...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Nove pesme Monohroma premijerno za Doček 2023.

30.12.2022.

Novosadski bend Monohrom će, zajedno sa bendovima Repetitor i Obojeni program, nastupiti na manifestaciji Doček 2023. godine koji će biti održan 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, sa početkom u 22 časa.

.

Monohrom je nastao 2016. godine, a inspiraciju za ime dobili su iz sopstvene pesme "Stripovi", koja govori o ljudima koji su daleko iza svog vremena i žive u crno-belim, odnosno, monohromatskim slikama. Pored frontmena i gitariste Oskara Marka koji je i bio gost Oradija, u bendu su i gitarista Robert Robi Forai, basista Nenad Crnojević Patak i bubjnar Nenad Neša Šunjka

Jedno od pitanja koje muzičari najmanje vole je kako opisati sopstveni bend. Kako bi ti odgovorio na to pitanje?

"Najteže je sebe opisati. Rekao bih da smo mi najpre ekipa drugara, koja jako voli muziku i koja se loži na gitare i koja fetišari sa pedalama, pojačalima i ostalim stvarima. Povezuje nas ljubav koju imamo prema instrumentima i rokenrolu. Generalno se ložimo na bendove, stalno idemo na svirke svuda po Evropi i ovde kod nas, od najgore kafane do najvećeg stadiona. To nam je velika strast, gde smo u stvari pokupili dosta inspiracije koju smo kasnije pretočili u muziku svog benda", kaže Oskar.

U vašoj muzici najviše prepoznajem rokenrol, mada bi neki rekli da zvuči i kao indi rok, drugi vide i neke pank elemente ili alternativni rok devedesetih?

U stvari, to je kombinacija žanrova i bendova koji su nama interesantni i koje volimo. Mislim da se, kada to prođe kroz filter Monohroma, dobije nešto što je, nadam se, jedinstveno. Ja bih nas okarakterisao kao rokenrol bend, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno, koliko je važna ta energija koja se prenosi.

monohrom druga png

Prvi album Monohroma izašao je 2016. godine i sadrži 11 pesama. Na veliku radost publike,  2021. ste izbacili još jedan album, "Urbana usamljenost". Da li radite na novim pesmama?

Na drugom albumu je u suštini bila ideja da se stvori malo više analogni zvuk i snimanje je tako teklo. Gledali smo da što manje koristimo digitalne tehnologije, nego da ono što se čuje u prostoriji prenesemo i na snimak. Snimili smo 12 pesama. Mislim da su međusobno različitije nego na prvom albumu, ali opet da je zadržana ta nit Monohroma, ono što naš bend čini našim bendom. Nadam se da smo dobili neki prepoznatljiv zvuk. Trenutno radimo i na trećem albumu, imamo nekih šest ili sedam pesama koje smo krenuli da vežbamo. Prve nove pesme će publika imati priliku da čuje za Novu godinu, to jest za Doček.

Sa prvog albuma se nekako istakla pesma "Izbledeće", naročito stihovi "Pažljivo gleda nas TV, vaspita Dnevnik, Izliva u sitne kalupe". Šta ste želeli time da nam kažete?

Svako ko je uključio TV u pola osam i pogledao Drugi dnevnik zna o čemu pričamo. To nije samo Drugi dnevnik, to su i druge televizije. Poruke koje se tu plasiraju su katastrofalne, kao i vrednosti koje se tu promovišu. Stalno se podgreva neki sukob. Stalno je neka kriza, prvo nas ubace, pa nas izbave iz krize. Mi smo svesni da živimo u nekom staklenom zvonu, ali mislim da nije rešenje života da svi živimo u staklenim zvonima, nego je rešenje da probamo da promenimo nešto. Konkretno, u tom stihu su pomenuti i medijska situacija u Srbiji, sloboda govora i načini izražavanja, ali su to samo neki od problema sa kojima se naša sredina suočava.

monohrom treca png

Nedavno se na Jutjubu našao i spot za pesmu "Turisti" sa vašeg poslednjeg albuma, koji se dosta razlikuje od dosadašnjih. Ovog puta ste izašli iz režiranih spotova i publici preneli kako je biti turista, ni manje ni više, nego u Torontu.

Spot smo snimali u Torontu, drugar i ja smo bili poslom u junu. Kada smo se vozali iznajmljenim biciklovima, kao turisti, snimio sam telefonom nekih četiri, pet minuta materijala. To sam doneo Igoru koji je to ušminkao i ušmekerisao, kako ja to imam običaj da kažem, pa je nastao spot za pesmu "Turisti". Obično spotove snimamo sa Igorom Zečevićem, koji je po mom mišljenju megatalenat i čovek koji najbolje snima muzičke spotove u krugu od dve hiljade kilometara. U poslednje vreme smo nekoliko jako dobrih spotova uradili s njim. Ideja je bila da posle nekoliko mega kvalitetnih spotova napravimo nešto jako jednostavno, što će biti efektno.

Ukoliko ne znate gde ćete provesti Novogodišnju noć, Monohrom vas poziva da dođete u Podgrađe Petrovaradina i premijerno poslušate nove, ali i podsetite se starih pesama.

Razgovor s Oskarom možete poslušati i u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Top 10 Gruvanje singlova u 2023. godini

Sretana Nova godina. Pred vama je 10 singlova koji su po mišljenju Oradija i ekipe emisije Radio Gruvanje obeležili 2023.…

.

Rihter: Ostvarenje ideja i snimanje u sledećoj godini

Predstavljanje novih, sopstvenih ideja nikada nije lak posao, pogotovo u našoj zemlji, gde se mladima samo deklarativno daje mogućnost da…

.

Rokenrolom kroz galaksiju

Mladi novosadski rokenrol bend Projekat M 31 ozbiljno radi na svom prvom albumu i uvežbavanju novih pesama u studiju Dušana Obradovića.…

.

Minstrel o stvarnosti i rokenrolu

Novosadski britpop bend Minstrel nedavno je objavio spot za pesmu "Vazduh", koji je delom bukvalno i sniman u vazduhu. Frontmen…

.

Nezamisliva energija na bini

Kultni novosadski pank bend Pekinška patka u podmlađenom sastavu započeo je u koncertom u zemunskom klubu Fest turneju po Srbiji. Pored…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo