...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Novosadski volonteri u poseti novoj Evropskoj prestonici kulture

03.03.2023.

Temišvar je nedavno od Novog Sada preuzeo titulu Evropske prestonice kulture, a nekolicina volontera Novosadskog volonterskog servisa (NVS) prisustvovala je manifestaciji otvaranja.

.

Godinu iza nas obeležili su brojni koncerti, izložbe i drugi događaji u okviru Evropske prestonice kulture. Volonterka Jelena Mihajlović kaže da, po njenom mišljenju, ono što su Novi Sad i njegovi stanovnici dobili ovom titulom jeste perspektiva za dalji razvoj kulture.

"Kao neko ko živi već nekoliko godina u Novom Sadu, bila sam u prilici da primetim određene razlike i promene. Videla sam da se sve veći broj ljudi, kako mladih tako i starijih, uključuje u društveni život koji je imao specifičan i jasan cilj, a to je da kroz učešće pomažu svojoj zajednici. Bilo je mnoštvo događaja, od kojih su najčešće omiljeni bili koncerti. Meni je prethodna godina bila značajna upravo zbog volontiranja tokom tog sam upoznala mnogo novih ljudi, ostvarila kontakte, upoznala se sa drugim profesijama, stekla dosta iskustva u radu sa ljudima, što verujem da ne bih mogla da učinim na drugi način sem kroz volontiranje", objašnjava Jelena.

Nakon predaje titule, volonteri NVS-a pozvani su da podele svoja iskustva i znanja sa drugim volonterima u Temišvaru. Oduševili su ih drugi mladi koje su imali prilike da upoznaju, kaže volonter Nemanja Marković. Pored toga, bili su pozitivno iznenađeni trećim po veličini gradom u Rumuniji, objašnjava Jelena. 

"O svima koje sam upoznao zaista mislim sve najbolje, takav su utisak ostavili na mene. Jako lepo smo sarađivali, imali smo dobru komunikaciju i tokom te dve nedelje smo se kroz druženja dosta sprijateljili. Najviše pomoći smo im pružali oko logistike. Postavljali smo zastave sa natpisima, delili flajere, pripremali promo materijal, dočekivali goste festivala i pakovali poklone za njih", kaže Nemanja.

"Jedna od najuzbudljivijih stvari bile su razlike između mladih, njihovi pristupi, ideje. Naši domaćini su se zaista potrudili da nas vrlo dobro upoznaju sa gradom. Uradili su to tako da smo uspeli vrlo brzo da se snađemo u gradu, ali i vrlo brzo da ga zavolimo", ističe Jelena.

temisvar druga png

Slogan ovogodišnje Evropske prestonice kulture je "Neka sija tvoje svetlo!". Kako kaže volonterka Jelena Škatarić, ovaj slogan odlično opisuje ono kako se ona osećala tokom boravka u Temišvaru.  

"Mogu slobodno reći da je ovaj grad na mene ostavio veoma pozitivan utisak, pogotovo što sam po prvi put bila u Rumuniji, samim tim i u Temišvaru. Ono što mi se dopalo jeste energija, kako grada, tako i ljudi koji u njemu borave. Osećala sam se u njemu slobodno, što i ne čudi jer ga nazivaju gradom slobode. Prenosim veliku preporuku drugima da ga posete jer nas u narednih godinu dana očekuje pregršt događaja i ako ste nekada planirali da odete u Temišvar, sada je pravo vreme da to i učinite", rekla je Jelena.

Bogata istorija, koja se kroz arhitekturu oslikava na ulicama Temišvara u potpunosti opravdava to što ga nazivaju i "Mali Beč". Očuvana ekologija, parkovi, spomenici, mnogobrojni muzeji i galerije, specifična jela, šoping centri i noćni život, samo su neki od razloga zbog kojih volonteri NVS-a pozivaju mlade da posete ovaj grad.

Priču mladih volontera poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Foto: Volonteri NVS

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo