...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studenti aktivniji samo uz dobru kritiku

06.01.2016.

Promovisanjem sporta među studentima bave se mnoge organizacije, ali tek protekle godine počeli su da se naziru neki rezultati. Studenti se i dalje uglavnom ne bave sportom za vreme studiranja, ali postoje pojedinci koji se trude da to promene, o čemu smo pisali u ovom tekstu. Održani su Dani sporta na Fakultetu tehničkih nauka, fakulteti imaju sportske sekcije i redakcije, pokreću se studentske lige, dok je SOFA, organizacija za promociju sporta među studentima nudila besplatne sportske aktivnosti kao što su plivanje ili joga, koje su zaživele u Novom Sadu nakon pisanja O radija. 

.

Prema informacijama koje smo dobili, u toku 2013. i 2014. godine nije održana nijedna sportska aktivnost na univerzitetu. Pojedini studenti su nakon toga rešili da situaciju promene pokretanjem zanimljivih sportskih projekata zbog čega je i zainteresovanost studenata da budu aktivniji porasla, tvrdi urednik studentskog sportskog portala "Sportindeks" Nenad Ružić.

"Studenti su bili angažovaniji nego do sada zbog toga što je bilo više takmičenja i projekata koji su podstakli njihovu aktivnost. Tu bih istakao SOFU, ali je bilo i dosta individualnih i timskih takmičenja. Bolje je dakle nego ranijih godina ali i ne dovoljno dobro", rekao je Ružić.

Upravo je organizacija Studentske i omladinske fizičke aktivnosti (SOFA) studentima ponudila šansu da se besplatno angažuju u sportu. U početku je na besplatne termine za plivanje i vežbanje u teretani dolazio veoma mali broj ljudi, zbog čega se novac države za ovaj projekat izdvajao uzalud, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

"Broj poseta na našem sajtu se nakon vašeg pisanja od nekoliko hiljada popeo na nekoliko desetina hiljada, dok je stotinu Novosađana na kraju koristilo naše aktivnosti. Budući da je bila potrebna registracija na našem sajtu, navala korisnika ga je u jednom momentu čak i onesposobila", izjavila je predstavnica SOFA organizacije Nada Benčina, koja dodaje da je ipak bilo potrebno i malo kritike mladima.

SOFA trenutno pravi plan za nove sportske aktivnosti koje bi mogle da počnu krajem februara. Iz SOFE kažu da će zainteresovani studenti u Novom Sadu moći da koriste teretanu i dolaze na jogu. 

Od uspeha novosadskih sportista studenata urednik "Sportindeksa" izdvaja i uspeh studentkinje FTN-a Milice Sljepčević koja osvojila 4. mesto na Evropskom prvenstvu u veslanju, što je najveći uspeh novosadskih studenata ove godine. On dodaje i Univerzitetsko evropsko prvenstvo održano u Kragujevcu, Dane sporta na FTN-u, ali i pohvaljuje generalno povećanje broja sportskih aktivnosti na svim univerzitetima u Srbiji.

"Bila je održana utakmica košarkaške ekipe FTN-a sa Crvenom zvezdom u čast preminulog studenta FTN-a Marka Ivkovića. Niš je ove godine uradio najbolji posao, Kragujevac je pokrenuo lige, dok su na Beogradskom univezitetu uvedeni i neki novi sportovi. Rekao bih da popularnost sporta među studentima ipak blago raste", naveo je još Ružić.

Za promociju sporta na Novosadskom univerzitetu, uprkos postojanju Fakulteta za sport najzaslužnija je organizacija  "Tehničar" sa FTN-a. Oni su trenutno jedina sportska organizacija na Novosadskom univerzitetu koja se bavi promocijom studentskog sporta. Cilj im je, kažu, da prošire sportske aktivnosti na svim fakultetima Novosadskog univerziteta, kaže predstavnica ove organizacije Teodora Čelebić. 

"Mi naravno imamo želju da se proširimo na ceo univerzitet. Imamo saradnju sa drugim fakultetima koji prepoznaju značaj sportskih manifestacija, ali ćemo videti šta će se dešavati u narednom periodu", istakla je Čelebić.

Organizacije Tehničar  i SOFA nastale su iz želje da se što više studenata uključi su sportske aktivnosti na univerzitetu. Obavezno fizičko vaspitanje na fakultetima ne postoji, iako je Radna grupa Nacionalnog prosvetnog saveta još 2013. to uzela u razmatranje, bavljenje sportom kao uslov kako bi se dobio potpis za overu semestra još nije donet.

 

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com) 

Možda te još zanima:

.

Bavi se besplatno sportom

Tradicionalno, u mesecu oktobru održava se SOFA OPEN koji predstavlja sportsko-takmičarsku i zabavnu manifestaciju namenjenu studentima i omladini koji se…

.

Sofa Surfers: U muzici smo verni sebi

Na ovogodišnjem Terminal festivalu u Somboru pred publiku je opet izašao austrijski bend Sofa Surfers. Kako smo čuli od ljudi…

.

Terminal fest: vrhunski muzički i vizuelni doživljaj

Već tri godine svakog juna znatiželja nas vodi u Sombor, na Terminal fest, koji organizuje grupa lokalnih entuzijasta. Pokazalo se…

.

Terminal fest: Ko se boji kiše još?

Kada pomislite na Sombor javiće vam se sigurno razne asocijacije na taj grad, a jedna od njih mogao bi da…

.

Besplatni sportski termini za studente samo u Beogradu

Studentska organizacija za promociju sporta SOFA i ove je akademske godine pozvala kolege da koriste besplatne termine u sportskim objektima…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo