...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Društvo / Obrazovanje

Ispiti poskupeli, studente niko nije obavestio

18.01.2023.

Studenti Filozofskog fakulteta su neposredno pred prijavu ispita za januarski rok saznali da su poskupeli brojni troškovi usluga studiranja. Osim tog neprijatnog iznenađenja, studenti su nezadovoljni zbog toga što obaveštenje o poskupljenju nije stiglo od zvaničnih organa fakulteta, već preko instagram naloga Studentskog parlamenta.

.

Savet Filozofskog fakulteta doneo je odluku da studenti osnovnih studija plaćaju prijavu ispita 100 dinara više nego sada, te će tako budžetski studenti plaćati 300 umesto dosadašnjih 200 dinara, a samofinansirajući 500 umesto dosadašnjih 400. Predsednica Saveta ovog fakulteta Jasmina Grković-Mejdžor kaže da je do promena moralo doći zbog "smanjenog priliva sredstava od osnivača". Na pitanje šta to u stvari znači, nismo dobili odgovor.

"Moram da kažem da ovaj Troškovnik nije menjan od 2007. godine upravo zato što smo uvek imali na umu interese i materijalni položaj studenata. Ovo je učinjeno u situaciji gde cene svega rastu, a zapravo najbitnije je da imamo smanjeni priliv sredstava od osnivača. Ovo je bilo neophnodno da bi se obezbedilo normalno funkcionisanje fakulteta kao zajednice profesora i studenata i da bi nastava mogla nesmetano da se odvija", navodi Grković-Mejdžor.

Prijava ispita za osnovne studije nije jedina stavka koja je poskupela. Studenti master studija će morati da izdvajaju 1.000 dinara po ispitu, umesto dosadašnjih 800. Pored toga, povećane su cene izdavanja zvaničnih dokumenata i troškovi produženja godine za sve studente. Studentkinja četvrte godine sociologije Danijela Ranđelović i student master studija komunikologije Aleksandar Bugarin bili su zatečeni kada su saznali za ovu odluku.


"Saznali smo sasvim slučajno da je poskupela cena prijave ispita. Poznajem dosta ljudi koji ne prate objave na društvenim mrežama i koji, da ih neko drugi o tome ne obavesti, ne bi ni znali da je do promene došlo", kaže Danijela.

"Desilo se to da je veliki broj kolega i koleginica ušao na e-student portal, pokušao da prijavi ispite i shvatio da ima manjak novca. Kako mi možemo da pričamo o nekom dobrom poduhvatu kad nas niko nije obavestio, niko nije pitao šta mislimo o tome. Kako da ne budemo revoltirani", pita Aleksandar.

Odluku o povećanju cena Savet fakulteta doneo je još 15. septembra prošle godine, ali izveštaj sa sednice nije dostupan na sajtu fakulteta. Studenti su za tu odluku saznali nakon komentara na Instagram objavi Studentskog parlamenta u kojoj je jedna od studentkinja upitala o ceni ispita. Iz parlamenta kažu da je po poslovniku o radu fakulteta Savet taj koji je trebalo javno da obavesti studente, dok predsednica Saveta objašnjava da je to ipak u obavezi parlamenta. 

filozofski fakultet

"Moram da naglasim da su ingerencije Saveta to da se donese Troškovnik. Tačnije, finansije su u nadležnosti Saveta, ali naše ingerencije nisu da nakon toga obaveštavamo studente. To rade odgovarajuće službe na fakultetu, a takođe, pretpostavljam, da je to obaveza Studentskog parlamenta", tvrdi Jasmina Grković-Mejdžor.

U čijoj nadležnosti je bilo da studenti budu obavešteni o izmenama cenovnika do kraja je ostalo nerazjašnjeno. Ono što je sigurno izvesno je to da studenti nisu bili adekvatno informisani, kao i to da će od ove školske godine morati da izdvajaju više novca za studiranje nego što su do sada.

Ovom temom bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up:

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

.

FTN ograničio broj prijava ispita po studentu

Zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom, fakulteti održavaju ispite i kolokvijume u posebnim uslovima, koji podrazumevaju ograničenje broja osoba u prostoriji,…

.

Maturski ispit: korak bliže ka sledećem cilju

Početak juna je rezervisan za polaganje takozvane velike mature. Pre nego što se oproste sa srednjom školom, maturanti imaju i…

.

TestMaker može da ti olakša učenje

Kako je ispitni rok u jeku, aplikacije koje pomažu u učenju su traženije nego inače. TestMaker je jedna od onih…

.

Chipper će te naterati da učiš

Jedan od najvećih neprijatelja studenata je vreme - nikada ga nema dovoljno. Uvek nam fali taj jedan dan, ili baš…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo