...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Lokomotiva - prva pomoć za ideje mladih

16.07.2019.

Nije nepoznanica da kreativni mladi ljudi odustaju od svojih ideja zato što ne mogu da pronađu osobu ili organizaciju koja bi u ostvarivanju te ideje mogla da im pomogne. U pravom trenutku pojavljuje se Lokomotiva - omladinski program za osnaživanje mladih za aktivno uključivanje u društveni život.

.

Akcija razmene knjiga, demonstracija modela ozelenjavanja urbanog prostora, radionice pripreme zdrave hrane i joge za osobe sa mentalnim poteškoćama, javni trening i predavanje o igri Kvidič, samo su neke od ideja podržane od strane Lokomotive.

Ukoliko imaš temu za koju misliš da je kul i za koju bi trebalo da se pročuje - zaustavi se na trenutak ovde. Pomoć postoji, a postoji i tačna adresa na kojoj bi trebalo da je tražiš. Koordinatorka Lokomotivinog konkursa Dušica Stojadinović objašnjava za Oradio zašto je ovaj konkurs nastao.

"Lokomotiva podržava ideje iz najraznovrsnijih oblasti koje prijavljuju mladi. Oni sami biraju ideje, a to su do sada uglavnom bile oblasti kulture i informisanja mladih i obrazovanje. Lokomotiva postoji od 2014. godine i sprovodila se 2016. i 2017. i sada opet. Udruženja iz Novog Sada su postala partneri i shvatili da postoji prostor da se mladi izraze na taj način i doprinesu pozitivnim promenama u svom okruženju", kaže Dušica.

Pravo na prijavu imaju mladi sa teritorije Novog Sada i svih prigradskih naselja. Uslov je da vas u ekipi ima najmanje dvoje i da makar jedan član ekipe ima više od 18 godina. Na koji način Lokomotiva može da vam pomogne u realizaciji, objasnila je Dušica.

lkmtv1 jpg

"Lokomotiva predstavlja proces učenja i pruža kontinuiranu podršku mladima, od momenta kada se prijave na konkurs, ali i onda kada budu izabrani. Prolaze obuke za realizaciju ideja neformalnih grupa, dobijaju podršku članova i članica mentorskog kluba u celom procesu – od početka, kroz realizaciju, ali i evaluaciju sprovedene ideje", objašnjava Dušica.

Kao jednu od glavnih ideja prethodnih godina, Dušica je izdvojila jesenju razmenu knjiga. Ona je objasnila i koji su to kriterijumi za odabir ideja koje prolaze dalje.

"Čitav projektni tim Lokomotive čine mladi sa različitim nivoom iskustva i predznanja. Mi ne očekujemo da mladi imaju potpuno formirane ideje, sa svim pojedinostima i specifičnostima, tako da je poenta da imaju želju i motivaciju da realizuju ideju i da je usmerena na nešto pozitivno u društvu. U tom slučaju će dobiti podršku kakvu očekuju", rekla je Dušica.

Drugi krug konkursa za podršku realizaciji ideja neformalnih grupa mladih sa teritorije Grada Novog Sada u okviru projekta "Lokomotiva" otvoren je do 20. jula, a link za prijavu možeš pronaći ovde.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Oslušni okruženje u kojem živimo

Program "Lokomotiva" organizuje radionice "Slušanje grada" koje će biti održane 17. i 18. juna u Limanskom parku. Cilj radionica je…

.

Konkurs za podršku omladinskim idejama u zajednici

U okviru programa "Lokomotiva - lokalna omladinska incijativa" otvoren je drugi krug konkursa za podršku realizaciji omladinskih ideja u zajednici.…

.

Prostori za mlade: Potencijal postoji, treba ga iskoristiti

Iako se često čuje da u Novom Sadu nema dovoljno mesta gde mladi mogu da iskažu svoju kreativnost, broj prostora…

.

Budi mentor za ideje!

U želji da se mladi u Novom Sadu osnaže i aktivnije uključe u društveni život, kroz obezbeđivanje podrške neformalnim grupama…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo