...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Društvo / Obrazovanje

Ideje mladih imaju potencijal da postanu biznis

17.02.2020.

U takmičenju za najbolju poslovnu ideju Univerziteta u Novom Sadu pobedu je odnela ideja pod nazivom "Power for Land", inovativni proizvod za mala poljoprivredna domaćinstva. Ovo takmičenje predstavlja skup poslovnih ideja studenata novosadskog Univerziteta koje se odvija u tri faze: prijave timova i ideja, treninzi za takmičare koji su prošli prvu fazu i finale. Sa Vanjom Vlajkov, studentkinjom na doktorskim studijama Tehnološkog fakulteta i članicom pobedničkog tima, razgovarali smo o takmičenju, idejama i biznis inkubatorima.

.

Šta predstavlja Power for Land i kako je nastala ideja?

Naša ideja je mikrobiološko đubrivo unapređene formulacije, čija će primena omogućiti brži rast biljaka, uz istovremeno poboljšanje kvaliteta zemljišta. Ideja je nastala kao rezultat sinergije višegodišnjeg rada članova tima u različitim oblastima, u vidu proizvoda koji smo predstavile na takmičenju za najbolju poslovnu ideju Univerziteta u Novom Sadu.

Osim tebe u timu su i Jelena Tanasić i Marta Lot. Kako izgleda pobednički tim, šta studirate?

Tim čine dva inženjera biotehnologije s iskustvom u proizvodnji mikrobioloških preparata, tehnolog s ekspertizom u proizvodnji materijala koji se koriste u formilaciji različitih vidova proizvoda i inženjer poljoprivrede s iskustvom u uzgoju i zaštiti bilja. Svi članovi tima su studenti doktorskih studija Tehnološkog, odnosno Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Kako je izgledalo takmičenje?

Nakon inicijalne prijave, plasirale smo se među dvadesetak najboljih timova koji su imali priliku da budu uključeni u seriju obuka, koje su nam omogućile da razvijemo detaljan poslovni model ali i unapredimo ideju. Usledilo je polufinalno takmičenje, gde smo se našle u društvu još pet najboljih timova i na kraju u finalu odnele pobedu. Ono što nam sledi jeste takmičenje međunarodnog nivoa, koje će biti održano krajem marta u Segedinu, ali i dalji rad na unapređenju efikasnosti našeg proizvoda.

poweeer png

Pomenula si da ste već radile na razvoju vaše ideje i pre ovog takmičenja. Osim nagrade, zašto vam je ono još bilo značajno?

Učešće na ovom takmičenju omogućilo nam je da se upoznamo s konceptom preduzetništva, da sagledamo našu ideju s različitih aspekata i dobijemo povratnu informaciju od stručnjaka iz oblasti biznisa o tržišnom potencijalu našeg proizvoda.

Šta misliš, treba li da postoji više programa koji podržavaju razvoj ideja kod mladih?

Naravno, veliko nam je zadovoljstvo što smo mi imale priliku da budemo deo projekta koji je fokusiran na razvoj biznis ideja mladih. Nadamo se da će i u budućem periodu ovakvih prilika biti sve više, jer smo sigurne da među kolegama, studentima, ima puno onih sa sjajnim idejama koje pokazuju potencijal da prerastu u biznis i pronađu svoje mesto na tržištu.

Ovo takmičenje je realizovano u saradnji sa Biznis inkubatorom Novi Sad. Koliko su oni značajni u ovakvim procesima?

Biznis inkubatori upravo i jesu mesto gde ćete naići na nesebičnu podršku stručnjaka, koji će imati sluha za sva vaša pitanja i nedoumice i kroz posvećeni mentorski rad omogućiti vam da dođete do željenih rezultata.

Jelena, Vanju i Martu, ali i ostalih pet timova (Nature Connection, Energy Pulse, Omega 3, KONT, BMC) koji su ušli u finale čeka takmičenje u Segedinu, gde će "odmeriti snage" i ideje sa studentima segedinskog Univerziteta, u takozvanom superfinalu ovog takmičenja.

J. Božić

Foto: Privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Noć ideja u četvrtak u čitavom svetu

Noć ideja, međunarodni online događaj koji se tokom 24 sata istovremeno održava u 103 zemlje na pet kontinenata, biće održan…

.

Budućnost biznisa je u startapu

Startapi predstavljaju neke od osnovnih instrumenata za razvoj digitalne ekonomije, novih tehnologija, novih poslovnih mogućnosti, u tom smislu i napretku…

.

Biznis inkubatori - podrška mladim preduzetnicima

Mladi ljudi koji žele da započnu svoj biznis, osnuju neko preduzeće ili organizaciju treba da prođu kroz mnoge stvari: od…

.

Razvij svoje potencijale

Predavanje "Pokreni S(v)e(t)!" biće održano u sredu 24. aprila od 18 časova u Studiju 34, u ulici Petra Drapšina broj…

.

Radionice o preduzetništvu

Аko ste mladi, proaktivni i želite da stvarate svoju priču, odnosno pokrenete posao koji vas ispunjava, pridružite se radionicama o…

.

Beogradski dani inženjera

Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine organizuje projekat "Beogradski Dani Inženjera". Projekat će biti održan od 8.…

  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo