...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mlade diplomate iz celog sveta u Srbiji

02.04.2018.

Konferencija Beogradski međunarodni model ujedinjenih nacija (BIMUN), koja ove godine slavi 15. jubilarno održavanje, okupila je tokom vikenda u Novom Sadu ambiciozne studente i srednjoškolce iz celog sveta.

.

Ona pruža mladima mogućnost da u praksi bolje upoznaju aktuelna međunarodna pitanja i načine njihovog rešavanja u okviru UN. Od ove godine, kako kaže programska koordinatorka  OPENS-a Aleksandra Ilijin, OPENS je podržao trogodišnji projekat Udruženja za ujedinjene nacije Srbije, a završnica konferencije održana je u Novom Sadu.

"Organizacija UNA Srbija dobila je da realizuje program, da osnaži mlade ljude da se upute u svet diplomatije i da se prijave za program koji Republika Srbija finansira, a to je omladinski delegat pri ujedinjenim nacijama. Srbija je među prvih 50 država u UN koja ima izabrane omladinske delegate. Mi smo nekako prirodno ušli u tu priču, jer je OPENS priča za mlade", rekla nam je Aleksandra.

Zahvaljujući ovoj konferenciji studenti i srednjoškolci mogu da primene osnovna diplomatska načela, kao i da razviju lične veštine, poput javnog nastupa, pregovaranja, vođenja debate i postizanja kompromisa. Jedna od učenica koja je već bila na BIMUN-u kaže da je jako zanimljiv način razumevanja druge države.

"Na primer, ja sam predstavila Egipat, a iz Srbije sam. Bio je jedan učesnik iz Egipta koji je predstavljao Izrael. Poenta je da ne smemo da predstavljamo državu iz koje smo. Predstavljamo mišljenje države o nekoj temi", ispričala nam je ona.

Srednjoškolci iz Srbije kažu da je BIMUN jedno ogromno iskustvo jer pruža novi pogled na svet.

bimun2 jpg

Foto: Fejsbuk stranica BIMUN

"Ovo je moja druga godina na BIMUN-u, ja sam takođe bila na nekim konferencijama u Americi tokom razmene, po mom mišljenju ne mogu se porediti. Kako je već rečeno, 330 država učestvuje, što nam zaista daje mogućnost da vidimo diverzitet i da se upoznamo sa dosta ljudi i da naučimo nešto novo o globalnim problemima i provežbamo svoje debatne sposobnosti i veštinu govora", rekla nam je jedna srednjoškolka.

Zvanični delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama Samedin Rovčanin rekao je da mladi na ovoj konferenciji raspravljaju o svetskim temama na način na koji se ne bi postidela nijedna velika sala u kojoj se donose velike svetske odluke.

"Ja sam stvarno privilegovan što mogu da pričam sa ovim ljudima. Primećujem jednu veliku razliku, na primer, kada govore mladi iz zapadnoevropskih zemalja, oni sa nekakvom lakoćom i nonšalatnošću prilaze svetskim temama, dok se mi trudimo da 'zagrebemo' i dosta smo oprezni. Ta razlika mi je nekako uočljivija kako prolaze sastanci", rekao nam je Rovčanin.

Beogradski model ujedinjenih nacija  organizuje se svake godine, a na koji način možete da se prijavite i da učestvujete pratite sajt BIMUN-a.

O ovoj temi govorili smo i u poslednjem izdanju studentske emisije "Pokretač", koju možete preslušati na našem podkastu.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije priprema 18. međunarodnu omladinsku konferenciju "Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija - BIMUN 2022", koja će…

.

Učestvuj na konferenciji kao delegat UN-a

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije priprema 18. međunarodnu omladinsku konferenciju "Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija - BIMUN 2021", koja će…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo