...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Manje alkohola-manje nasilja

28.10.2015.

Jedna od restriktivnih mera iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koja se odnosi na zabranu točenje alkohola za vreme sportskih priredbi, godinama izaziva polemike u društvu. Međutim, ta odluka koja je na snazi dvanaest godina, kako tvrde nadležni, pokazala je izuzetno dobre rezultate kada je reč o smanjenju nasilja na sportskim dešavanjima.

.

Zakon je uveden kako bi se regulisalo nasilje izvan i na stadionu, a prema rečima šefa Odseka za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama za grad Novi Sad Zorana Kuzmanova nasilničko ponašanje se smanjilo od kada je uvedena zabrana točenja alkohola.

"Postoji tendencija opadanja nasilničkog ponašanja, zahvaljujući merama koje preduzimamo, a to su zabrana prodaje alkohola i naše prisustvo koje je i preventivno. Svako lice koje je u vidno alkoholisanom stanju neće ući na stadion. Nemamo aparate, ali ako procenimo da je osoba u vidno alkoholisanom stanju, nećemo dozvoliti da uđe na stadion", dodaje Kuzmanov.

Načelnik odeljenja za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama pri MUP-u Aleksandar Gargenta kaže da je u prekršaju i onaj ko toči alkohol, kao i onaj koji ga konzumira.

"Zakonodavac je propisao da su kazne znatno rigoroznije za pravno lice i one se kreću od kazne zatvora do novčane kazne u velikom rasponu. I za fizičko lice propisane su i kazne zatvora i novčane kazne. Imajući u vidu statistiku, 2014. nam govori da je znatno smanjen broj prekršaja na sportskim priredbama. Početak 2015. takođe govori da je došlo do velikog smanjenja prekršaja na sportskim priredbama".

271020151367 jpg

Dejan Šuput, docent na Fakultetu za sport u Beogradu, kaže da kada je reč o zabrani točenja alkohola ona je sigurno doprinela tome da se smanji broj izgreda navijača.

"Mnogo je teško izolovano govoriti o doprinosu samo jedne preventivne mere ali mislim da je ta zabrana imala dobru svrhu, dobar cilj i da ga je u jednom dobrom delu ostvarila. Alkohol naravno nije jedini i preovlađujući uzročnik nastupanja nasilja na sportskim priredbama. Dovoljno je pogledati praksu drugih evropskih zemalja u kojima je dozvoljeno točenje alkohola i na samim stadionima, kao na primer u Nemačkoj. Neke zemlje planiraju da ukinu zabranu, a jedna od njih je Hrvatska. Zemlje u kojima je ta zabrana ukinuta su obično one u kojima postoji manji problem sa navijačkim nasiljem."

Međutim, druga strana priče su ugostitelji koji imaju lokal u krugu od jednog kilometra od stadiona. Njima zbog zabrane trpi posao jer u Zakonu ne postoji član koji bi ugostiteljima nadomestio makar prosek redovnog pazara.

Predsednik Moto kluba na Grbavici Igor Tatalović ima drugačije mišljenje.

"Ne razumem zbog čega se oni kao poreski obveznici ne štite, već ih kažnjavaju zato što policija ne ume da sačuva red na i oko stadiona. Pa šta mislite kako nam je, kada nam na ceo dan zabrane točenje pića. Bukvalno dva sata pre utakmice, za vreme utakmice i još tri sata posle. Ovo je pivnica, ja ne prodajem kafu i sokove, glavni mi je artikal pivo, a na taj dan mogu da kažem samo zbogom. A i ko će da uđe u lokal kada ispred stoji policija kao da je teroristički napad, a ne utakmica".

Dejan Šuput kaže da ne bi mogla da postoji posebna klauzula samo za ugostiteljske objekte u blizini stadiona.

"Moguća su samo dva opredeljenja zakonodavca, ili da taj zakon potpuno ukine ili da zabrani točenje alkohola na samim stadionima ili drugim sportskim objektima, a da dozvoli u njihovoj okolini. Za očekivati je da, ako se smanji stepen nasilja na sportskim priredbama i nasilja povezanog sa sportom, da će se ukinuti ta zabrana, a ovako to donekle šteti interesima ugostiteljima ali to je prosto deo rizika njihovog poslovanja", navodi Šuput i ukazuje na to da je Zakon dobro premet kod nas i da najviše podseća na engleski i italijanski.

"Sam Zakon je dobro urađen. Njegova primena kod nas nije uvek bila dosledna i mislim da je on u periodu od 2003. do 2010. bio loš kada se govori o primeni i to pre svega od strane organa pravosuđa. Policija je sve vreme radila svoj posao, identifikovala izgrednike ali su sudovi imali izuzetno lošu praksu jer su postupci jako dugo trajali, a često se dešavalo da zastare. A i onda kada su predmeti okončavani u roku imali smo problem sa izuzetno blagom kaznenom politikom", zaključuje Dejan Šuput.

Tonski prilog poslušajte ovde.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

SP u Kataru: Kako se navija bez alkohola?

Svetsko prvenstvo u Kataru završeno je za našu reprezentaciju i dugo ćemo ga pamtiti. I igrači i navijači kojih je…

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

MEKST u Novom Sadu

Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga biće održana 2. decembra u Novom Sadu u Kongresnom centru Master. Jubilarna…

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Ne padaj na zelene slogane

Termin greenwashing se kod nas uglavnom prevodi kao eko manipulacija ili eko obmana. Često ga ne primećujemo, a prisutan je…

.

Zum kafica o karijeri istraživača

Ukoliko te interesuje koje preduslove mlada osoba treba da ispuni kako bi se bavila naukom, kako izgleda rad u naučnoj…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo