...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Društvo / Intervju

Umetnost govora telom

06.10.2017.

Početak jeseni vreme je kada se u pozorišta širom naše zemlje posle letnje pauze vraćaju ansambli, izvođači, umetnici i publika. Mlada novosadska balerina Milena Mitra Krkotić zajedno sa svojim kolegama na scenu SNP-a ove jeseni doneće neke nove naslove ali i stare, dobro poznate i prihvaćene predstave. Umetnost pokreta u savršenom skladu sa ostalim čulima nagradiće svakog posetioca. 

.

"U ovu sezonu smo ušli sa velikim baletima. Obnovili smo Žizelu, predivan romantični balet na muziku Adolfa Adama, sledeća je Grk Zorba, Labudovo jezero, Don Kihot i Krcko Oraščić, to će se realizovati do kraja godine. Početkom godine obnavljamo Uspavanu lepoticu, a planiraju se i neke premijere. Ansambl baleta radi vredno i nadam se da ce naš rad i trud doseći do što većeg broja publike", ispričala nam je Milena na početku razgovora za Oradio. 

Šta bi iz prethodne karijere izdvojila kao nešto što je na tebe ostavilo najjači utisak?

Najveći utisak je ostavila ta spoznaja da nisam više učenik, već sama odgovorna za svoj rad i krojač svoje plesne sudbine. Nakon toga mogućnosti su velike, dolaze nam koreografi i pedagozi od kojih mozemo da pokupimo dosta znanja zajedno sa našim repetitorima, koji nam prenose svoja velika iskustva i rade sa nama.

milenac jpg

Koliko predstava mesečno imaš, koliko je za to potrebno proba?

U proseku mesečno imamo četiri predstave, probe zavise od težine predstava, ali uglavnom smo u sali i pre i posle podne, a nedeljom odmaramo. Naša profesija iziskuje neprestan rad i rezultira predstavom, zato je neophodno da toliko probamo. I naravno, što je predstava zahtevnija, probe moraju biti ozbiljnije, duže, samim tim i teže.

Kako održavaš kondiciju, liniju?

Imala sam fazu sa dijetama ali sam shvatila da je najvažnije da nahranim svoje mišiće i mozak. Vozim bicikl na ruti Novo naselje - Centar četiri puta dnevno (smeh).
 milenad jpg

Za nas laike, gde smo mi u odnosu na svet, ko je velesila u baletu?

Mislim da Srbija ima talentovane igrače, ali je potrebno i da nas sistem neguje, počevši od edukacije, podrške mladim igračima, nakon toga i preko ozbiljnih predstava i uloga. Verujem da je balet i dalje egzotičan za naše područje, ali mi se trudimo da to promenimo i nadam se da ćemo u tome uspeti. Balet je evoluirao u neoklasiku, a od država koje su u tome vodeće svakako su Nemačka i Holandija koje su fantastične u novim pravcima. Francuska ima svoj specifičan stil, dok je za klasičan balet i dalje vodeća Rusija koja proizvodi sjajne plesače.

Kakva je saradnja sa tim razvijenim državama, koliko možeš sa njima da se povežeš?

Saradnja je na nama samima, leti kad smo slobodni odlazimo na radionice i seminare i tako možemo da se usavršavamo i vidimo gde smo u poređenju sa ostalima. Ja sam ovog leta bila u Amsterdamu i to je najbolji način da se motivišemo za sezonu koja dolazi.

milenab jpg

Šta publika najviše voli, kako im prići, povećati broj gledalaca, a ostati u domenu umetnosti?

Mislim da je drama ljudima iz Srbije još i najjasniji oblik interpretatorske umetnosti. Ja sam imala priliku da budem deo predstave "Balerine" u kojoj je nas devet plesača demistifikovalo balet i verbalno se obratio publici, govoreći o našim ličnim iskustvima i uopšte o životu baletskih igrača u Srbiji. Ta predstava je odjeknula daleko i dosta ljudi je privukla da dođu i pogledaju baletske predstave. Mi govorimo telom i sav taj mizanscen je teško pročitati, ali jednom kada osoba doživi predstavu na pravi način, postaje zaljubljenik u balet.

Šta je to što privatno slušaš?

Privatno slušam elektronsku muziku i jazz, ali klasična muzika je majka svih ostalih muzičkih pravaca i njoj ostajem dosledni poštovalac.
 milenae jpg

Gde bi još volela da se okušaš, bilo da je usko tvoj posao u pitanju ili nešto možda sasvim drugačije?

Usko u svojoj profesiji, okušala bih se u autorskim vodama, naravno uz usavršavanje koje bi mi omogućilo dovoljno znanja da jednog dana kreiram svoje delo. To je plan za budućnost. Trenutno sam se, pored svoje profesije, otisnula u preduzetničke vode. U parnerstvu sa svojom drugaricom sam osnivač modnog brenda MiNe body, imam liniju bodija i kupaćih kostima, a "kuva" se i nova kolekcija. Zanimljivo je oprobati se u dizajnerskim vodama i generalno komunicirati sa klijentima i udovoljavati njihovim potrebama.

Da nisi balerina bila bi...

Balet je moja ljubav i tu nema nedoumica, ali da nisam balerina bila bih dramaturg. Volim da pišem, uglavnom iz nekog bunta jer sam tada nekako najviše motivisana, imam pun folder svojih tekstova.

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Ples kroz slobodu pokreta

Novosađanin Saša Krga ceo svoj život posvetio je plesu, baletu i modernim plesovima, pozorištu, ali i koregrafiji sopstvenih dela. Uz…

.

Uživajte uz Royal Opera House

Londonska Royal Opera House pridružila se listi svetskih kulturnih institucija koje na internetu strimuju svoje sadržaje.

.

U Americi su mi se otvorila mnoga vrata

Talentovana osamnaestogodišnja balerina Milica Mučibabić godinama osvaja značajne nagrade na takmičenjima savremenog plesa širom zemlje, ali i Evrope. Nedavno je završila…

.

Ples na Instagramu

Ukoliko provodite sate na Instagramu odlučili smo da vam preporučimo profil koji će vam sigurno zadržati pažnju neko vreme. U…

.

Baletan iz Engleske osvaja Novi Sad

Retkost je sresti baletskog igrača iz Velike Britanije u Srbiji, pre svega u Srpskom narodnom pozorištu. Iako je ovaj teatar…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo