...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music Mix by Bea

Društvo

Konkurs za unapređenje zelenih površina i zaštitu od investitorskog urbanizma

12.05.2022.

Ekonaut i Placemaking Western Balkans oglasili su otvoreni poziv udruženjima i neformalnim grupama građana aktivnim u oblastima zaštite i razvoja zelenih povšina, zagovaranja zelenih površina i unapređenju prostora u lokalnoj zajednici. Ukoliko ste formalna ili nefomalna grupa građana iz Beograda i Novog Sada koja se okupila da bi oplemenila svoje okruženje ili sačuvala zelene površine u svom kraju, prijavite se na ovaj konkurs kako bi kreirali idejna rešenja za zelene površine koje želite da unapredite i zaštitite od investitorskog urbanizma.

.

Ovim procesom lokalna zajednica dobija razmenu znanja sa stručnjacima iz oblasti participativnog dizajna i pejzažnog uređenja. U zavisnosti od broja i kvaliteta prijava, biće odabrane bar dve lokalne zajednice sa kojima ćebiti organizovana "placemaking" radionica na lokalu. Cilj radionice je definisanje elemenata idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu. U skladu sa rezultatima radionice tim će izraditi idejno rešenje kao vizualizaciju potreba i želja lokalne zajednice u odabranom prostoru.

Idejno rešenje koje bude proizvod ovih radionica, kao i ceo proces participativnog dizajna, doprineće tome da vaše udruženje ili neformalna grupa postane vidljivija kako u lokalnoj zajednici, tako i kod donosioca odluka. Ova metoda je aktivnost koja doprinosi revitalizaciji javnih prostora uz učešće građana. U ovoj fazi UG Ekonaut i PWB ne podržavaju materijalnim sredstvima lokalne zajednice u izgradnji površine, već se bave izradom predloga idejnog rešenja za predmetne površine. 

Grupe i udruženja koja mogu da se prijave potrebno je da postoje bar godinu dana i imaju najmanje deset aktivnih članova i da imaju sprovedene aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici. Takođe, površina koju žele da urede mora biti u javnom vlasništvu. 

Konkurs je otvoren do 20. maja, a rezultati će biti objavljeni 1. juna na sajtu udruženja Ekonaut i PWB. Zainteresovane grupe i udruženja mogu se prijaviti ovde.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Festival ekologije i antifašizma u Subotici

Treći festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se u petak i subotu 9. i 10. septembra u klubu Mladost…

.

Kina uspešno testirala dron za modifikaciju vremena

Uspeh prvog leta označava proboj za bespilotne letelice (UAV) kineske proizvodnje za detekciju i modifikaciju vremenskih prilika. Može doprineti smanjenju…

.

SKOBI: Umetnost prirode

Da li ste čuli za SKOBI? Ako niste, nije čudno, mada ćete verovatno čuti, jer u tom materijalu možda leži…

.

Šta može umetnost da učini za ekologiju?

Na štrandu je, za vikend, održana umetničko-ekološka akcija čišćenja plaže i razgovaralo se o ekologiji i eko-umetnosti, pod vođstvom kustoskinje…

.

Klimatske promene: alarmantan i gorući problem

Zaštita životne sredine jedna je od najaktuelnijih tema na globalnom nivou. Očuvanje ekosistema nikada nije bilo važnije, a kada pričamo…

.

Ciljevi održivog razvoja nisu spektakl nego zdrav razum

Nedavno je Beogradski centar za ljudska prava objavio Izveštaj o ljudskim pravima mladih u Srbiji u 2021. Kao jedna od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 12:10 Gost O radija

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo