...
TRENUTNO14:00 - 15:00Eko linija

Društvo

Putovanje u EU nesigurno i komplikovano

07.07.2020.

Leto nam ja stiglo, a sa njime je trebalo da stigne i planiranje putovanja. To je sada vrlo neizvesno, jer se situacija sa koronavirusom iz dana u dan menja, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama. Nedavno je Evropska unija otvorila granice za Srbiju, a potom su je neke zemlje EU zatvorile. Putovanje u neku od ovih zemalja zahteva praćenje i menjanje stanja na dnevnom nivou.

.

Foto: Pixabay.com

Novinar Radovan Ciganović (25) kaže da je planirao da putuje, prvenstveno zbog posla, ali da to sada više nije tako. On se nada da će se situacija stabilizovati i da će moći bezbedno da se putuje oko Nove godine.

"Trenutno ne bih išao negde u inostranstvo na odmor ili letovanje, jer sam stekao utisak da se pravila o tome gde se sme ići, a gde ne sme, koje su granice otvorene, a koje nisu, menjaju iz dana u dan. Sve je toliko neizvesno i ne bih se upuštao u to da ostanem zarobljen u nekoj državi i da ne mogu da se vratim", kaže Radovan.

Prema njegovim rečima, postoji i politizacija celokupne priče oko zatvaranja i otvaranja granica.

"Ako će granice da budu zatvorene onda treba da budu zatvorene svim državama, a ako će da budu otvorene, onda neka budu svima otvorene. Mislim da se ovako ne dobija ništa i da se ova situacija koristi za ostvarivanje nekih političkih ciljeva. Tako onda države, u zavisnosti od toga otvaraju ili zatvaraju granice prema određenim zemljama, pa smo na primer dobili ovu situaciju između Srbije i Crne Gore", ističe Radovan. 

putovanjakorona png

Foto: Pexels.com

Aktivistkinja Sonja Barać (27) kaže da u ovoj godini neće putovati u inostranstvo tokom godišnjeg odmora, ali da planira, ako bude bilo moguće, da u septembru ide poslovno u Francusku.

"Planiram vođenje omladinske razmene u septembru, ako se dogodi i ako mere dozvole da se putuje. Generalno ne planiram ništa što nije u vezi sa poslom. Mere su dosta pooštrene i države na različite načine tretiraju situaciju. Bilo bi mi mnogo komlikovano da planiram nešto u inostranstvu. Ostaje mi da putujem po Srbiji", ističe Sonja.

Cela ova situacija nekima izaziva konfuziju. Novinarka Andrijana Glišić (26) kaže da ne želi da rizikuje neplanirani ostanak u nekoj zemlji.

"Ne planiram da putujem negde van Srbije, najviše zbog toga da ne bih došla u situaciju da budem zarobljena u nekoj državi, ili da moram da budem u karantinu nakon što se vratim iz neke druge zemlje. Možda bi bilo najbolje da se sve zatvori dok ova situacija ne prođe i da nakon toga bude otvoreno. Ovako ne možemo da budemo sigurni ni u jednu informaciju, niti možemo da pravimo planove", kaže ona.

Trenutno su granice za putovanja u većinu EU zemalja otvorene. Ono na šta treba obratiti pažnju su pravila, koja treba ispoštovati ukoliko se putuje u inostranstvo, a koja su za neke zemlje slična, a za neke različita. Tome se naravno dodaju i mere bezbednosti, koje su na prvom mestu, bez obzira da li se putuje po Srbiji, Evropi ili dalje.

Opširnije o ovoj temi poslušajte u prilogu:

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Električni automobili postaju ogroman problem

Električni automobili postaju ogroman problem u zemlji koja je bila među prvima na evropskom tlu kada su električna vozila u…

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može…

.

Kako kreirati Europass CV

Nacionalni Europass centar Srbije Fondacija Tempus, organizuje vebinar u ponedeljak, 19. februara od 16 časova, namenjen svim studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim…

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Evropska unija teži napretku u oblasti kvantne tehnologije

Evropska unija (EU) izrazila je cilj da bude predvodnik u napretku kvantne tehnologije, jer je jedanaest njenih članica potpisalo Evropsku…

  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo