...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

LGBT+ zajednica: Budite hrabri i uzvratite podršku

30.11.2022.

Iako je Svetsko prvenstvo u fudbalu tek počelo, već su ga obeležile razne kontroverze. Međunarodna asocijacija fudbalskih federacija, poznata po akronimu FIFA, organizuje ovo takmičenje, te je u okviru svojih ovlašćenja zabranila mnoge stvari koje se tiču LGBT+ populacije.

.

Od kada je FIFA donela odluku da se ovogodišnji Mundijal održi upravo u Kataru, zemlji gde je homoseksualnost kažnjiva zakonom, mnoge institucije i LGBT+ zajednica negoduju. Izvršni direktor novosadske grupe "Izađi" Aleksa Savić i Hristina Cvetinčanin Knežević iz udruženja građana "Da se zna!" iz Beograda slažu da je to bio porgrešan korak FIFE.

"Mislim da je u nekom kulturološkom smislu okej da se Svetska prvenstva održavaju u različitim sredinama. S druge strane, odabir sredine u kojoj je biti LGBT+ osoba u toj meri kriminalizovano, govori nam da sportskoj zajednici nije dovoljno bitno brinuti o LGBT+ osobama. Jer da je bitno, ne bi se takav propust napravio, vodilo bi se računa i o tome", smatra Aleksa.

"Da se zna! podržava poruku kampanje No Pride Without All, koja poručuje da mi ne možemo da budemo ponosni na Svetsko prvenstvo koje se održava u zemlji u kojoj su određena ljudska prava kriminalizovana", objašnjava Hristina.

FIFA je javnosti poznata kao organizacija koja podržava LGBT+ populaciju, ali je uprkos tome, ipak zabranila fudbalerima da nose trake duginih boja na kojima stoji poruka One love. Sve to, uz pretnje da će oni koji se ogluše snositi sankcije. Hristina smatra da FIFA time pokazuje svoje pravo lice. 

one love png

Izvor: www.nytimes.com

"Kratko i jasno - da im nije stalo do fudbala, jer su i oni za LGBT+ zajednicu, već da im je stalo do novca", ističe Hristina.

Katarske vlasti poručuju da je svako dobrodošao u njihovu zemlju za vreme prvenstva, ali da se zakoni moraju poštovati, referišući na zakon o homoseksualnosti. Takođe, na stadionima i van njih nisu dozvoljena obeležja LGBT+ populacije, iako je FIFA godinama unazad uveravala da će ih ipak biti. Nakon ovih izjava, postavlja se pitanje koliko zapravo pripadnici LGBT+ populacije mogu da se osećaju bezbrižno dok gledaju prvenstvo boraveći u Kataru. 

"Mislim da ne mogu da se osećaju sigurno, baš ih tih razloga koje Katar kao država navodi. Naravno, da nije okej što se to šalje kao poruka LGBT+ osobama i da neko bude nebezbedan ili na bilo koji način ugrožen samo zato što je LGBT+ osoba, ali ovo nije bilo neočekivano", kaže Aleksa.

Mnogim reprezentacijama se nisu dopale navedene odluke i odreagovali su na njih. Tako smo imali situaciju da kapiten Engleske nosi traku sa natpisom No discrimination, kao i reprezentaciju Nemačke čiji su igrači pre utakmice prvog kola pokrili usta u znak protesta. Aleksa i Hristina smatraju da je to mali pozitivan korak, ali da to nije dovoljno.

nemacka png

Izvor: https://edition.cnn.com/

"Nije nužno da se na svakom velikom događaju, u bilo kojoj branši, priča o položaju LGBT+ ljudi. Međutim, sport jeste oblast u kojoj su LGBT osobe vrlo često diskriminisane, ali i opšte prisutne, te je zbog toga važno dosta raditi na tome", objašnjava Aleksa. 

"Mogu da učine ono što i druge poznate ličnosti rade, a to je da nas podrže i učine vidljivim. LGBT+ zajednica je istorijiski jako dugo bila nevidljiva i dan danas mahom jeste. Nama je jako teško da zauzmemo javni prostor i govorimo o problemima sa kojima se suočavamo. Zbog toga su nam saveznici važni. Pre svega, sportisti i sportistkinje kao pojedinici nam u tome mogu pomoći jer su oni već vidljivi u javnosti i mogu da zagovaraju poštovanje naših elementarnih ljudskih prava", zaključuje Hristina.

LGBT+ zajednica želi da poruči sportskim udruženjima i sportistima da ih prate i bodre, a da će ih podržavati još više ako budu dovoljno hrabri da uzvrate podršku.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

FIFA 23 je najprodavanija fudbalska igra ikada

Poslednja aktuelna igra FIFA postala je najprodavanija u serijalu, a prihodi od iste porasli su za 31% u odnosu na…

.

World Cup Fantasy - da se još malo nervirate...

Fantasy fudbal je postao sve popularniji u poslednje vreme, naročito kod ljubitelja Premijer lige. FIFA nam je za predstojeći Mondijal…

.

Netfliks izbacio dokumentarac o kriminalu i organizaciji Svetskog prvenstva

Novi dokumentarac "FIFA Uncovered" premijerno je prikazan pre nekoliko dana, a govori o svim dešavanjima u krovnoj kući fudbala koja…

.

FIFA 23: Kraj jedne ere

FIFA 23 će biti poslednja igra u serijalu koji je kompanija EA Sports pravila preko tri decenije. Biće to ambiciozan…

.

EA Sports napušta FIFA brend

FIFA 23 će biti poslednji naslov u popularnom serijalu fudbalskih igara. Posle tri decenije, partnerstvo između EA Sportsa i svetske…

.

SP u Kataru: Kako se navija bez alkohola?

Svetsko prvenstvo u Kataru završeno je za našu reprezentaciju i dugo ćemo ga pamtiti. I igrači i navijači kojih je…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo