...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Ne prestaje spor oko "Dino parka"

12.06.2015.

Najava izgradnje "Dino parka" u Železničkom parku, u Novom Sadu, izazvala je negativne reakcije Mesne zajednice "Omladinski pokret", dok iz "Gradskog zelenila" kažu da će park rešiti mnoge probleme i poboljšati turističku ponudu grada. Prema ranijim navodima medija, replike dinosaurusa zauzele bi dve trećine parka, a ulaz bi se naplaćivao čak 200 dinara. Iz "Gradskog zelenila",  koji će biti zadužen za park navode da cene ulaza još nisu određene, kao i to da je u toku tender za firme koje će dostaviti replike.

.

Iako je izgradnja "Dino parka" najavljena još u decembru prošle godine, tek je nedavno raspisan tender za partnersku firmu koja bi kreirala replike dinosaurusa. Prihod od prodatih ulaznica bi delilo "Gradsko Zelenilo" zajedno sa privatnom firmom koja se odabere. Međutim, ovakav dogovor o korišćenju javnog zemljišta odnosno parka osporava Mesna zajednica "Omladinski pokret", na čijoj je teritoriji park. Član Saveta ove mesne zajednica Mane Mirković kaže da je nedopustivo da se građanima oduzima deo parka, kojih inače svakako nema mnogo.,

"Delimo mišljenje velikog broja građana, nevladinih organizacija, inženjera, zaštitara životne sredine i ekologa da to ne sme da se naplaćuje, jer bi pre svega penzioneri i roditelji sa decom izgubili ono malo zelenila koje imaju u gradu. Ako se danas tako eksploatiše Železnički park, sutra će ponuditi i druge parkove, a mi to ne želimo da dozvolimo", rekao je Mirković. 

Gradska skupština je prema Zakonu o javnoj svojini dodelila "Gradskom zelenilu" parcele u parku na korišćenje i dozvolila izgradnju montažnih replika dinosaurusa. PR "Gradskog Zelenila" Ivan Nožinić kaže da ne postoje nikakve pravne prepreke da se potpiše ugovor sa firmama koje kreiraju replike, te da još nije odabrana firma sa kojom će se raditi.

"Ova postavka će biti privremenog karaktera i ugovor će biti potpisan na pet godina. Što se tiče cena ulaznica, ono što je spekulisano u medijima nije tačno. Kada se reguliše ugovor sa firmom, Gradska uprava će biti ta koja će odobriti cenu ulaznica", objasnio je Nožinić.

On takođe dodaje da će se izgradnjom parka pored velike posećenosti i turističke atrakcije, regulisati i kriminalne noćne radnje među kojima su najčešće dilovanje droge i prostituisanje. Međutim, iz Mesne zajednice u okviru koje se nalazi taj park, tvrde da to nije rešenje za probleme, jer je policija odavno trebala da reši slične pojave. 

"Gradsko zelenilo" je pokušalo da nađe zajedničko rešenje sa MZ "Omladinski pokret, te ponudilo besplatne ulaznice za svu decu sa teritorije te Mesne zajednice. 

"Stav Mesne zajednice je i dalje isti, a to je da su svi građani jednaki", prokomentarisao je Mirković ponudu "Gradskog zelenila".

Prema ranijim procenama, projekat bi koštao 200 hiljada evra, zbog čega je odlučeno da se izgradnja replika uradi u partnerstvu  sa drugim kompanijama, kako gradnja parka ne bi pala na teret građanskih obveznika, kažu u "Gradskom zelenilu". Otvaranje parka se očekuje sredinom avgusta. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Dinosaurusi stižu na Liman

Do početka nove školske godine, 1. septembra, "Dino park" sa replikama dinosaurusa definitivno će biti postavljen u Novom Sadu, samo…

.

Traži se nova lokacija za Dino park

Protest saveta Mesne zajednice "Omladinski pokret"  i žitelja Bloka zbog namere Grada da park kod Železničke stanice dodeli privatnoj firmi…

.

Dinosaurusi stižu u septembru

Novi Sad definitivno dobija "Dino park" Replike dinosaurusa praviće beogradska firma "Lagrota internacional", piše RTV. Gradsko zelenilo je prihvatilo jedinu…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo