...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Društvo / Intervju

Rep duo Kontrabanda: Odlučili smo da vratimo modu slušanja albuma

12.07.2022.

Kontrabanda je novo ime na muzičkoj sceni u Srbiji. U pitanju je rep duo iz Novog Sada koji čine Veselin Tadić Žasu i Uroš Dimitrijević Rke. Nedavno su objavili prvi singl "Ide gas" za koji su uradili i spot. Time su najavili debi album koji treba da izađe ovog vikenda. Iako je u pitanju rep muzika, dvojac je dosta eksperimentisao sa zvukom i želeo publici da predstavi nešto drugačije od svega što se danas sluša, ispričao je Veselin, na početku razogovora za Oradio.

.

Nedavno ste objavili prvi singl "Ide gas". Koliko si zadovoljan kako pesma prolazi kod publike?

Za sad sam zadovoljan impresijama i kako ide, s obzirom da smo sve sami uradili, bez ikakve podrške. Sve smo sami iskeširali, sami smislili spot i snimili. Odlučili smo da krenemo od nule. Pravimo svoj kanal, kačimo svoj spot, sve sami. Za sad kako se pesma kotira i kakvi su utisci ljudi, ja sam i više nego zadovoljan.

Sad za vikend treba da izađe i album. Šta možemo da očekujemo, da li je "Ide gas" najava u kom pravcu će ići?

Album koji treba da izađe zove se "Ovo Ono". Dosta je šaren, zato se tako i zove. Odabrali smo pet pesama koje su nam nekako bile najupečatljivije za prvi album. Sastavili smo pet baš različitih pesama. "Ide gas" je neki svoj pravac - industrijalni zvuk pomešan sa repom i trepom. Ima tu i r’n’b-ja, sporijeg ritma, housea... Naravno, sve je to rep, ali matrice su drugačije i svaka ta muzička podloga zvuči nesvakidašnje.

 

Kada pričamo o matricama, šta je ono što si produkcijski želeo da uradiš, kakvi su to bitovi? Spomenuo si da ima dosta različitih stvari na albumu.

Nismo imali nikakav plan, u smislu da budemo drugačiji. Kad dođemo u studio, sedimo i slušamo muziku i sve je isto. Ovo je rep, ovo je trep... Sve je neka forma koja je već viđena. Onda mi je Urke govorio "daj napravi nešto drugačije, igraj se malo, ajde da miksujemo neke stilove". Zavisi šta slušamo tih dana. Ako slušamo drum 'n' bass, onda se igramo sa tim. Ako slušamo nešto što ima kontra ritam, radimo nešto što ima to. Ako slušamo rep, snimamo rep. Tako da su u suštini sve matrice tako nastale. Bilo nam je dosadno da slušamo iste forme i odlučili smo malo da se igramo. Pitali su nas drugovi u studiju koji je to pravac, nismo ni mi bili sigurni. Shvatili smo da nam je to najveći kompliment. Da smo napravili nešto neobično, naše, nešto što do sada nije bilo prisutno u etru. Tako da ćemo sigurno nastaviti da eksperimentišemo.

Produciraš i za druge i za sebe. Da li ti je možda teže kada radiš na svojim pesmama?

Meni nije, jer se sam sa sobom baš lako dogovorim, nemam zahteve. Kada radiš sa drugim ljudima, oni imaju specifične zahteve – "uradi mi ovo, uradi mi ono, ovo mi stišaj, ovo mi pojačaj" i moraš da pogodiš tu neku nit koju umetnici žele da naprave i razumeš to što rade. Muzika je, ipak, kreativni proces i moraš da pogodiš vajb i emociju koju oni žele da prezentuju.

Otkud ime Kontrabanda? Ne znam da li ste videli, ima jedan pančevački rok bend koji se isto tako zove.

Dugo vremena smo razmišljali kako ćemo se zvati. Sve što smo smišljali nam se nije sviđalo. Diskutovali smo da nam današnja muzika usled hiperprodukcije zvuči dosta slično i da se svi trude da zadovolje neki standard, ne bi li napravili neki prepoznatljiv zvuk koji bi se samo mogao komercijalizovati. Onda smo odlučili da radimo nešto što će biti totalni opozit. Urke je došao s predlogom da se zovemo Kontrabanda, jer je to što radimo totalno drugačije od svega. Što se tiče pančevačkog rok benda, nisam čuo za njih. Guglao sam baš da vidim šta je kontrabanda. Pronašli smo neke izvođače iz Bugarske koji rade house, neke iz Rusije koji rade neki skroz levi zvuk. Reko, ima dosta ovih Kontrabandi, ali smo mi kontra za sebe. Tako da smo kontra i od tog rok benda.

kontrabanda2 png

U spotu se vide dresovi i vajb engleskog fudbala. Otkud ljubav prema ostrvskom fudbalu?

Veliki smo fanatici. Urke je navijač Čelsija, ja Mančester junajteda. U celoj toj našoj ekipi, svi smo zaluđenici za fudbalom, naročito engleskim. Još otkad smo bili klinci gledala se Premijer liga. Englezi imaju takvu fudbalsku kulturu koju nema niko. Dosta su specifični. Fudbal nam je sastavni deo života. To kod nas nije čak ni sporedna stvar, nego jedna od bitnijih u životu. Zbog toga smo odlučili da promovišemo svoje klubove u spotu. Opozit smo i jedan drugom. Ja ne podnosim Čelsi, Urke ne podnosi Mančester, tako da smo i na tom polju kontra. Ali, moramo da promovišemo svoje klubove, kakvi bismo navijači bili da to ne radimo.

Kakve su želje i ciljevi što se tiče Kontrabande? Šta bi želeo da postigneš?

S ovim projektom bismo jednostavno želeli da se predstavimo publici i da krenemo nešto svoje. Što se tiče nekih većih želja, nismo za sada ništa planirali. Za sad je jedini plan da guramo svoj zvuk, da proizvodimo muziku kakvu volimo i nadam se da ćemo ostvariti neke rezultate. Imamo u budućnosti planove da izbacimo rep album i još jedan ovako eksperimentalni. Trudićemo se da se dotaknemo svih žanrova. Da to ne bude jednolično, nego da bude baš raznoliko. Kakav ćemo uspeh ostvariti, zavisi od nas, publike i još mnogo faktora.

Znači ima baš dosta da se radi.

Ima. Dosta stvari je već spremno, neke su poslate na produkciju. Odlučili smo da izbacujemo projekat za projektom, jer u ovom vremenu u kom živimo, svi izbacuju samo singlove. Konceptualna dela, kao što su albumi slabo ko pravi. Odlučili smo da napravimo neku priču. Da nam svako izdanje bude priča za sebe, da imamo koncept. Mi smo odrasli slušajući albume i jedva si čekao da neko izda album, da odeš, da ga kupiš. Da vidiš kako je koncipirano delo, koje su pesme dobre, koje nisu. Odlučili smo malo da vratimo tu modu, da se pravi nešto što ima koncept.

S. Rudakijević

Foto: Ilija Marjanović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Barbi Marković "Izlaženje"

Srđan Knežević je pisac iz Novog Sada koji već duže vreme živi u Beču gde i objavljuje knjige. Prvi roman…

.

"Loženje" prestalo, ali se u reprezentaciju i dalje veruje

Fudbalska reprezentacija Srbije počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj. Izabranici selektora Dragana…

.

Vredi pročitati: "Kopenhaška trilogija"

Urednica Glasa Podrinja Tanja Trifković kao obaveznu literaturu za čitanje preporučuje "Kopenhašku trilogiju", autorke Tove Ditlevsen. 

.

Poslednji hip hop klasik pre trepa

Pre Drakea, Futurea, Travisa Scotta, Post Malonea i drugih trenutno najpoznatijih repera, postojao je fenomen 50 Cent. Nedavno je obeleženo…

.

Vredi pročitati: "Vrijeme koje se udaljava"

Bojan Todorović, jedan predstavnika mlade generacije pisaca sa novosadske scene, koji se podjednako posvetio i prozi i poeziji, preporučio nam je…

.

Vredi pročitati "Grad u zrcalu"

Ove nedelje knjigu vam preporučuje Nataša Kovačev, novinarka Euronewsa. Njen izbor je jedan od najvećih  postmodernih pisaca sa ovih prostora,…

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo