...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Deo studenata traži da se preispita odluka o pokretanju nastave

18.05.2020.

Proces ponovnog otvaranja fakulteta je u toku, međutim, pojedini studenti su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se ova odluka sprovodi. U pismu, koje su prosledili Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje, ali i medijima, samoorganizovana grupa studenata Novosadskog univerziteta pozvala je nadležne da preispitaju odluku o ponovnom otvaranju fakulteta.

.

Pismo koje su studenti uputili, zasnovano je na rezultatima online ankete koju je za tri dana popunilo 1.000 studenata. Kao najveći problem pri povratku na fakultet, anketirani studenti ističu zdravstvenu situaciju, ali i način na koji je u proteklom periodu izvođena online nastava, navodi jedan od pokretača ove ankete, student Marko Mataković.

"Prema anketi, najveći deo ljudi je zabrinut oko svog sopstvenog zdravlja, što je i bio cilj te ankete. Što se tiče online nastave, ona nije bila sprovođena na adekvatnom nivou na svim fakultetima. Svaki fakultet je imao različit program - neki su imali sve predmete, dok drugi nisu... Na Akademiji umetnosti, na primer, imali su glavne predmete, a ostali su visili u vazduhu. Što se tiče ispitnih rokova i kolokvijuma, studenti su zabrinuti da će se njihovo zdravlje dovesti u pitanje, ako će zbog tih ispita morati da dolaze na fakultet", kaže naš sagovornik i dodaje da veliki broj anketiranih ne veruje da je njihovo znanje na adekvatnom nivou, zbog neorganizovanosti fakulteta na polju online nastave.

online ucenje

Studenti su veći deo semestra proveli "na internetu"

Većina onih koji su učestvovali u anketi, oko 60 procenata, ne živi u mestu u kome studira. Marko Mataković smatra da su upravo oni najugroženiji u trenutnoj situaciji.

"Pored toga što ih muči pitanje online nastave, muče ih i finansijski troškovi, jer sada treba da se vrate u Novi Sad. Većina ih je raskinula ugovore sa stanodavcima i morali su da odu u svoje gradove ili zemlje iz kojih dolaze, a sada moraju da se vraćaju. Sve to povlači pitanje putnih troškova i ponovnog traženje stanova", rekao je Mataković za Oradio.

Naš sagovornik ističe da je ovo autentično studentski problem, koji je lišen bilo kakve politike. Kako kaže, njima nisu cilj bilo kakvi protesti, već je reč o istupu koji daje određene predloge i apeluje na nadležene institucije da preispitaju svoje odluke.

zoranmilosevic png

Zoran Milošević (Foto: RTV)

U izjavi za Oradio, Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević kaže da samoorganizovane grupe studenata ne artikulišu stavove celine, ali da će preispitati navode iznete u dopisu koji su dobili.

"Ako hoćemo da studente doživimo u pravom smilsu reči, onda bi trebalo da razgovaramo sa studentskim parlamentima, odnosno Parlamentom Univerziteta u Novom Sadu i studentom prorektorom. Naravno da je svaki dopis, pa i ovaj, obavezujući u smislu postupanja i ja sam danas već stupio u kontakt sa predsednikom Studentskog parlamenta i studentom prorektorom, da kroz analizu navoda u ovom pismu vidimo šta je do sada urađeno", navodi pokrajinski sekretar.

Prema njegovim rečima, kada se traži da fakulteti ostanu zatvoreni do kraja školske godine, kao i da ispite i kolokvijume treba organizovati online, moramo biti dovoljno kritični da kažemo koje mi to akreditovane online studijske programe imamo i da li zaista možemo fizički sve zatvoriti a sa druge strane otvoriti predškolske ustanove i ugostiteljske objekte ili razmišljati o letovanju. Prema njegovim rečima, nadležni organi već sprovode mere koje bi trebalo da olakšaju povratak studentima u amfitetare.

univerzitet u novom sadu

Studenti u kampusu (Arhiva Oradija)

"Moramo preduzeti preventivne mere, obezbediti dodatne rokove, ali i snositi troškove koje imaju studenti koji nisu iz Srbije. Na sve to se Ministartsvo obavezalo kada su u pitanju studenti iz Crne Gore i Republike Srpske. Moramo raditi i na daljoj digitalizaciji nastavnog procesa, jer zaista nije dovoljno samo postaviti udžbenik u PDF formatu. Potrebni su i video materijali, koji će približiti puno toga studentima", rekao je Milošević u izjavi za Oradio.

Pokrajinski sekretar kaže da je tokom prethodnih meseci bilo i primedbi koje su upućivali zvanični studenstki predstavnici i navodi da svi zajedno - studenti, njihovi predstavnici i nadležni organi - treba da "ukrste argumente i vide gde su problemi". Milošević kaže da se u ovakvim situacijama pokazalo da određena ograničenja trenutnog sistema ipak postoje, ali ističe i da su studenti, asistenti i profesori iz tog sistema "iscedili maksimum".

M. L.

Možda te još zanima:

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

.

Nastavlja se predstavljanje fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Ciklus predstavljanja fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo