...
TRENUTNO17:00 - 18:00Žali se upravi vodovoda

Društvo / Intervju

Dobre stvari nastaju iz uživanja

05.09.2021.

Zvonimir Husnjak (25), poznatiji pod umetničkim imenom Z++, osiječki je treper i producent. Muzikom je počeo da se bavi od malih nogu i već sa osam godina krenuo je da svira gitaru. U saradnji sa Massimo Savage-om i Đijem osnovao je 2018. godine izdavačku kuću Retfatlanta Records. Godinu dana kasnije objavio je prvi album pod nazivom 18++ za koji je, pored teksta i muzike, sam radio miks i master. Izdvojile su se pesme "Crno i zlatno", "Kabriolet", "Magija" i njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom. Ove godine stigao je i do Novog Sada, gde je nastupio u na Festivalu uličnih svirača - Gradić festu. 

.

foto: Gradić fest (Jelena Ivanović)

Kako pronalaziš inspiraciju za pesme? Šta je ono što te motiviše? 

Doslovno sve može da posluži kao inspiracija. Noćni izlasci, veze, žene, ulica, noć... Tu su takođe i filmovi i druga muzika, situacije iz svakodnevnog života. 

Većina ljudi koja svira gitaru uglavnom se bavi nekom vrstom rok muzike. Kako si se ti odlučio za trep? 

I ja sam, takođe, nekad svirao rok na gitari. Ne bih baš rekao da sam se opredelio za trep, iako imam dosta pesama koje pripadaju tom žanru. Radim dosta različite muzike i ono što se meni sviđa. Slušam raznoliku muziku i tako nešto pokušavam i ja da radim.

zplusplus2 png

Pored toga što sam radiš muziku i tekst, takođe radiš i miks i master. Koliko je teško sve to raditi sam?

To je teško sam raditi, ako te to ne zanima, ako si previše tvrdoglav i misliš da znaš sve. Ukoliko dovoljno uđeš u to i ukoliko te to stvarno zanima, onda se to sve nadovezuje jedno na drugo. Ako produciraš muziku u nekom programu i ako želiš da to dobro zvuči, već ulaziš u sferu miksa i mastera. Moraš koristiti pluginove, ekvilajzere i kompresore da bi to lepo zvučalo. Meni je to sve zanimljivo, tako da volim to da radim. To, međutim, ne znači da neću nekom drugom prepustiti da to uradi, jer mislim da neke stvari drugi mogu odraditi bolje od mene. 

Radio si sa Vojkom V na pesmi "Obama". Kako je došlo do te saradnje i kako je ona izgledala? 

Vojko je meni možda čak i najbolji reper. Slušao sam ga dosta kao dete i doslovno sam odrastao uz njega. Upoznali smo se na nastupima i super mi je lik za druženje. Javio mi se jednom na instagramu, pitao da li bih radio na pesmi, na šta sam naravno odgovorio potvrdno jer mi je idol iz mladosti. 

zplusplus1 png

Imaš li neki savet za mlade koji se bave muzikom i žele da uspeju u tome? Šta bi im poručio? 

Prvo ih mora jako zanimati to što rade, a ne da ulaze u muziku iz razloga da postanu poznati. Treba da uživaš u tom procesu i onda nastaju dobre stvari, a ne samo da se gleda neki cilj. 

Kakvi su ti planovi za budućnost, šta publika može da očekuje? 

Trenutno može da očekuje još nekoliko nastupa, dok nas opet ne zatvore, a što se tiče nove muzike, mislim da jedno vreme neću ništa objavljivati. Radim dosta stvari, ali što se tiče objavljivanja napraviću malu pauzu.

Intervju sa Z++ poslušajte u prilogu:

S. Rudakijević

foto: Oradio

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. januara

Možda su praznici prošli, ali događaji u Novom Sadu ne jenjavaju. Za vas smo izdvojili najzanimljivije za ovu nedelju.

.

Novim generacijama ćutanje više nije zlato

Ćutanje je zlato. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Veži konja gde ti gazda kaže. Narodne izreke možemo…

.

Svaka sačuvana namirnica nekome može biti obrok

Da li ste ikada razmišljali o tome šta se sve još potroši kada u đubre bacimo, recimo jabuku? "Da bi…

.

Film se pamti kroz publiku, a ne priznanja

Kratki film "Pištolji i kacige" rediteljski je prvenac Marka Marjanovića Marinčića. Iako studira montažu, Marko vidi sebe i u ulozi…

.

Konkurs za dodelu nagrade Zadužbine Đoke Vlajkovića

Raspisan je Konkurs za dodelu šest nagrada Zadužbine Đoke Vlajkovića za najbolje naučne radove mladih naučnih radnika Univerziteta u Beogradu.

.

Pirotehnika samo uz veliki oprez i prema uputstvu za rukovanje

Na prelasku iz stare u novu godinu svi uglavnom uradimo isto: zagrlimo najbližu osobu, poželimo sve najbolje i – pogledamo…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Žali se upravi vodovoda
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:10 Album nedelje

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo