...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Klizanje - kad padnete, ustanite brzo!

15.12.2017.

Umetničko klizanje u Srbiji spada u nerazvijene sportove. Ova činjenica ne smeta Svetlani Trešnjić da i pored svih problema, već godinama stvara nove klizače, bez obzira da li će oni jednog dana biti na pobedničkom postolju nekog takmičenja u umetničkom klizanju ili će svoje znanje iskoristiti za dobru zabavu i rekreaciju na ledu. S obzirom na to da je stigla zima i da klizanje spada u popularne zimske sportove, doduše samo kao rekreativna zabava, u "Dnevnoj sobi" Oradija smo sa Svetlanom porazgovarali o stanju umetničkog klizanja kod nas.

.

"Upravo je završeno državno prvenstvo, ali i prvenstvo Beograda za mlađe kategorije. Na državnom smo imali dve predstavnice, Nađu Trešnjić i Anju Stojković, zauzele su peto, odnosno, šesto mesto i kao njihov trener zaista sam zadovoljna prikazanim. Mi smo kao klub hendikepirani veoma kratkom i ograničenom klizačkom sezonom i bez obzira na sve poteškoće one su dale sve od sebe", ispričala nam je Svetlana Trešnjić, trener klizača novosadske Vojvodine, na početku razgovora za Oradio.

Kako izgledaju klizačka takmičenja, iz koliko delova se sastoji nastup?

Velike, odrasle takmičarke klizaju dva, jedan tzv. kratki sastav ili obavezni sastav gde klizačice imaju zadate elemente i drugi koji je nešto duži i zove se slobodni sastav gde su elementi delimično zadati, dok ostale elemente klizačice biraju same. Na takmičenju se kližu oba sastava, a na kraju postoji tehnički panel sudija koji ocenjuje svaki nastup, detaljno po elementu, izvedbu sastava, umetnički dojam i na kraju dobijamo konačnu ocenu.

Kako se bira muzika i da li se ona poklapa sa ukusom klizačica?

Kod odraslih klizačica njima se prepušta izbor muzike jer su one dovoljno zrele i velike da same odluče i znaju šta im se dopada. Tako najbolje interpretiraju svoje elemente uz tu muziku. Velike devojke same biraju a ovim mlađim mi treneri malo sugerišemo i usmeravamo ih.

sta jpg

Kad se i kako počinje sa klizanjem kod nas?

Kad pogeldam prethodnih nekoliko godina, sve mlađa i mlađa deca dolaze da treniraju i kreću sa svojim prvim klizačkim koracima. U našoj školi klizanja imamo već decu od 3,5 godine i mi smo veoma sretni zbog toga jer su tako mala deca kao modla za kolače, imamo dosta vremena da ih oblikujemo u dobre klizače.

Roleri, gimnistika, balet... Šta klizači rade leti?

Pa kombinujemo. Najviše radimo korektivnu gimnastiku, bavimo se fizičkom pripremom specifičnih elemenata kod klizača u koje spadaju skokovi, okreti i slično. Radi se i priprema na rolerima jer imamo specijalne rolere koji su jako slični pravim klizaljkama. Tako radimo sve elemente i najviše nam upravo pomaže ta oprema.

stb jpg

Koliko vremena treba klizačicama da usvoje novu koreografiju?

S obzirom na to da smo uskraćeni sa vremenom i terminima treninga na ledu i da ih nikad nema dovoljno, vrlo brzo se radi i mi novu koreografiju uradimo za dva – tri termina. Bilo bi naravno bolje da imamo više vremena i da se više posvetimo svakom elementu koreografije i svakoj klizačici.

Da li se dešavaju povrede i šta ako se padne?

Povrede se dešavaju, ne tako često ali naš sport je "klizav". Kod odraslih klizačica najčešće su to povrede kolena ili nekih ligamenata, bude naravno i padova. Kod mlađih kategorija može da se desi neka posekotina. Trudimo se da preduzmemo sve mere zaštite kako bismo sprečili povređivanje na ledu. A kad se padne? Savetujem da se brzo ustane (smeh) i nastavi sa klizanjem.

Jedna velika kompanija se zainteresovala za umetničko klizanje, znači li to da dolaze bolji dani?

To bi nam zaista značilo jer su nam, na primer, letnje pripreme uskraćene. S obzirom na kratku sezonu mnogo bi nam pomoglo da odemo na letnje pripreme na ledu u inostranstvo koje sami ne možemo da organizujemo iz finansijskih razloga. Takođe, značila bi nam pomoć i u nabavci opreme koje je dosta skupa i možemo da je nabavimo samo u inostranstvu.

Kakva je perspektiva mladih klizača u Srbiji?

Klizanje je vrlo popularno u Novom Sadu, ali tu mislim samo na rekreativno klizanje. Naša zemlja spada u nerazvijene klizačke zemlje, ne zato što nismo talentovani ili smo nedovoljno posvećeni, već zbog ograničenih uslova i već pomenute kratke sezone. U razvijenijim zemljama klizačka sezona traje cele godine.

std jpg

Gde ljudi uskoro mogu da vas vide?

Prvo će moći da nas vide na otvaranju "Ledene Šume", gde praktično počinjemo program svečanog otvaranja. Mi zaista uživamo i u rekreativnmom klizanju, volim ovaj naš prostor za treniranje koji je na Spensu, ali je veoma zanimljivo i lepo otići u prirodu i klizati se pod otvorenim nebom. Sledeće takmičenje organizujemo mi, klizački klub "Vojvodina" i biće to Otvoreno prvenstvo Novog Sada, 24. janura sledeće godine. Imamo već prijavljenih 90 takmičara od čega je nekoliko iz inostranstva.

Tvoja želja za sledeću godinu?

Duža sezona i više dece koja će doći da nauče prve klizačke korake, bez obzira da li će se baviti umetničkim klizanjem ili samo uživati u kliaznju kao rekreaciji.

Razgovor sa Svetlanom možete preslušati i na našem podkastu 

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Kad jedva čekaš zimu i led

Novi Sad, kao izrazito ravničarski grad uz malo pogleda na Frušku goru, ne nudi mnogo mogućnosti za razvoj zimskih sportova…

.

Ice New Now: Klizanje kakvo niste videli

Grupa mladih ljudi, zaljubljenika u klizanje i sportove na ledu, pokrenula je udruženje koje se bavi sportsko-umetničkim ali i akrobatskim…

.

Izmenjene smene klizanja i plivanja na Spensu

Ako ste planirali da na Badnji dan ili za Božić idete na plivanje ili klizanje na "Spensu" treba da znate…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo