...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Konkurs za unapređenje zelenih površina i zaštitu od investitorskog urbanizma

12.05.2022.

Ekonaut i Placemaking Western Balkans oglasili su otvoreni poziv udruženjima i neformalnim grupama građana aktivnim u oblastima zaštite i razvoja zelenih povšina, zagovaranja zelenih površina i unapređenju prostora u lokalnoj zajednici. Ukoliko ste formalna ili nefomalna grupa građana iz Beograda i Novog Sada koja se okupila da bi oplemenila svoje okruženje ili sačuvala zelene površine u svom kraju, prijavite se na ovaj konkurs kako bi kreirali idejna rešenja za zelene površine koje želite da unapredite i zaštitite od investitorskog urbanizma.

.

Ovim procesom lokalna zajednica dobija razmenu znanja sa stručnjacima iz oblasti participativnog dizajna i pejzažnog uređenja. U zavisnosti od broja i kvaliteta prijava, biće odabrane bar dve lokalne zajednice sa kojima ćebiti organizovana "placemaking" radionica na lokalu. Cilj radionice je definisanje elemenata idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu. U skladu sa rezultatima radionice tim će izraditi idejno rešenje kao vizualizaciju potreba i želja lokalne zajednice u odabranom prostoru.

Idejno rešenje koje bude proizvod ovih radionica, kao i ceo proces participativnog dizajna, doprineće tome da vaše udruženje ili neformalna grupa postane vidljivija kako u lokalnoj zajednici, tako i kod donosioca odluka. Ova metoda je aktivnost koja doprinosi revitalizaciji javnih prostora uz učešće građana. U ovoj fazi UG Ekonaut i PWB ne podržavaju materijalnim sredstvima lokalne zajednice u izgradnji površine, već se bave izradom predloga idejnog rešenja za predmetne površine. 

Grupe i udruženja koja mogu da se prijave potrebno je da postoje bar godinu dana i imaju najmanje deset aktivnih članova i da imaju sprovedene aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici. Takođe, površina koju žele da urede mora biti u javnom vlasništvu. 

Konkurs je otvoren do 20. maja, a rezultati će biti objavljeni 1. juna na sajtu udruženja Ekonaut i PWB. Zainteresovane grupe i udruženja mogu se prijaviti ovde.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo