...
TRENUTNO11:00 - 12:00Za i protiv

Društvo

Kulturna stanica Novo naselje po meri "livadića"

27.07.2021.

Već sedam godina organizacija Novo Kulturno naselje bori se da ovaj deo grada dobije svoj Kulturni centar. U okviru projekta Novi Sad 2022 urađen je arhitektonski plan za Kulturnu stanicu Novo Naselje: zgradica koja se uklapa u izgled ovog dela grada, moderan prostor koji kombinuje sve ono što su momci i devojke iz organizacije radili na otvorenom, a zadovoljava njihove potrebe za pravim kulturnim centrom.

.

Foto: gradnja.rs

"Od početka našeg rada, glavni je cilj da Novo naselje dobije kulturni centar, odnosno neki prostor u kom bi mogli da se održavaju svi događaji koje smo organizovali kao i neki novi koji su u planu. Što se nas kao udruženja tiče, taj prostor je već tu. Mi već neko vreme govorimo da imamo najveći kulturni centar na otvorenom, što je jedinstven primer kod nas ali i šire, kaže za O radio Ognjen Tomašević iz organizacije Novo Kulturno naselje. On dodaje da je ideja o kulturnom centru u ovom delu grada ipak starija od njihove organizacije.

Ova organizacija godinama u nazad koristi livadicu između zgrada u ulici Bate Brkića kao prostor svog otvorenog kulturnog centra. Upravo na tom mestu trebalo bi da nikne Kulturna stanica. Po planu, ovaj prostor sadržaće dve celine pod jednim krovom.

livadanaselje jpg

Foto: facebook NKN

Kako navodi portal gradnja.rs prostorni koncept Kulturne stanice zasniva se na simbiozi dve programske platforme – jedne otvorene i fleksibilne, namenjene slobodnom kreativnom delovanju, koja predstavlja nastavak livade i duha mesta, i one druge, čvrste i definisane, koja će omogućiti da Kulturna stanica Novo Naselje funkcioniše kao ozbiljna produkcijska infrastruktura.

Ognjen kaže da takav koncept i njih zadovoljava. Niko iz tima arhitekata sa Fakulteta tehničkih nauka nije ovaj projekat radio bez konsultacija sa njima.

"Pokušali smo da obuhvatimo sve ideje i potrebe zajednice koje su sakupljane tokom sedam godina rada Novog kulturnog Naselja nakon čega smo ih preporučili za ovaj projekat", objašnjava Tomašević.

Objekat na livadici trebalo bi da ima amfiteatar, kafe, otvorenu scenu, krovnu terasu koja je zamišljena kao mesto okupljanja, urbanog baštovanstva i otvorene letnje kuhinje, a ispod prizemlja nalazila bi se podrumska etaža sa garažom i tehničkim prostorijama.

kulturnastanicanovonaselje2 jpg

Foto: gradnja.rs

"Ne zovu nas livadići od samog početka za džabe. Multifunkcionalnost odlično odgovara našim potrebama, a u poslednje vreme smo svi shvatili značaj otvorenog prostora", kroz smeh kaže Ognjen komentarišući kombinaciju otvorenog i zatvorenog prostora.

Za sada nije definisano kada će početi gradnja, niti da li će biti izgrađen baš ovakav objekat. Jedna mala bitka za kulturni centar je dobijena, ali još uvek nije gotova borba.

"Mi ćemo svakako nastaviti da zagovaramo našu ideju kako bi do te realizacije na kraju i došlo, a kulturni centar na otvorenom i to najveći na svetu je svakako tu. Uskoro ponovo otvaramo njegova vrata, te vas čekamo na Novom naselju", zaključuje Ognjen.

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Kako pojedinac da opstane u svetu iskrivljenih vrednosti?

"Korak" je prvi animirani film u produkciji Novog kulturnog naselja, čija premijera nas očekuje u septembru ove godine. Protagonista filma…

.

Ono što je nekima smeće, drugima može da posluži

U prostorijama Novog kulturnog naselja u Novom Sadu otvorena je izložba pod nazivom "Lep otpad". U pitanju su umetnička dela…

.

Novo kulturno naselje poziva umetnike i radnike u kulturi

Novo kulturno naselje ove godine otvara novi program podrške novosadskim umetnicima, radnicima u kulturi, menadžerima i producentima. Projekat BSI (Building…

.

Više od 30 filmova na otvorenom na Novom naselju

Sedmo izdanje festivala "21114 Film fest" počinje večeras i traje do 12. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom na Novom…

.

Konkurs za 21114 Film fest

Sedmi 21114 Film fest će biti održan i ovog leta na livadama u ulici Bate Brkića na Novom naselju, od…

.

Jugonostalgija nije žal za prošlošću, nego za budućnošću koja se nije desila

Dan Republike se slavio 29. novembra. Bio je jedan od državnih praznika u bivšoj Jugoslaviji, sve do 2002. godine kada…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo