...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Srednjoškolci protiv korupcije

14.10.2021.

Institut za evropske poslove, uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona SAD i Ambasade SAD u Beogradu, organizuje program "Mladi protiv korupcije", u okviru kojeg će održati trening za učenike srednjih škola iz čitave Srbije. Trening će biti održan od 27. do 31. oktobra u Kragujevcu.

.

Program se fokusira na upoznavanje pojma korupcije, pa su neke od tema koje će biti obrađene: pojam korupcije, uzroci i pojavni oblici korupcije, institucionalni okviri borbe protiv korupcije, praktične posledice korupcije, mehanizmi za prevenciju i iskorenjivanje korupcije, odgovornost građana i pojam uzbunjivača, integritet, etika i etičke dileme.

Program se sastoji od petodnevnog treninga i organizacije vršnjačkih edukacija. Ovaj trening namenjen je učenicima srednjih škola sa područja Srbije, sa fokusom na one učenike i učenice koji učestvuju u radu učeničkih parlamenata u svojim matičnim školama.

"Biće izabrano 20 učesnika u skladu sa njihovom motivacijom, principima regionalne rasprostranjenosti, kulturne i jezičke raznolikosti i ravnopravnosti polova. Posebno ohrabrujemo mlade pripadnike nacionalnih, verskih i drugih manjina da se prijave za učešće na treningu", stoji u pozivu organizatora..

Nakon treninga učesnici imaju obavezu održavanja vršnjačke edukacije za svoje vršnjake u matičnim školama.

Svi koji žele da se prijave mogu to da učine tako što će popunjen prijavni formular poslati na adresu office@iea.rs, najkasnije do 17. oktobra 2021. Lista odabranih učesnika biće objavljena do 20. oktobra. Samo odabrani kandidati će biti kontaktirani od strane organizatora. Organizator će svim učesnicima obezbediti potvrde o učešću u cilju pravdanja izostanaka sa školskih časova u vreme trajanja treninga.

Odabranim kandidatima biće dodeljena jednokratna stipendija koja će pokriti sve troškove smeštaja, prevoza i ishrane tokom trajanja programa.


Možda te još zanima:

.

Umetničke radionice za mlade

Umetnički kursevi "Art Kvart – Start!" namenjeni su mladim ljudima uzrasta od 15 do 20 godina, a sastoje se od…

.

Upozorenje: Imamo problem

Nedelju dana nakon masovnog prestanka rada Facebooka i drugih društvenih mreža u vlasništvu ove kompanije, Instagram je objavio da testira obaveštenja koja će…

.

Voz bez mašinovođe

U okviru projekta "Digital S-Bahn Hamburg", nemačke kompanije Deutsche Bahn i Simens Mobiliti, napravile su prvi automatizovan voz bez vozača…

.

Iskoristi u roku trajanja

Mobilna aplikacija UseAllFood, koja obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i tako im pomaže da bacaju manje hrane, dostupna…

.

Pozorišne radionice za mlade u KCNS-u

Kulturni centar Novog Sada ponovo organizuje pozorišne radionice za mlade na temu "Kako nastaje predstava". 

.

Pitali smo o vakcinama umesto vas

Iako vakcina predstavlja jedno on najznačajnijih medicinskih dostignuća, tema u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa i dalje je praćena dezinformacijama,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo