...
TRENUTNO19:00 - 20:00Škripa

Društvo

Jedanaesti festival "Mirdita, dobar dan" u Beogradu od 27. do 29. juna

12.06.2024.

Prema navodima organizatora, ovogodišnji festival "Mirdita, dobar dan" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Srbija), Građanskih inicijativa (Srbija) i organizacije Integra (Kosovo), predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova. 

.

foto: promo

Festival će biti otvoren predstavom "Otac i otac" kosovoskog dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija, u četvrtak, 27. juna u 19:30 časova u Dorćol Platzu.

Debatni program festivala biće posvećen pitanjima kulturne razmene između Srbije i Kosova, konkretnije, zabranama i preprekama pri kulturnoj, akademskoj i umetničkoj saradnji, kao i suočavanju sa ratnim bremenom/nasleđem. 

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala nalazi se i film "Vera sanja more" kosovske autorke Kaltrine Krasnići koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i beogradskoj "Slobodnoj zoni". Projekcija filma biće se u prostoru "Koska Bar" (Dobračina 59) u subotu, 29. juna u 19:30 časova.

Koncert popularnog kosovskog benda "La Fazani" biće održan u Elektropioniru (Cetinjska 15) u petak, 28. juna u 21:00 čas. Bend koji predvodi harizmatični Arber Salihu pobednik je prošlogodišnjeg takmičenja za izbor kosovskog predstavnika na Evroviziji, na koju Kosovo još nije primljeno kao učesnik.

Istog dana biće otvorena izložba vizuelne umetnice Ermire Murati, čije je umetničko ime Orange Girl. Izložba će biti otvorena u 19:00 časova u Endžio Habu (Dobračina 4). Ermirini radovi nose jasne političke poruke poigravajući se sa tematikom poljupca kao izraza koji nikada nije neutralan.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan, a kompletan program možete pronaći na sajtu festivala.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

DLM i Čuperak pevaju "Dobar dan"

Zoran Živković i Lazar Ilić iz benda Deca loših muzičara (DLM) počeli su zajedno sa Dečijim horom "Čuperak"” rad na…

.

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su…

.

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine…

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Preko EU kornera lakše do besplatnih putovanja!

Mladi ste i želite da putujete ali nemate novca- ništa zato! Postoje brojne mogućnosti u okviru različitih evropskih inicijativa i…

.

Priča o preživljavanju: od gradskog života do šumske jurte

Boravak u prirodi, van naseljenog mesta i svih pogodonosti koje pruža urbani život, verovatno je nešto o čemu mnogi od…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Superoperater
  • 19:00 Škripa
  • 20:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo