...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Pokušavamo da stvaramo muziku koja će nas impresionirati

07.07.2017.

Prve večeri Exit festivala, na Explosive stejdžu, ključnoj festivalskoj tački za poštovaoce metal, punk i hardcore muzike, nastupio je švajcarski metal bend "Samael". Za tri decenije koliko postoje, objavili su 10 albuma, a novi najavljuju na jesen. Pevač i gitarista "Samaela", Michael "Vorph" Locher, kaže da ih i nakon toliko vremena strast prema sviranju ne popušta.

.

"To ti je nekako kao zavisnost od droga, navikneš se na to, hoćeš više i više. I to je mesto na kom se osećaš kao kod kuće, možeš da se izraziš onako kako hoćeš", kaže on.

Prva dva albuma iz devedesetih bila su black metal klasici, da bi se kasnije njihov zvuk približio industrialu.

"Tragali smo za novim uticajima, imali smo osećaj da smo uradili šta smo hteli na početku, pa smo tražili nešto drugo. Mi to i dalje radimo, tražimo nešto drugo, novo, pokušavamo da mešamo različitu muziku i da stvaramo nešto što će impresionirati nas, a nadamo se i publiku", dodaje Michael.

samael5 jpg

Kada poredi sadašnji trenutak i vreme u kom su počeli da sviraju, kaže kako nema mnogo razlike u atmosferi i reakcijama publike na koncertima.

"Ne mogu da kažem da je pre 20 godina bilo drugačije, ali fazon je u tome što je svaka svirka drugačija, mi ni ovde ne znamo šta da očekujemo i to je zapravo ono što sviranje čini zanimljivim", kaže on. 

Imali su prilike da nastupaju na stotinama bina, manjih, većih, festivalskih i klupskih. Kako kaže, oba koncepta su mu kul i svaki ima svoje prednosti.

"Obično kada sviraš u klubovima ljudu namenski dođu da čuju baš tebe, a na festivalu te slušaju i oni koji te ne znaju, negde su načuli da postojiš, ili uopšte nemaju pojma ko si pa te otkriju. To volim kod festivala, što pokušavaš da uveriš publiku da treba da te slušaju", kaže on.

Michael je, zajedno sa bratom bubnjarem Alexandrom "Xy" Locherom osnovao bend i njih dvojica su danas jedini iz originalne postave, a nedavno su pokrenuli projekat W.A.R. - Worship And Ritual, kako bi uživo izvodili svoja prva dva black metal albuma.

samael3 jpg

"Ideja je da imamo nekoliko nastupa za tri nedelje pa ćemo videti kako će proći. Nije to nostalgija, nećemo prerađivati pesme. Tad nas je bilo trojica, a sad imamo dodatnog gitaristu pa možemo imati dodatne harmonije na gitari i zanimljiviji je zvuk. Definitivno je drugačiji osećaj svirati sad nešto što je nastalo pre skoro trideset godina", kaže on.

Poslednji album "Lux Mundi" objavili su 2011, a novi najavljuju za 13. oktobar ove godine. Zanimljivo je da je snimljen u Švajcarskoj, a na miksanje je poveren švedskim producentima. Čini se kao da nema dobrog metal albuma bez upliva Skandinavaca.

"U Švedskoj imaju dobre producente i miksere. Mi smo već sarađivali sa Stefanom Blomanom, on je miksao 'Reign of light' and 'Solar soul", pa pošto smo zadovoljni saradnjom, hteli smo da opet radimo s nim jer prosto kad nešto dobro funkcioniše, ne treba to menjati" zaključuje Michael.

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Frankofona pričaonica u Novom Sadu

Francuski institut i EU info point u Novom Sadu, pozivaju vas na frankofonu pričaonicu pod nazivom “Francophonie - Frankofonija” koja…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo