...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Kreativnost protiv koronavirusa

27.04.2020.

Pandemija koronavirusa pred ljude je stavila jedinstven izazov, nešto sa čime nismo imali priliku da se sretnemo u ovolikoj meri. U pitanju su socijalno i fizičko distanciranje. Odvojeni od prijatelja, svakodnevnih spoljnih aktivnosti, zamoljeni smo da ostanemo kod kuće i tako spasimo živote. Upravo zbog deficita socijalnog kontakta, život se preselio na internet i društvene mreže. S toga i ne čudi ogroman broj kreativnog sadržaja još kreativnijih ljudi, svih onih koji su podelili deo sebe i pokazali da ovo vreme i te kako može da bude lepo. 

.

Dobro iskorišćeno vreme koje provodimo kod kuće ključno je za nadahnuće i kreativnost u ovom teškom vremenu. A da li dosada usled konstantnog boravka kod kuće dovodi do kreativnosti? Da. Kako nas je snašla globalna dosada, postajemo sve kreativniji. Već radimo stvari drugačije, družimo se, radimo, pa čak i vežbamo koristeći onlajn platforme. Porast kreativnosti u narednih nekoliko meseci biće jednako veliki kao i u bilo kom drugom periodu u istoriji. To je isti nivo motivacije koji se može videti u ratu, s tim što je ovo rat u kome smo svi na istoj strani.  

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru.

Jedna od najvećih snaga društvenih medija u ovom vremenu jeste upravo da pomogne ljudima i podstakne ih na osećaj zajedništva. Novinar Radio televizije Vojvodine Aleksandar Reljić je tako pozvao sve nas da učestvujemo u snimanju dokumentarnog filma o nama samima. Potrebno je samo da uzmemo telefone u ruke.

"Jako me je nerviralo to što ne mogu da uzmem normalnu kameru i snimam ovo sve. Razmišljao sam o tome na koji način i šta bi bilo najbolje da se uradi, da se ova atmosfera ipak zabeleži, dokumentuje. Palo mi je na pamet da bi možda bilo najbolje da pozovem ljude da sami snimaju svoju svakodnevicu, kadrove za koje misle da na najbolji način opisuje atmosferu u kojoj se nalaze. I da pored video snimaka, snime i audio ispovest. U smislu šta su radili, kako su podnosili ovu situaciju, da li su imali strahove i kako su to pobeđivali, kakav im je odnos bio prema svim merama koje su morali da poštuju, da li su verovali tim merama... Kako vide celu ovu situaciju i na kraju krajeva, kako vide neku vrstu budućnosti, dakle šta će biti posle svega ovoga", kaže naš sagovornik.

Reljić kaže da za sada stižu većinom video snimci i da on priželjkuje audio ispovesti.

"Razgovarao sam sa jednim turističkim vodičem iz Istanbula, on sprema sjajnu priču. Imam i jednog pomorca koji je zaglavljen na tankeru i očekujem da to bude veoma dobro. Dosta je novosadskih priča, ali ih ima i iz Crne Gore. Još uvek je rano da kažem da smo krenuli na pravi put, ali ne sumnjam da će sve biti kako treba. Upravo je ta situacija, da smo gledali razne sadržaje na mrežama, uticala na ideju da bi ih trebalo skupiti jer je to najbolji način da dokumentujemo ovu pandemiju", rekao je Reljić.

Osmeh na dan je definitivno nešto što je poželjno u ovom vremenu. Za to se pobrinuo reditelj i fotograf Vojin Ivkov koji nam svakodnevno na mreži nudi po jedan osmeh. On fotografijom portreta prenosi atmosferu sa ulice koja nam sada nedostaje.

Kako kaže, ne mora da bude perfektno da bi bilo kreativno.  

"Nekad su društvene mreže izduvni ventil, a nekada je to polje za marketing u kontekstu kreativaca, da bi doši do klijenata ili da bi prodali rad. Tokom poslednjih nedelja mislim da su one više izduvni ventil, ali ima i solidarnosti među kreativcima, dosta njih iskreno pokušava nekim ljudima da ulepša dan, sat vremena, pet minuta... To mi je drago zato, što vidiš da ljudi bez ikakve zadnje namere prikazuju svoje talente, samo da bi nekome malo pomogli u karantinu", rekao nam je Vojin.

vojinosmeh jpg

Facebook printscreen

Sanja Radić pored redovnog posla, vreme izolacije koristi da se bavi kreativnom ilustracijom. I kako je rekla, ova izolacija joj uopšte ne pada teško. 

"Napokon mogu da iskoristim slobodno vreme na pravi način i imam dovoljno sati u danu da uradim sve hobije i poslove sa strane. Imam vremena da otkrijem neke nove oblasti koje do sada nisam iskusila. Pošto se inače sa strane bavim ilustracijom, nastavila sam to da radim, ali sam zadala sebi zadatak i uvek se trudim da samu sebe animiram. Tako sam slikala akrilnim bojama na platnu, pošto to nikad nisam radila. Uspela sam da izguram do kraja i bila sam veoma ponosna na sebe, sve zahvaljujući tome što sam imala slobodnog vremena. Uspela sam da nadogradim sebe u ovom bezveznom trenutku", kaže Sanja.

sanjaacrillic jpg

Instagram printscreen

Dosada stvara trenutke u kojima vaš mozak postaje gladan stimulacije, što vas tera da nešto radite i upravo je to ono što nadahnjuje kreativnost. Drugim rečima, da li nam dosada, nemir i ograničenja omogućavaju da smislimo nove ideje za stvaranje bolje budućnosti? Da.

Milana Bogunović je mlada dizajnerka koja ovo vreme koristi za kreativne stvari i kako kaže trudi se da izbegava prazan hod.

"Izbegavam da besposleno sedim, jer je to nešto što mi najmanje prija. Bitno mi je da bilo šta radim, samo da budem okupirana. To je pravilo kog se trenutno najviše pridržavam, naročito što sada ovo vreme, kog sada imamo, deluje beskrajno. Mogu da se opustim, a opet koliko je moguće trudim se da imam neki raspored. Osim toga što radim, kuvam, spremam, ono što svi radimo, počela sam da crtam i da slikam. Taj deo je za mene veoma velik, jer mi prija i nekako osećam da se prvi put nakon fakulteta bavim time i znam da niko neće to oceniti ili osuditi", kaže ona.

ledzitmilana jpg

Printscreen instagram

"Sve ono što nacrtam i naslikam je samo mojim očima dostupno i to mi stvara veliko olakšanje. Počela sam da vezem, a inspiraciju crpim iz nekadašnjih crteža. Delovalo mi je zanimljivo da vidim kako će to da izgleda na nečemu što sam nekada nacrtala, tako da sam napravila nekoliko malih ilustrovanih vezova. Trenutno mi to najviše pomaže da vežbam strpljenje, jer po prirodi umem da budem impulsivna i imam previše energije. Dešava se nekada da je skroz izgubim, a vez mi pomaže da je držim pod kontrolom, koliko god je moguće", kaže Milana.

Iako je nesumnjivo teško vreme i okruženje, društveni mediji su nam omogućili da iskusimo jedinstvenu ljudsku potrebu da se osećamo delom nečega i podržimo druge kada to ne možemo lično. Onlajn. Tamo sada živimo.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Kreativno druženje kroz radionice i muziku

Ekipa srednjoškolaca iz muzičke škole "Isidor Bajić" odlučila je da u svojoj školi organizuje druženje sa vršnjacima iz drugih gradova,…

.

Bolji i drugačiji digitalni detoks

Može li se i kako održati dvodnevni događaj po "zero waste" protokolu i šta je potrebno za digitalni detoks, glavne…

.

Treba izmisliti novu reč za onlajn pozorište

Isidora Vlček (24) je rođena u Novom Sadu, gde je i završila glumu na Akademiji umetnosti. Igra u nekoliko predstava…

.

Klot frket u moderno doba

Nemate pojma šta omladina radi ovih dana i koja su joj interesovanja? Da li ste možda naleteli na mreži na…

.

Kreirajte sopstvene gifove

Ne postoji bolja zabava u dosadnim danima od kvalitetnih gifova. A kada te gifove pravimo sami, može biti samo još…

.

Mladi “vagaju” oko kovid propusnica

Već neko vreme se u javnosti pominju takozvane kovid propusnice, što je izazvalo brojne debate na tu temu. Dok jedni…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo