...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Važno je govoriti o društvenim anomalijama

22.12.2022.

Hrvatski hardcore punk bend Kriva Istina ove godine obeležava 20 godina postojanja. U ovom četvoročlanom bendu gitaru svira Filip Fržop, za bas gitarom je Tomislav Crnković, bubnjar je Ivan Blažević, a frontmen, koji svira i gitaru, Bojan Tomić bio je naš sagovornik. Tokom protekle dve decenije bend je menjao članove, pravio pauze, ali su poslednjih godina veoma aktivni, kako u studiju, tako i van njega. 

.

"Volim da kažem mi u biti sekularni hardcore punk bend, može se reći i politički. Dosta nam je bitno da kroz svoje tekstove progovaramo o društvenim anomalijama i da obrađujemo teme za koje smatramo da su relevantne u današnjem društvu", objašnjava Bojan.

Kako ste došli do imena Kriva Istina?

"Ime nastalo kada smo bili u razdoblju srednje škole. To ime je u stvari deo stiha benda Six Pack. Oni su u jednoj pesmi, čini mi se da se zove Poslednja kap, imali taj jedan stih koji kaže 'Ma šta je laž samo kriva istina'. Jedan naš prijatelj je, u tim trenucima kad smo tek formirali bend i tražili ime, ispalio to Kriva Istina. Nama se to činilo interesantno i zanimljivo, pa smo ga prihvatili", priseća se Bojan.

krivaistina prva png

Prvi album "Van okvira" izašao je 2010. godine, a skoro deset godina kasnije su obradovali publiku drugim albumom koji nosi naziv "Manifest pobune". Ove godine izbacili su i EP "Mural kolapsa 1. deo" koji sadrži četiri pesme. Bojan kaže da se uveliko radi na drugom delu, za koji veruju da će izaći polovinom naredne godine.

"Svakako ćemo napraviti drugi deo. Imamo već neke ideje. Što se tiče muzičke podloge, dobar deo smo složili, uglavnom smo to radili bubnjar Blaža i ja. U principu, mislim da ćemo potrošiti u prvoj polovini iduće godine malo više vremena da to složimo u završnu celinu. Kompletno celi EP, prvi i drugi deo, planiramo da objavimo na ploči kao jedan veliki EP", ističe Bojan.


Kroz vašu muziku protežu se razna društvena pitanja. Od borbe protiv fašizma, potrebnim reformama, demokratiji, vladavini prava, do slobode medija, govora i delanja. Ima li slobode ili smo više, kako vi kažete, "kao lutke o niti"?

"Mislim da sloboda medija definitivno zavisi od vlasničke strukture tih medija. U osnovi, mišljenje uglavnom kreiraju masovni mediji koji su u vlasništvu raznih korporacija, koje su opet povezane sa političkim elitama. Tako da se čitavo vreme produciraju takva mišljenja i stavovi koji održavaju taj dominantni status quo. U tom smislu rekao bih da ta sloboda medija i nije baš prava sloboda. S druge strane, mislim da današnje društvo ima na neki način priliku da i kroz društvene mreže i slične oblike komunikacije plasira neke informacije koje u suštini nisu u skladu sa tim dominantnim mišljenjem i tako kreirati drugačiji narativ", smatra Bojan.

Govorite i o društvenim mrežama, tačnije o "proverenim metodama formiranja mišljenja", ali i o ulepšavanju stvarnosti i bežanju od realnosti.

"Činjenica je da ljudi vole na neki način da ulepšaju svoj život na društvenim mrežama. Moj lični stav je da to čak i nije toliki problem. Veći problem je nekakav algoritam koji ti jednostavno plasira toliko oglasa da ti doslovce ne možeš više ni da pratiš ono što te interesuje na društvenim mrežama, nego pratiš ono što oni misle da te interesuje. Moram priznati da mi zbog toga društvene mreže postaju sve odbojnije. Lično volim koncept društvene mreže u kojem mogu da odaberem ono što želim da pratim, bez da me nešto puno smaraju sa reklamama i oglasima. Kad bi takva društvena mreža postojala bila bi idealna", kaže Bojan.

krivaistina druga png

Zbog čega mladi treba da slušaju bend Kriva Istina i kakva je vaša poruka njima?

"Ja sam muzički fanatik za punk rock, svirao bih muziku i da nas niko ne sluša. Jednostavno volim to da radim i stvaram nešto novo. Mladima bih preporučio da budu kritični prema sistemu, da razmisle o tome što im se plasira kroz društvene mreže i masovne medije. Da razmisle ko to plasira, zašto to plasira. Takođe, da malo i razmišljaju o budućnosti, na način da nas čekaju veliki problemi sa klimatskim promenama. Zbog svega toga smo i uzeli naziv EP-ja "Mural kolapsa", da oslikamo to ključno pitanje budućnosti čovečanstva. Kroz tu priču sa EP-jem želimo da motivišemo ljude da se uključe u tu priču oko klimatskih promena. Da se edukuju i da shvate da je možda već došlo do krajnjih granica što se tiče iskoristivosti resursa na planeti i generalno korištenja fosilnih goriva. Da moramo da počnemo da razmišljamo o nekim alternativnim društvenim uređenjima i modelima koje ćemo koristiti u budućnosti", poručuje Bojan.

Kriva Istina je zbog povrede člana propustila nastup na ovogodišnjem festivalu To Be Punk, ali će se potruditi da dođu sledeće godine. Usput najavljuju da će promociju budućeg albuma održati i u Novom Sadu u koji, kako kažu, zaista vole da dođu.

Intervju sa Bojanom poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

Kod obrazovanog sveta glumci imaju ulogu influensera

Glumac, pilot, padobranac, pisac, humanitarac, aktivista, otac... To su samo neki od pojmova kojima bi najbolje mogao da se opiše…

.

Najveće blago je kad te slušaju sve generacije

KOIKOI je jedan od bendova koji su definitivno obeležili godinu za nama. Njihov debi album "Pozivi u stranu" pojavio se…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo