...
TRENUTNO13:50 - 14:00Tehnologija

Društvo

Oradio ponovo dobio odlične ocene za izveštavanje o mladima

29.03.2023.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu 2022", koje između ostalog analizira i sadržaj omladinskih medija. Naš Oradio je ocenjen kao mediji koji se analitički i edukativno bavi temom aktivizma i mentalnog zdravlja, a najsveobuhvatniji smo (od analiziranih omladinskih medija) kada su u pitanju ekološke teme.

.

Ovo istraživanje se objavljuje šest godina uzastopno, a ove godine analizirano je devet omladinskih medija (Oradio, Megafon, Mingl, Omladinske novine, Redakcija, Youth Vibes, Zoomer i Oblakoder) u periodu od 1. januara do 31. decembra prethodne godine. Analizirani su i mejnstrim mediji i TikTok kanali.

Ponovo su omladinski mediji pokazali mnogo više profesionalnosti kada je u pitanju izveštavanje o mladima i za mlade, nego mejnstrim mediji. Omladinski mediji su takođe, orijentisani ka traženju rešenje, a u oblasti aktivizma prepoznato je uloga Oradija u promovisanju mladih.

"O radio pruža pažnju i mladim aktivistima u nastojanju da kroz njihov primer popularizuje aktivističko angažovanje", objašnjeno je u istraživanju.

Prethodne godine posebno smo se istakli u izveštavanju o ekološkim temama. U izveštaju se navodi da smo se ubedljivo najviše bavili ekologijom.

"Profesionalan pristup i širok spektar pokrivenih ekoloških tema Oradio stavljaju na neprikosnoveno prvo mesto u pogledu izveštavanja o ekološkim temama među omladinskim portalima."

Istaknut je i analitički pristup u izveštavanju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju. 

Istraživanje pokazuje da mejnstrim mediji o mladima ponovo najviše izveštavaju u rubrici bezbednost mladih i to u negatvinom kontekstu, sa tendencijom ka skandalizaciji. Sa druge strane, omladinski mediji su mlade prikazali objektivno, tražeći rešenje za probleme i pružajući prostor mladima iz različitih društvenih grupa. Preporuka za omladinske medije je da bi mogli više uključivati mlade kao sagovornike. 

Celo istraživanje možete naći na sajtu Krovne organizacije mladih Srbije. 

J.B.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Bas i stega: I dalje "Na istom putu“

Retko se dešava da novosadska publika verno prati određeni bend i njihove nastupe, bez obzira na vremenske prilike. Uglavnom se…

.

Koliko se zvezda vidi u mraku?

Oradio i Carpe Noctem su u subotu 3. decembra organizovali Astro šetnju na Fruškoj gori. Kroz stazu, nešto kraću od…

.

Oradio i Carpe Noctem organizuju Astro šetnju, prijavi se!

Oradio će svoj osmi rođendan obeležiti i astro šetnjom na Fruškoj gori, koju pripremamo zajedno sa organizaciojom Carpe Noctem. Posetioci…

.

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa…

.

Oradio kviz te vodi na EXIT!

Exit festival ovog leta nagrađuje muzičko znanje slušalaca Oradija sa kompletima ulaznica za predstojeći  festival.

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

  • 13:20 Sajt dana
  • 13:30 O tome se priča
  • 13:50 Tehnologija
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Leto na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo