...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Otvorene prijave za program "Odlučionice"

21.04.2023.

Krovna organizacija mladih Srbije otvorila je prijave za četvrtu generaciju polaznika programa "Odlučionica".

.

Kako navode, program je namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva koji će proći kroz obuke na kojima će učiti o omladinskoj politici, aktivizmu i načinima uključivanja mladih u lokalne zajednice.

Nakon programa oni postaju deo mreže lokalnih koordinatora za dijalog sa mladima, tako što unapređuju saradnju mladih i donosioca odluka, objašnjavaju iz organizacije. Konkretna aktivnost kojom će lokalni koordinatori započeti svoj zajednički rad, jeste realizacija lokalne inicijative nastale kroz program u svojoj zajednici. 

Program se sastoji iz tri koraka. Prvi korak jeste konsultativni proces tokom kog će organizacija održati online sastanak sa svim zainteresovanima mladima i lokalnim kordinatorima, kažu organizatori. Na ovom sastanku će se razgovarati o stanju omladinske politike u prijavljenim lokalnim zajednicama, mogućnostima za mlade i o njihovoj želji da utiču na promene i na lidere svojih zajednica.

Drugi korak jeste obuka za koju je planirano da bude realizovano uživo. Ona će trajati tri dana, a polaznici će blagovremeno biti obavešteni o tačnom terminu održavanja, objašnjeno je u saopštenju. Obuku će sprovoditi tri lokalna koordinatora iz svake lokalne zajednice, a čitav proces će voditi eksperti u oblasti lokalne omladinske politike.

Poslednji korak jeste kreiranje i realizacija inicijative tokom kojeg će lokalni koordinatori će imati mentorsku podršku eksperta sa kojim će raditi i na obuci, kao i finansijsku podršku u iznosu od sto hiljada dinara u realizaciji svoje ideje. Period mentorstva za formulisanje i realizaciju inicijativa počinje po završetku obuke i traje do sprovođenja inicijative, ističu organizatori. 

Inicijative koje lokalni koordinatori zajednički formulišu, imaće za cilj da umanje probleme sa kojima se mladi iz te lokalne zajednice najčešće susreću, kako bi delujući zajedno sa donosiocima odluka u svojoj opštini ili gradu mladi izgradili poverenje u lokalne institucije i učestvovali u promenama. Rok za sprovođenje inicijativa je dva meseca nakon održavanja obuke, kažu iz organizacije.

Da biste učestvovali potrebno je da popunjen prijavni formular pošaljete na mail adresu konkurs@koms.rs sa naznakom “Prijava za Odlučionice najkasnije do 5. maja u ponoć. Prijavni formular, kao i više informacija o programu možete pronaći ovde.


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Radne prakse za mlade moraju biti plaćene

Od 17. avgusta, pa sve do pre nekoliko dana bila je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o radnoj…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Kakav medijski sadržaj želiš?

Mi smo Oradio - omladinski internet radio i portal za mlade. Osim profesionalnog i etičnog izveštavanja za mlade i o…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

.

Lokalnu zajednicu izdvajaju pripadnost i jedinstvena priča

Stalno slušamo da su lokalne zajednice važne, da je podsticanje aktivizma na lokalu bitno za mlade, njihov razvoj i uključivanje.…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo