...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Masters of the University!

25.02.2015.

   Mnogi ne znaju da, ne u okviru fakulteta, nego na Univerzitetu postoje interdisciplinarne master studije. Na Sajmu obrazovanja "Putokazi", koji se održava sutra i u petak na Novosadskom sajmu, moći ćete da saznate više o programima i aktivnostima deset fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i master programima Univerziteta. 

.

Foto: www.madman.com.au   

   Evropske studije su program za studente koji žele da se obrazuju iz oblasti ekonomije, prava, politike, istorije i kulture Evrope i Evropske Unije. Kompetencije uključuju, pre svega, razvoj sposobnosti kritičnog mišljenja, sposobnosti analize problema, sinteze rešenja, predviđanje ponašanja odabranog rešenja sa jasnom predstavom šta su dobre, a šta loše strane odabranog rešenja.

   Postoji i program Menadžment u obrazovanju, na kom se uče različiti pristupi planiranju, organizovanju, vođenju-liderstvu, kontroli, upravljanju ljudskim resursima, uticanju i motivisanju zaposlenih u različitim vaspitno-obrazovnim organizacijama.

   Te oblasti mogu da se primene u svim obrazovnim institucijama, ustanovama kulture i u različim oblicima neformalnog obrazovanja i kontinuiranog razvoja i učenja. Na istoj stranici na kojoj se nalaze informacije o Menadžmentu u obrazovanju, može da se nađe još jedan studijski program - Menadžment u sportu.

   Univerzitetski master programi nisu dovoljno vidljivi i mnogi ne znaju da postoje. Jedna od studentkinja na Unesko katedri za studije preduzetništva Gordana Perišić kaže da je od drugarice čula za Evropske studije, pa je istraživala i otkrila da postoje i drugi programi.

   - Tu se uči kako da postanete preduzetnik, odnosno, ako želite da se bavite bilo kakvim privatnim biznisom, na koji način možete lakše da procenite da li će taj biznis biti uspešan na tržištu pre nego što se upustite u realizaciju svoje ideje, kako da napravite bisznis plan i tome slično, objašnjava Gordana.

   Master studije iz Sporske medicine sa fizikoterapijom podrazumevaju upoznavanje i osposobljavanje studenata različitih obrazovnih profila za samostalan stručni i naučni rad sa osobama uključenim u sportske aktivnosti.

   Oni koje zanimaju prirodne nauke mogu da istraže program Primenjene statistike. Dosadašnja praksa u visokom obrazovanju pokazala je da je statistika prisutna u ekonomiji, medicini, psihologiji itd. Svaka visokoobrazovna institucija je osetila potrebu za angažovanjem statističara, a u privredi i društvu takođe postoji tražnja za stručnjacima koji su eksperti u oblasti statističkih istraživanja.

   U fokusu master akademskih studija Omladinski rad u zajednici je osposobljavanje studenata za zvanje "omladinski radnik u zajednici", koji će postati pripremljeni, obučeni i u mogućnosti da rade u svim obrazovnim institucijama, kao i u učeničkim i studentskim domovima, omladinskim klubovima i centrima.

   Svrha master studijskog programa Profesor stručnih predmeta - inženjerske, medicinske i ekonomsko-pravne struke jeste da obrazuje studente koji će biti pedagoški, psihološki i metodički kompetentni za rad u srednjim stručnim školama sa ciljem podizanja kvaliteta srednjoškolske nastave.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Otvorene prijave za Studije feminizma

Centar za ženske studije upisuje novu generaciju Studija feminizma. Program će se odvijati hibridno, uživo i online.

.

Nastavite studije u Bavarskoj

Bavarski visokoškolski centar za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu (BAYHOST) i Vlada Bavarske raspisali su konkurs za stipendije za master…

.

Kako do studija u inostranstvu?

Sajt Startuj organizuje vebinar pod nazivom “Kako do studija u inostranstvu?” koji će biti održan na Zoom platformi u sredu,…

.

Nagrađeni najbolji studentski radovi na festivalu "On the record"

Osmi međunarodni festival studenata novinarstva "On the record" održan je proteklog vikenda u zgradi Rektorata novosadskog univerziteta. Učesnici su bili…

.

Mladi psiholozi se sve više okreću privatnoj praksi

Mladi psiholozi u našoj zemlji se suočavaju sa brojnim problemima - nakon završetka studija teško pronalaze posao, a one koji…

.

Otvoren konkurs za dodelu stipendije Dositeja

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je konkurs za dodelu stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo