...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Mladi dobijaju nove prostore u osam gradova u Srbiji

31.07.2024.

Omladinski savez udruženja OPENS u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom turizma i omladine pokreće proces uspostavljanja omladinskih prostora u Srbiji. Nakon Javnog poziva, raspisanog u martu, prijave za podršku podnelo je 11 opština i gradova.

.

Odabrane zajednice kojima će se pružiti podrška za uspostavljanje Omladinskog centra su: Zrenjanin, Bečej, Obrenovac, Zaječar i Vranje, dok su zajednice u kojima će se podržati proces uspostavljanja Omladinskog kluba: Novi Kneževac, Boljevac i Vladičin Han.

Istraživanja su pokazala da je više od polovine mladih (60%)  informisano o postojanju omladinskog prostora u njihovoj lokalnoj zajednici (omladinski klub, dom kulture, kulturni centar, sportski centar, teretana na otvorenom). Međutim, da je postojeći prostor dovoljan procenjuje svega 13 odsto mladih, a da nije - čak 47 procenata. Sa druge strane, 22 odsto mladih izjavljuje da nema takvog prostora u njihovoj lokalnoj zajednici, a čak 18% ne zna da li ga ima ili ne.

omladinskirad1 png

Omladinski prostori su mesta gde se mladi okupljaju, koriste neke od dostupnih programa za mlade u svojim zajednicama i imaju priliku da pokreću svoje inicijative. Važni su za razvijanje zdravog stila života, aktivno učešće mladih u društvu, korišćenje i kreiranje kulturnih sadržaja, volonterizam i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. U omladinskim prostorima mladi mogu da dobiju različite besplatne usluge, dugoročno neformalno obrazovanje kao i prostor za razvoj preduzetničkih ideja.

Takođe, tu im se može pružiti i psiho-socijalna podrška, rekreativno-sportske aktivnosti, informalno učenje u bezbednom okruženju, kao i različite aktivnosti u digitalnom prostoru (digitalne platforme-habovi). Osim toga, prostori za mlade služe i kao prevencija rizičnog ponašanja, nasilja i socijalne isključenosti.

Jedan od gradova Srbije u kojima već nekoliko godina funkcioniše Omladinski centar, jeste Novi Sad. Nakon 2019. godine i titule Omladinske prestonice Evrope, OPENS danas radi kao Omladinski centar koji nudi niz besplatnih sadržaja za mlade. U OPENS-u se nalazi i Omladinski klub u kome mladi mogu kvalitetno da provode slobodne vreme.

"OPENS će uz pomoć nacionalnih partnera pružati mentorsku podršku lokalnim zajednicama u kojima će prostori biti otvoreni i na taj način osnažiti zajednice, dati znanje i model koji će moći da implementiraju u svojim lokalnim zajednicama, kako bi mogućnosti koje za mlade postoje u Novom Sadu, zaživele i u drugim gradovima Srbije“, rekao je direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Takav model osnaživanja omladinske politike počeo je pre dve godine, kroz pilot projekat putem koga su omladinski centri pokrenuti ili su u fazi pokretanja u četiri grada u Srbiji. Ministarstvo turizma i omladine izdvojilo je skoro 300 miliona dinara za uspostavljanje rada centara za mlade u Somboru, Subotici, Novom Pazaru i Nišu. 

M. M.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ulaganje u mlade je investicija

Deset gradova i opština u Srbiji dobija svoje Omladinske centre. Sporazum o saradnji potpisali su predstavnici OPENS-a i gradonačelnici gradova…

.

Bez prenosa znanja drugima, sport nema mnogo smisla

Tamara Cvejanović Kuran je legenda domaćeg konjičkog sporta. Do tog statusa je stigla prelazeći dug put, kasom i galopom i…

.

Otvorene prijave za Liderski program za LGBT mlade

Otvorene su prijave za Liderski program Centra E8 za mlade pripadnike i pripadnice LGBTQI+ zajednice. Cilj programa je da izgradi…

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

.

Bezbednost u saobraćaju: mladi lošije procenjuju rizik

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji ove godine su život izgubile 333 osobe, od čega četvrtinu čine mladi između 15 i…

.

Opravdavanje nasilja kao odgovor na nepravde u društvu

Više od polovine mladih u Srbiji (52%) smatra da nasilje može biti opravdano. Ovo je jedan od podataka iz najnovijeg…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo