...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Pank scena je bolja nego pre desetak godina

22.08.2022.

Kpax (Krah) je pank sastav iz Beograda. Čine ga Đorđe Mandić Manda (vokal), Andrej Đuretić Aki (gitara), Radovan Raša Božović (bas gitara) i Slobodan Vuković (bubnjevi). Za sebe kažu da sviraju ex-Yu post pank iz druge dimenzije. Za sada su izbacili demo snimak i album "S/T" koji je izašao početkom ove godine.

.

foto: Lea Bodor

Bend iza sebe ima zanimljivo i aktivno leto. Svirali su na EXIT festivalu, imali su mini turneju po Grčkoj, a za debi album "S/T" sada su uradili i ploču.

"Ljudima je nainteresantnija ploča, otkada je to pre 15 godna ponovo oživelo. Nikada to u suštini nije ni stalo, ali u Srbiji ne postoje više mašine za štampanje. Doomtown iz Zagreba, za koje smo mi izdali, rade to u Španiji. Ima štamparija po Evropi i svetu, ali u Srbiji nema. Meni je ploča lično najinteresantnija. Fizičko izdanje otvoriš, pročitaš tekstove, vidiš informacije. Moraš da se posvetiš tome. Ima ljudi koji su zaljubljenici u digitalni zvuk. I ja sam, ali više volim kad stavim ploču, preslušam, pročitam tekstove, vidim informacije o bendu. Na taj način se više posvetim određenim bendovima", kaže Manda na početku intervjua za Oradio.

Pomenuo si da ste ploču objavili za zagrebački Doomtown records. Dosta bendova sa kojima sam razgovarao uglavnom svoj materijal izbacuje za izdavačke kuće van granica Srbije. Zbog čega je to po tebi tako, da li domaće izdavačke kuće nemaju sluh za alternativnu muziku?

Mislim da na tom nivou ni ne postoji izdavačka kuća kod nas. Mi smo se povezali sa nekim drugarima koji to rade samostalno. To su bili Doomtown iz Zagreba i No spirit records iz Hamburga. No Spirit je bankrotirao, tako da su odustali od našeg izdanja i od svih ostalih koje su imali u planu. Na kraju smo se dogovorili sa Doomtownom i uradili oko 320 ploča.

Imali ste priliku ove godine da svirate na EXIT-u. Kako si zadovoljan nastupom i koliko vam je značilo da nastupate na jednom takvom festivalu?

Nismo mnogo razmišljali kada su nas zvali iz Explosive stejdža. Svirao je Chain Cult, to su naši dobri prijatelji, pa nismo mogli da odbijemo tu ponudu. Što se mene tiče, ja sam mnogo više za klupske svirke, na samostalnom nivou. Sami smo organizatori, tehničari i tonci, tako da mi to najviše ima smisla. Ali, što se tiče Explosive stejdža, bilo je mnogo dobrih bendova. Prilično smo zadovoljni, bilo je sve kako treba.

mandakpax png

foto: Miloš Krstić

Bili ste baš zauzeti, imali ste zanimljivo i aktivno leto. Bili ste čak i u Grčkoj, imali ste mini turneju. Kako je došlo do toga i kakvi su vam utisci?

Mislim da nije moglo bolje da ispadne. Žao mi je što nismo svirali u Atini, ali ona je predaleko. Prva svirka je bila u Janjini. Bend Skotodini je sa Chain Cultom dolazio pre koju godinu na turneju i tako smo se povezali. Oni su u tom trenutku imali neki festival, u pitanju je samoorganizovana ekipa iz Janjine. Dan posle toga smo svirali u Kardici, tu je možda bilo i najbolje. Prvo je svirka trebalo da bude napolju, ali kako je krenula oluja prebacili su nas unutra. Mnogo bolja atmosfera je bila unutra, tako da je ispalo fenomenalno. Poslednja svirka je bila u Solunu i takođe je prošla fino. U pitanju je autonomna ekipa koja je posao odradila kako treba.

Kako vidiš pank scenu u Srbiji danas?

Možda je malo bolja nego pre nekih pet, deset godina. Pojavili su se bendovi poput Statico, Apsurd, Crna Žuč, Urlik, Svlak... To su naši prijateljski bendovi sa kojima delimo studio. Tako da funkcioniše sasvim fino u ovom trenutku. Bilo bi bolje da ima još bendova, ali šta je tu je.

Šta možemo da očekujemo od Kpaxa u bliskoj budućnosti? Da li možda već radite na nekom novom materijalu, hoće biti još svirki?

Uskoro, 27. avgusta sviramo u Zadru na festivalu Intermezzo. U pitanju je takođe samoorganizovana ekipa. To su nam prijatelji, tako da mislim da će biti super. Sviraju još Apsurd, Vršnjačko Nasilje, Koridor iz Zagreba i još dosta dobrih bendova. U septembru nas očekuje festival Ekoslavija u Subotici, tu će isto biti dobrih bendova. Posle toga imamo u planu Zagreb i Budimpeštu, ali datum još nije preciziran. Što se tiče snimanja, imamo dosta pesama u šteku. Jedno desetak pesama će sigurno biti na drugom albumu, ako uspemo da izguramo sve to do kraja.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sin Seekas: Univerzalni jezik muzike

Vojvodina, kao multinacionalna sredina neguje nasleđe, jezik, kulturu, običaje svih naroda koji žive na ovim prostorima. Ipak, čini se da…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

.

Slušanje glasne muzike nije novo, kao ni negodovanje

Da li vam smeta kada neko s telefona glasno pušta muziku u autobusu ili na nekom drugom javnom mestu? Odobravate…

.

Alternativa u Srbiji, mejnstrim u svetu

Pojam alternative, naročito u svetu muzike, ponekad je veoma teško definisati. Najlakše je reći da je to sve što je…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo