...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Novosadski volonteri u poseti novoj Evropskoj prestonici kulture

03.03.2023.

Temišvar je nedavno od Novog Sada preuzeo titulu Evropske prestonice kulture, a nekolicina volontera Novosadskog volonterskog servisa (NVS) prisustvovala je manifestaciji otvaranja.

.

Godinu iza nas obeležili su brojni koncerti, izložbe i drugi događaji u okviru Evropske prestonice kulture. Volonterka Jelena Mihajlović kaže da, po njenom mišljenju, ono što su Novi Sad i njegovi stanovnici dobili ovom titulom jeste perspektiva za dalji razvoj kulture.

"Kao neko ko živi već nekoliko godina u Novom Sadu, bila sam u prilici da primetim određene razlike i promene. Videla sam da se sve veći broj ljudi, kako mladih tako i starijih, uključuje u društveni život koji je imao specifičan i jasan cilj, a to je da kroz učešće pomažu svojoj zajednici. Bilo je mnoštvo događaja, od kojih su najčešće omiljeni bili koncerti. Meni je prethodna godina bila značajna upravo zbog volontiranja tokom tog sam upoznala mnogo novih ljudi, ostvarila kontakte, upoznala se sa drugim profesijama, stekla dosta iskustva u radu sa ljudima, što verujem da ne bih mogla da učinim na drugi način sem kroz volontiranje", objašnjava Jelena.

Nakon predaje titule, volonteri NVS-a pozvani su da podele svoja iskustva i znanja sa drugim volonterima u Temišvaru. Oduševili su ih drugi mladi koje su imali prilike da upoznaju, kaže volonter Nemanja Marković. Pored toga, bili su pozitivno iznenađeni trećim po veličini gradom u Rumuniji, objašnjava Jelena. 

"O svima koje sam upoznao zaista mislim sve najbolje, takav su utisak ostavili na mene. Jako lepo smo sarađivali, imali smo dobru komunikaciju i tokom te dve nedelje smo se kroz druženja dosta sprijateljili. Najviše pomoći smo im pružali oko logistike. Postavljali smo zastave sa natpisima, delili flajere, pripremali promo materijal, dočekivali goste festivala i pakovali poklone za njih", kaže Nemanja.

"Jedna od najuzbudljivijih stvari bile su razlike između mladih, njihovi pristupi, ideje. Naši domaćini su se zaista potrudili da nas vrlo dobro upoznaju sa gradom. Uradili su to tako da smo uspeli vrlo brzo da se snađemo u gradu, ali i vrlo brzo da ga zavolimo", ističe Jelena.

temisvar druga png

Slogan ovogodišnje Evropske prestonice kulture je "Neka sija tvoje svetlo!". Kako kaže volonterka Jelena Škatarić, ovaj slogan odlično opisuje ono kako se ona osećala tokom boravka u Temišvaru.  

"Mogu slobodno reći da je ovaj grad na mene ostavio veoma pozitivan utisak, pogotovo što sam po prvi put bila u Rumuniji, samim tim i u Temišvaru. Ono što mi se dopalo jeste energija, kako grada, tako i ljudi koji u njemu borave. Osećala sam se u njemu slobodno, što i ne čudi jer ga nazivaju gradom slobode. Prenosim veliku preporuku drugima da ga posete jer nas u narednih godinu dana očekuje pregršt događaja i ako ste nekada planirali da odete u Temišvar, sada je pravo vreme da to i učinite", rekla je Jelena.

Bogata istorija, koja se kroz arhitekturu oslikava na ulicama Temišvara u potpunosti opravdava to što ga nazivaju i "Mali Beč". Očuvana ekologija, parkovi, spomenici, mnogobrojni muzeji i galerije, specifična jela, šoping centri i noćni život, samo su neki od razloga zbog kojih volonteri NVS-a pozivaju mlade da posete ovaj grad.

Priču mladih volontera poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Foto: Volonteri NVS

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

.

Zapadni Balkan i Japan: upoznajte Daleki istok kroz program razmene

Da li vas fascinira japanska kultura? Da li biste želeli da se upustite u sedmodnevno kulturno iskustvo koje će vam…

.

Unapredi svoje veštine u omladinskom klubu Američkog kutka

Omladinski klub Američkog kutka poziva mlade između 16 i 21 godinu da postanu njegovi članovi i da unaprede engleski jezik…

.

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd pozvao je zainteresovane da se prijave za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će biti…

.

Kako aplicirati za RYCO grantove - treninzi na Divčibarama i u Mokrinu

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) organizuje pripremne treninge za apliciranje na otvorene pozive “Omladinskog fonda za kulturu Zapadnog Balkana“, koji…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo