...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Nikola Tesla kao omiljeni junak teoretičara zavere

02.11.2023.

Šta zaista znate o Nikoli Tesli? Možda pitanje deluje naivno, svakako da znate barem dve ili tri ključne činjenice o njegovim naučnim postignućima. Ipak, zahvaljujući brojnim teorijama zavere, ovo pitanje ume da bude i trik.

.

Naučnik koji je izmenio svet krajem 19. i početkom 20. veka ostavio je naučnu zaostavštinu koja i danas ima ogroman uticaj na napredak čovečanstva. Živeo je tajnovit život, nije voleo da deli posao, propagirao je naučne teze i ideje koje su možda bile napredne za ono vreme, a za koje je tehnološki bilo prerano. Neke od njih nikada nije završio.

Danas poznajemo dvostrukog Nikolu Teslu. Onog kojeg poštuju naučnici i na čijim izumima dalje grade inženjeri i onog drugog, koji je glavni junak najfantastičnijih teorija zavere i pseudonaučnih bajki. Kada počnete da nabrajate svoje znanje o Tesli, verovatno ćete imati makar jednu informaciju koja nije tačna, a koja je posledica brojnih teorija zavere.

tesla2

Miroslav Bojić je profesor fizike i već godinama učenicima razjašnjava istine i zablude o ovom naučniku.

“Učenici najčešće znaju šta je u pričama o Tesli tačno, a šta netačno, umeju da prepoznaju teorije zavere, ali se pojedinima dešava da usvoje pogrešna znanja, pa i da ih inkorporiraju u radove koje im zadajem da pišu“, objašnjava Miroslav.

Manji deo učenika, kaže on, sklon je verovanju u neke od teorija zavere, a većina ipak na kraju prihvata argumente.

"Ono što zabrinjava jeste činjenica da teoretičari zavera imaju pristup medijima kakav ranije nisu imali i šteta koju čine je sve veća", objašnjava Miroslav.

Jedna od najvećih gluposti izrečenih o Tesli jeste da je izmislio HAARP. Njega pominje čak i knjiga izvesne pseudonaučlnice i teoretičarke zavera Elene Frilend koju je, na iznenađenje akademske zajednice, objavio Mašinski fakultet u Beogradu.

Milan Ćirković iz Astronomske opservatorije u Beogradu kaže da bi se Tesla okretao u grobu ogromnom brzinom kada bi čuo kakve mu sve stvari pripisuju.

"Koliko smo duboko zabrazdili u teorije zavera pokazuje projekat na Institutu za nuklerane nauke  Vinča, gde je početkom devedesetih pokrenuta, nikada završena, izgradnja Teslinog akceleratora. Tamo je grupica ljudi bliska političkoj partiji JUL poželela da izgradi 'Teslin akcelerator teških jona'. Dobili su podršku vladajuće garniture kako bi napravili akcelerator kakav nema nijedna institucija u svetu. Normalan čovek bi pomislio da postoji neki razlog zašto nijedna zemlja nema ovakvu spravu, ali u projekat su ugurani milioni dolara na godišnjem nivou. Izgradna je trajala 15 godina i konačno ga je ugasilo ministarstvo nauke sa Aleksandrom Popovićem na čelu. Inače, taj akcelerator je potpuni bullshit, nema druge reči kojim bi se ta glupost mogla nazvati, ali eto i danas na Vinči stoji ploča koja nas obaveštava da je unutra akcelerator", opisuje Milan.

tesla jpg

Od Teslinih izuma danas koristimo naizmeničnu struju, a proces proizvodnje i prenosa električne energije i dalje se zasniva na njegovim idejama. Teslin sistem je i dalje vodeći metod proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, a mnogi današnji električni uređaji oslanjaju se na još jedan njegov izum – asinhroni motor.

Ovo su neki od Teslinih izuma koji imaju primenu. On je osmislio prvu hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima, kalem - uređaj koji emituje leteće snopove električne energije i imao više patenata koji su se koristili kasnije u različitim uređajima.

HAARP, Purpurna ploča i tajna oružja proizvod su mašte brojnih teoretičara zavere.

Više o ovoj temi, a i šta sve može a se nađe u "Priručniku za samoodbranu od zaverologije“ koju je izdao Helsinški odbor za ljudska prava, a napisao Ivan Kovač, poslušajte na našem podkastu.

P. K.

foto: pexels.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Uprkos tome što je jedan od najvokalnijih kritičara veštačke inteligencije, milijarder Ilon Mask lansirao je novog četbota zvanog "Grok", za…

.

10. jul - rođendan Nikole Tesle

Nikola Tesla će ostati upamćen kao jedan od najplodonosnijih naučnih umova savremenog doba, čovek čiji su pronalasci omogućili proizvodnju i…

.

Tesla vozi sam

Full Self-Driving set opcija je dostupan vlasnicima Tesla vozila na području Sjedinjenih američkih država, a nakon što ga je Ilon Mask…

.

Tesla predstavlja humanoidnog robota

Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask, planira da 30. septembra predstavi prototip humanoidnih robota, Optimus.

.

Milan Stojanović: Oseća se optimizam u srpskom filmu

Milan Stojanović je filmski producent, programski direktor festivala Cinema City i jedan od producenata veoma hvaljene serije "Vere i zavere"…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo