...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo

Putovanje u EU nesigurno i komplikovano

07.07.2020.

Leto nam ja stiglo, a sa njime je trebalo da stigne i planiranje putovanja. To je sada vrlo neizvesno, jer se situacija sa koronavirusom iz dana u dan menja, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama. Nedavno je Evropska unija otvorila granice za Srbiju, a potom su je neke zemlje EU zatvorile. Putovanje u neku od ovih zemalja zahteva praćenje i menjanje stanja na dnevnom nivou.

.

Foto: Pixabay.com

Novinar Radovan Ciganović (25) kaže da je planirao da putuje, prvenstveno zbog posla, ali da to sada više nije tako. On se nada da će se situacija stabilizovati i da će moći bezbedno da se putuje oko Nove godine.

"Trenutno ne bih išao negde u inostranstvo na odmor ili letovanje, jer sam stekao utisak da se pravila o tome gde se sme ići, a gde ne sme, koje su granice otvorene, a koje nisu, menjaju iz dana u dan. Sve je toliko neizvesno i ne bih se upuštao u to da ostanem zarobljen u nekoj državi i da ne mogu da se vratim", kaže Radovan.

Prema njegovim rečima, postoji i politizacija celokupne priče oko zatvaranja i otvaranja granica.

"Ako će granice da budu zatvorene onda treba da budu zatvorene svim državama, a ako će da budu otvorene, onda neka budu svima otvorene. Mislim da se ovako ne dobija ništa i da se ova situacija koristi za ostvarivanje nekih političkih ciljeva. Tako onda države, u zavisnosti od toga otvaraju ili zatvaraju granice prema određenim zemljama, pa smo na primer dobili ovu situaciju između Srbije i Crne Gore", ističe Radovan. 

putovanjakorona png

Foto: Pexels.com

Aktivistkinja Sonja Barać (27) kaže da u ovoj godini neće putovati u inostranstvo tokom godišnjeg odmora, ali da planira, ako bude bilo moguće, da u septembru ide poslovno u Francusku.

"Planiram vođenje omladinske razmene u septembru, ako se dogodi i ako mere dozvole da se putuje. Generalno ne planiram ništa što nije u vezi sa poslom. Mere su dosta pooštrene i države na različite načine tretiraju situaciju. Bilo bi mi mnogo komlikovano da planiram nešto u inostranstvu. Ostaje mi da putujem po Srbiji", ističe Sonja.

Cela ova situacija nekima izaziva konfuziju. Novinarka Andrijana Glišić (26) kaže da ne želi da rizikuje neplanirani ostanak u nekoj zemlji.

"Ne planiram da putujem negde van Srbije, najviše zbog toga da ne bih došla u situaciju da budem zarobljena u nekoj državi, ili da moram da budem u karantinu nakon što se vratim iz neke druge zemlje. Možda bi bilo najbolje da se sve zatvori dok ova situacija ne prođe i da nakon toga bude otvoreno. Ovako ne možemo da budemo sigurni ni u jednu informaciju, niti možemo da pravimo planove", kaže ona.

Trenutno su granice za putovanja u većinu EU zemalja otvorene. Ono na šta treba obratiti pažnju su pravila, koja treba ispoštovati ukoliko se putuje u inostranstvo, a koja su za neke zemlje slična, a za neke različita. Tome se naravno dodaju i mere bezbednosti, koje su na prvom mestu, bez obzira da li se putuje po Srbiji, Evropi ili dalje.

Opširnije o ovoj temi poslušajte u prilogu:

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Napravi kvalitetan CV

Eurodesk centar i Europass centar organizuju besplatnu radionicu za mlade na kojoj će naučiti kako napraviti dobar CV. Radonica će…

.

Neuspeh traži zvuk u svemu što smo voleli

Jovana Živanovića novosadska rokenrol publika pamti iz bendova Ringišpil i The Bayonets. Gitarista i pevač poznat je kao ljubitelj panka…

.

Prajd šetnjom skreće se pažnja na diskriminaciju

U ponedeljak 12. septembra Europrajd je zvanično otvoren ispred Palate Srbije u Beogradu. Ovogodišnji program sadrži konferencije, izložbe, predstave, revije,…

.

Krupan korak ka neuzvraćenoj ljubavi

Lazar Simić (22) je student Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Kako on kaže, jako voli to što…

.

Fotografiši život mladih i dođi do nagrade

Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija pozivaju mlade da učestvuju na konkursu "Biti…

.

Marko Mihailović: Europrajd je laka tema za jeftino spinovanje

Jedna od posledica tenzija i provale mržnje zbog ovgodišnjeg Europrajda, koji će biti održan 17. septembra u Beogradu, je i…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo