...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo

Pretvaranje kasarne u dom pomoglo bi brojnim studentima

08.02.2023.

Nekadašnja kasarna "Dr Rudolf Arčibald Rajs" u Novom Sadu, koja se prostire na više od 7.000 kvadratnih metara, već dugo ne služi ničemu. Još 2009. godine proglašena je viškom vojne nepokretnosti, a pre nekoliko godina pominjala se mogućnost da grad preuzme taj objekat i promeni njegovu namenu. Šta će biti sa objektom koji je izgrađen još 1895. godine još se uvek ne zna, ali inicijativa "Digni gard - odbrani grad" ima ideju. Njihov zahtev je da se nekadašnja kasarna "Maršal Tito" postane studentski dom, kulturni centar i menza.

.

U Novom Sadu ima više od 50 hiljada studenata, a domskih smeštaja nešto više od 2.500. Cene stanova su značajno porasle u prethodnom periodu. Mnogi studenti su prinuđeni da rade dok studiraju i menjaju kvalitet života. Sve to je podstaklo inicijativu koju trenutno čini 17 političkih partija, udruženja građana i nevladinih organizacija da predloži prenamenu "Maršalke" u studentski dom. 

Isidora Čeleketić iz Omladinsko studentske akcije (OSA) kaže da je ova akcija bila neophodna jer direktno reaguje na probleme koji studenti imaju, a koji se tiču finansija, porasta cena stanovanja, ali i  kvaliteta života.

"Ovo jeste studentski problem, ali bi trebalo i da je problem svih građana. Novi Sad je uvek bio grad podrške, to ne treba da zanemarimo. Ovaj objekat je na izvanrednoj lokaciji za sve studente. nalazi se između kampusa i Medicinskog fakulteta i spaja ih. Vlast stavlja studente na marginu. Puni smo hvalospeva kada su u pitanju naši uspesi i dostignuća, zato nam je i dužnost da obratimo više pažnje na potrebe mladih. Ako se već niko ne obazire na pitanja troškova menze, prevoza, prijave ispita - hajde da onda pitanje smeštaja bude prioritet", kaže Isidora. 

rudolfkasarna1 png

Prema njenim rečima, na studente se ne obraća pažnja dovoljno i posmatraju se kao izvor profita.

"Ako već imamo neku priliku, kao sa prenamenom ove kasarne, hajde da nešto uradimo. Da osiguramo ispunjenje osnovne potrebe studenata u Novom Sadu - a to je pitanje smeštaja. Ova kasarna bi bila odličan početak", rekla je Isidora za Oradio. 

Novosadski studenti sa kojima smo mi razgovarali stava si da je gradu neophodno više studentskih domova, ali i prostora gde bi mladi mogli da provode kvalitetno slobodno vreme. Đorđe kaže da je stanovanje u privatnim stanovima sve teže, pre svega zbog porasta cena smeštaja i cena usluga na fakultetima. 

"Ukoliko je to prostor koji nema nikakvu funkciju, svakako bi bilo dobro da se izađe u susret studentima tako što bi se napravio još neki studentski dom i stvorili prostor i kapaciteti za studente koji možda ne bi mogli da priušte studiranje u Novom Sadu, pa bi mogli da se smeste u tom domu."

Irena se takođe slaže da je porast cena stanova doveo do toga da studenti više ne mogu ni da dele kiriju i žive pristojno. 

"Definitivno mislim da je potreban dodatni studentski dom ili prostor za smeštaj. Najbolje bi bilo da to bude kombinacija, studentski dom i smeštaj gde bi mogli da žive i gde bi imali aktivnosti koje bi obezbedile kvalitetan boravak u tom mestu." 

rudolfkasarna png

Pokretači inicijative, između ostalog, tvrde da je evropski trend da se smeštajni kapaciteti za studente povećavaju i da bi to donelo olakšanje i studentima i njihovim roditeljima. Upozoravaju da kasarna ne bi smela da bude data u ruke privatnim investitorima i zahtevaju da se izvrši procena vrednosti objekta, da se grad i nadležno ministarstvo dogovore i da se kasarna prenameni u studentski dom.

Predloženo je, takođe, da se u okviru budućeg studentskog doma napravi i memorijalni centar posvećen Arčibaldu Rajsu, u kome bi studenti mogli da uče o njegovom životu i delu.

Mi smo kontaktirali i Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, ali do izlaska ovog teksta nismo dobili odgovor. Ovu temu nastavićemo da pratimo i u budućnosti. 

Opširnije o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije U kakvoj zemlji želim da živim:

J. Božić

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo