...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Intervju

Pank scena je bolja nego pre desetak godina

22.08.2022.

Kpax (Krah) je pank sastav iz Beograda. Čine ga Đorđe Mandić Manda (vokal), Andrej Đuretić Aki (gitara), Radovan Raša Božović (bas gitara) i Slobodan Vuković (bubnjevi). Za sebe kažu da sviraju ex-Yu post pank iz druge dimenzije. Za sada su izbacili demo snimak i album "S/T" koji je izašao početkom ove godine.

.

foto: Lea Bodor

Bend iza sebe ima zanimljivo i aktivno leto. Svirali su na EXIT festivalu, imali su mini turneju po Grčkoj, a za debi album "S/T" sada su uradili i ploču.

"Ljudima je nainteresantnija ploča, otkada je to pre 15 godna ponovo oživelo. Nikada to u suštini nije ni stalo, ali u Srbiji ne postoje više mašine za štampanje. Doomtown iz Zagreba, za koje smo mi izdali, rade to u Španiji. Ima štamparija po Evropi i svetu, ali u Srbiji nema. Meni je ploča lično najinteresantnija. Fizičko izdanje otvoriš, pročitaš tekstove, vidiš informacije. Moraš da se posvetiš tome. Ima ljudi koji su zaljubljenici u digitalni zvuk. I ja sam, ali više volim kad stavim ploču, preslušam, pročitam tekstove, vidim informacije o bendu. Na taj način se više posvetim određenim bendovima", kaže Manda na početku intervjua za Oradio.

Pomenuo si da ste ploču objavili za zagrebački Doomtown records. Dosta bendova sa kojima sam razgovarao uglavnom svoj materijal izbacuje za izdavačke kuće van granica Srbije. Zbog čega je to po tebi tako, da li domaće izdavačke kuće nemaju sluh za alternativnu muziku?

Mislim da na tom nivou ni ne postoji izdavačka kuća kod nas. Mi smo se povezali sa nekim drugarima koji to rade samostalno. To su bili Doomtown iz Zagreba i No spirit records iz Hamburga. No Spirit je bankrotirao, tako da su odustali od našeg izdanja i od svih ostalih koje su imali u planu. Na kraju smo se dogovorili sa Doomtownom i uradili oko 320 ploča.

Imali ste priliku ove godine da svirate na EXIT-u. Kako si zadovoljan nastupom i koliko vam je značilo da nastupate na jednom takvom festivalu?

Nismo mnogo razmišljali kada su nas zvali iz Explosive stejdža. Svirao je Chain Cult, to su naši dobri prijatelji, pa nismo mogli da odbijemo tu ponudu. Što se mene tiče, ja sam mnogo više za klupske svirke, na samostalnom nivou. Sami smo organizatori, tehničari i tonci, tako da mi to najviše ima smisla. Ali, što se tiče Explosive stejdža, bilo je mnogo dobrih bendova. Prilično smo zadovoljni, bilo je sve kako treba.

mandakpax png

foto: Miloš Krstić

Bili ste baš zauzeti, imali ste zanimljivo i aktivno leto. Bili ste čak i u Grčkoj, imali ste mini turneju. Kako je došlo do toga i kakvi su vam utisci?

Mislim da nije moglo bolje da ispadne. Žao mi je što nismo svirali u Atini, ali ona je predaleko. Prva svirka je bila u Janjini. Bend Skotodini je sa Chain Cultom dolazio pre koju godinu na turneju i tako smo se povezali. Oni su u tom trenutku imali neki festival, u pitanju je samoorganizovana ekipa iz Janjine. Dan posle toga smo svirali u Kardici, tu je možda bilo i najbolje. Prvo je svirka trebalo da bude napolju, ali kako je krenula oluja prebacili su nas unutra. Mnogo bolja atmosfera je bila unutra, tako da je ispalo fenomenalno. Poslednja svirka je bila u Solunu i takođe je prošla fino. U pitanju je autonomna ekipa koja je posao odradila kako treba.

Kako vidiš pank scenu u Srbiji danas?

Možda je malo bolja nego pre nekih pet, deset godina. Pojavili su se bendovi poput Statico, Apsurd, Crna Žuč, Urlik, Svlak... To su naši prijateljski bendovi sa kojima delimo studio. Tako da funkcioniše sasvim fino u ovom trenutku. Bilo bi bolje da ima još bendova, ali šta je tu je.

Šta možemo da očekujemo od Kpaxa u bliskoj budućnosti? Da li možda već radite na nekom novom materijalu, hoće biti još svirki?

Uskoro, 27. avgusta sviramo u Zadru na festivalu Intermezzo. U pitanju je takođe samoorganizovana ekipa. To su nam prijatelji, tako da mislim da će biti super. Sviraju još Apsurd, Vršnjačko Nasilje, Koridor iz Zagreba i još dosta dobrih bendova. U septembru nas očekuje festival Ekoslavija u Subotici, tu će isto biti dobrih bendova. Posle toga imamo u planu Zagreb i Budimpeštu, ali datum još nije preciziran. Što se tiče snimanja, imamo dosta pesama u šteku. Jedno desetak pesama će sigurno biti na drugom albumu, ako uspemo da izguramo sve to do kraja.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Muzička radionica u Američkom kutku

Muzička radionica pod nazivom "Melodija vode" biće održana 24. marta u Američkom kutku. Radionice je deo projekta OneBeat Balkans koju…

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Norveška šuma: Važne su pesme

Kada je Murakami objavio knjigu "Norveška Šuma" 2007. godine sigurno nije imao na umu da će njegovo delo, opet inspirisano…

.

Nove Brazde za novu scenu

Treće izdanje underground festivala "Make Vojvodina Emo Again" u organizaciji Rebuild kolektiva, biće održano 3. februara u Crnoj Kući. Uz…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo