...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo

Krivolov i uništavanje staništa najveći krivci za izumiranje životinjskih vrsta

29.07.2022.

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) nedavno je objavila prvu sveobuhvatnu procenu rizika od izumiranja vrsta na svetskom nivou u poslednjih trinaest godina. Ova studija je pokazala da mnogim vrstama životinja, ali i biljaka i gljiva preti izumiranje a za to je uglavnom kriv čovek. 

.

Foto: WWF, Hartmut Jungius

Na ovoj listi našlo se čak dve trećine vrsta jesetri i veslokljunki, a sve vrste koje žive u Dunavu svoje mesto našle su na crvenoj listi. Jesetre uglavnom žive u morima, a mreste se u slatkoj vodi. Love se zbog kavijara, a svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) otkrila je da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno.  

Iva Svilar iz Programa za zaštitu divljih vrsta WWF Adria smatra da su glavni uzročnici za nestanak ovih vrsta krivolov, gubitak prirodnih staništa i klimatske promene.

“Jesetre su veoma osetljive na promenu staništa i gotovo trenutno mogu da reaguju na promene što remeti njihov mrest, zimski odmor ili ishranu. Kada govorimo o gubitku staništa, onda govorimo o kanalisanju i regulaciji reka i izgradnji nasipa. To se radilo da bi se sprečile poplave, ali je istovremeno dovelo du gubitka plavnih područja, a samim tim i staništa. I rečna plovidba takođe predstavlja veliku pretnju za staništa jesetarskih vrsta, ali i ekstrakcija peska i šljunka koji takođe imaju štetne efekte. Još jedna bitna stavka je i izgradnja brana i hidroelektrana na rekama, jer one zapravo potpuno izmene okolinu i utiču na druge delove reka, jer uzrokuju fragmentaciju staništa, što znači da one prekidaju povezanost uzvodnog i nizvodnog dela, a prekidaju i povezanost glavne reke sa njenim pritokama i plavnim staništima”, kaže Iva za Oradio. 

Ona dodaje da se izgradnja brana posebno negativno odražava na migratorne vrste, odnosno vrste koje dolaze da se mreste u slatkoj vodi. 

jesetrawwftudorionescu png

Foto: WWF, Tudor Ionesku

Na ovim prostorima najpoznatija vrsta jesetre je kečiga koja se izlovljava zbog ukusnog mesa. I dok je pre tridesetak godina bilo sasvim uobičajeno da se ona nađe na trpezama ovdašnjeg stanovništva, sada je gotovo nema u Dunavu. Stariji alasi kažu da je dugo nisu videli, konobari na čardama kažu da na meniju stoji samo reda radi za slučaj da je neko ulovi, a i ako se pojavi nije iz divljine, već isključivo iz uzgoja.

“Kečige su kao i ostale vrste jesetri ugrožene zbog krivolova, one su se pre svega lovile radi mesa, a prekomernim izlovom njihova brojnost se sve više i više smanjivala. Upravo zbog toga je u Srbiji 2019. godine stupila na snagu zabrana izlova kečige iz divljih voda. Po zakonu, jedine kečige koje mogu da se nađu na tanjirima u čardama i restoranima su kečige iz veštačkog uzgoja.To je važan korak ka oporavljanju njene populacije i smanjenju ugroženosti. Prema poslednjoj proceni IUCN-a ne uspevamo baš u ovome, ali se nadam da će se oporaviti u nekoj budućnosti i da će biti manje ugrožene nego što su sada”, objasnila nam je Iva Svilar.


Iva smatra da je veoma važno da stalno govorimo o ovim tetmama kako bismo očuvali vrste kojima preti izumiranje. Ne samo kada obeležavamo njihov svetski dan ili kada se pojavi neki izveštaj poput ovog, već da kontinuirano govorimo o svim pritiscima i rizicima na divlje vrste u našoj zemlji i da svima objasnima na koji način možemo da smanjimo rizike. I nisu samo jesetre ugrožene. IUCN-ova crvena lista obuhvata biljne i životinjske vrste i gljive, koje imaju različite stepene ugroženosti, a sve one imaju svoje specifične mere koje bi trebalo da se implementiraju u budućnosti kako bi se ti rizici smanjili i kako bi se populacije divljih vrsta oporavile. 

Alma Kovčić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Izumiranje pčela neodvojivo od ljudske propasti

U romanu Kormaka Mekartnija "Put", prema kojem je režiser Džon Hilkout snimio istoimeni film, postapokaliptični svet ostao je bez hrane.…

.

Siromaštvo je pitanje dostojanstva, isključenosti i sistemske brige

Dostojanstven i pristojan život u Srbiji nije opcija za mnoge građane i građanke. Prema podacima Eurostata, skoro trideset odsto ljudi…

.

Mentorski program za buduće IT stručnjake

Inicijativa Digitalna Srbija organizuje mentorski program za učenike završnih godina srednjih škola. Karijera 4.0 je mentorski program koji povezuje srednjoškolce sa…

.

Vikimedija Srbije raspisala konkurs za volonterske projekte

Vikimedija Srbije raspisala je konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata u domenima obrazovanja, saradnje sa institucijama kulture, povećanja raznolikosti,…

.

Renesansa Dekamerona kroz muziku i moderni ples

"Dekameron" je zbirka koja sadrži 100 novela i koju je napisao Đovani Bokačo, a nastala je sredinom 14. veka. Iako…

.

Uključiti i građane u saniranje posledica oluja

Ovog leta, tačnije 19. i 21. jula, Novi Sad su pogodile dve superćelijske oluje. Jak vetar oštetio je infrastrukturu grada,…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo