju dana, mada ako nas je ova godina ičemu naučila, to bi mogao biti dug period za konkretno planiranje.

Više o toj temi, možete čuti u plejeru:

   

I. Miloradov, A. Trešnjić

Možda te još zanima:

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

.

Nastavlja se predstavljanje fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Ciklus predstavljanja fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

.

Vebinar o započinjanju karijere

Sajt Startuj.com u okviru Regionalnog sajma poslova organizuje vebinar na temu "Kako da na pravi način STARTUJeš karijeru?" koji će…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo