...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

26.04.2024.

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže i isprate potrebe svog deteta. Međutim, ima i onih studenata koji žele ili moraju da rade kako bi se sto pre osamostalili, imali svoj dinar i stekli radnu naviku.

.

Foto: Pixabay

Studentkinja žurnalistike Anja Matić uveliko radi u svojoj struci. 

"Ja sam se prvenstveno zaposlila zato što nisam želela da se vratim u svoj rodni grad tokom letnjeg raspusta. Trebalo mi je nešto što će mi biti dovoljno nepoznato da me navede da ostanem u Novom Sadu: Vremenom sam došla do toga da sam voditelj popodnevnog programa. Čitav progres od spikerke do voditeljke i urednice popodnevnog programa je trajao dve godine", priča Anja za Oradio i dodaje da uspeva da uskladi fakultetske obaveze sa poslom pre svega zbog razumevanja nadređenih prema njenim studentskim obavezama.

Priče drugih zaposlenih studenata su različite. Neki uspevaju da idu na fakultet, dok je drugima teže da usklade fakultet i posao. Pojedini kažu da nemaju redovno radno vreme nego rade po pozivu, drugi se žale na umor, a neki manje ili više uspešno balansiraju između fakulteta i posla.

studentipexels1

Foto: Pexels

Srđan Žikić, voditelj jutarnjeg programa na radiju, uči studente svom poslu i objašnjava da između njih vlada dobra organizacija kako bi uspeli sve da postignu.

"Studentima uvek izlazimo u susret jer insistiramo da su njihove ispitne obaveze i predavanja na prvom mestu, a da su praksa i posao nešto što može da se organizuje uvek. U ovom momentu u našoj redakciji imamo četvoro studenata i oni se međusobno usklađuju sa njihovim obavezama na fakultetima, pa prema njima organizujemo i smene", kaže Srđan za Oradio .

Biti student nikada nije bilo lako i visoko obrazovanje može biti veliko opterećenje za kućni budžet. Plaćanje školarine, knjiga i hrane samo su neki od troškova pa se studenti iz tih razloga opredeljuju za zaposlenje pored fakulteta, a tajna da se sve postigne je dobra organizacija.

Poslušajte prilog o ovoj temi koji smo emitovali u emisiji "Šta se kuva?"

Ksenija Popić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Studiraj u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj

Ukoliko želiš da studiraš na engleskom jeziku u najrazvijenijim evropskim zemljama i da tako osiguraš svoju budućnost, poseti sajam pod…

.

Jedan profil za sve sajtove Infostud grupacije

Infostud grupacija uvela je jedinstveni Infostud profil koji će ti omogućiti pristup poslodavcima na svim njihovim sajtovima.

.

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Vebinar "Kako se pripremiti za razgovor za posao/praksu" biće održan u sredu, 21. februara, a namenjen je učenicima srednjih škola.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo