...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

07.06.2022.

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje je održano u Francuskoj. Učestvovalo je oko sto francuskih timova i više od 20 timova iz 11 zemalja sveta. Oni su imali zadatak da u kratkom vremenu, uz pomoć robota, reše izazove postavljene pred njih. 

.

Tim „Mi“ je uspeo da kroz nekoliko eliminacionih rundi stigne do finala, gde su za protivnike imali ekipu „Tim Dynamics“ iz Austrije. Prema rečima člana tima Alekse Stevanovića ovo nije bio ni malo lak zadatak.

„Meč traje sto sekundi i igra se na tabli veličine dva puta tri metra. Pravila su drugačija svake godine, a cilj je isti- skupiti što više bodova. Ovog puta smo imali zadatak da skupljamo šestougaone pločice. Protivnici se kreću u istom  terenu i smeju da kradu jedni drugima stvari. Bitno je da posle tih sto sekundi nema pomeranja robota jer tada se sve završava“, priča on.

Priprema robota za ovakvu vrstu takmičenja traje od pet do sedam meseci. Sređuje se hardver, pišu softverska rešenja, ali sve na kraju zavisi od zadataka koje takmičari dobiju na licu mesta. Srđan Apostolović je bio deo ekipe koja je imala zadatak da se izbori sa ovim problemom.

„Sve je dosta teško, jer sve što hardver napravi, krene da puca jer ga mi softverom "uništimo". Onda oni moraju da na brzinu izrađuju sve kako nama treba. Mi softveraši kada kucamo strategije pred takmičenje imamo dosta stresa, jer ako one nisu dobre, džabe sve“, objašnjava Srđan.

U finalnoj rundi prevagu je odnela dobra strategija koju je imao tim „Mi“. Oni su uspeli da, analizom protivničkih timova, dođu do formule koja ih je dovela do vrha. Ipak, tokom takmičenja su se suočavali i sa nekim problemima.

„Pritisak je najveći kada se puštaju roboti. Imali smo scena gde roboti nisu hteli da krenu ili su kretali u suprotnom smeru. Prvih par mečeva je bilo teže, kasnije kako su roboti radili sve bolje i bolje, kad smo ih nekoliko puta pustili na sceni, sve je bilo lakše i lakše“, kaže Aleksa.

eurobot2 jpg

Takmičenje je bilo i odlična prilika da se razmene znanja iz oblasti robotike, a neka od njih će primeniti već na narednom takmičenju, priča Srđan Apostolović.

„Očaran sam koliko su timovi kominukativni i spremni da razmene neka rešenja. Videli smo neka lepa softverska rešenja koja ćemo sigurno implementirati naredne godine ali i dosta hardverskih“, kaže on.

Na takmičenju u Francuskoj učestvovalo je još dve ekipe koje su činili studenti novosadskog FTN-a. Zanimljivo je i da je na prethodnom „Eurobotu“, održanom 2019. godine, takođe trijumfovao tim iz Srbije „PGM robotics“. Domaći timovi se već dve decenije takmiče na „Eurobotu“, a već nekoliko godina su u samom vrhu što je potvrda dobrog rada studenata ali i profesora od kojih stiču znanja iz oblasti robotike.

Kompletan razgovor sa Aleksom i Srđanom poslušajte u emisiji Pop up:

Foto: Privatna arhiva

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo