...
TRENUTNO16:10 - 16:20Pesma dana

Društvo / Intervju

Dnevnjak: Pikantne satirične teme privlače publiku

01.02.2016.

Najpoznatiji "Dnevnjakov Crnogorac" i jedan od autora ovog humorističkog serijala Đorđije Andrić zadovoljan je uspehom koji su do sada postigli, jer su za vrlo kratko vreme skečevi prešli milione pregleda na Jutjubu. On žali što se to nije dogodilo "u svetskim razmerama", ali je ubeđen da taj broj pregleda govori da mladi u Srbiji razumeju njihovu satiru. Zbog čega njihov humor više "kontaju" muškarci nego žene i kako se nose sa novostečenom slavom, Đorđije je za O radio odgovarao u ime ekipe Dnevnjaka.

.

Studiraš na Pravnom fakultetu (državnom prim.aut), planiraš li da Dnevnjak pretvoriš u profesiju ili ostaje kao hobi?

Počeli smo iz zabave to da radimo, pisali smo neke stvari i uvek je postojala želja da se to pretvori u video format. Ukazala se prilika za to na Radio – televiziji Vojvodine i sada to radimo.

Da li je teže preneti sve to na ekran ili je bilo lakše na Tarzaniji?

Ja konkretno nisam pisao ništa za Tarzaniju, ali jeste više od pola ekipe. To su dve odvojene vrste humora, gde je svakako video format mnogo zahtevniji. Sa druge strane, nekako više dopire do ljudi.

Šta vam je najveći izazov u realizaciji skečeva?

Osim traženja dozvola i rekvizita za snimanje, bilo je najteže realizovati parodiju na "Ja imam talenat" odnosno naša verzija -  Ja imam patenat. Imali smo jednu kameru i previše kadrova, potpuni amaterizam je ispao na kraju. 

dnevnjak1 jpg

Ko je u ekipi pokretač inspiracije?

To je teško reći, hajde da kažemo da smo kao ekipa jedinstveni. Nas ima desetak i možda par najkreativnijih.

A šta najčešće inspiriše vaše skečeve?

Pa možda omladina, studenti, njihov život i problemi i uvek znana boljka – sukob između privatnih i državnih problema. Možda klasna razlika u društvu koje ima, iako smo zvanično besklasni.

Misliš li da je to jedini humor na koji se "lože" mladi?

Verovatno da jeste. Svi ti sati provedeni na društvenim mrežama u ljudima bude cinizam. Samo to čarkanje i provociranje mase uvek urodi plodom.

Dominacija muškaraca nad ženama je nekako uvek prisutna, zbog čega to privlači toliko pažnje u vašim skečevima?

Nisam siguran da je to bilo najsmešnije, ali je najviše isprovociralo široki auditorijum. Iz razloga što se tu pojavljuje klasični stereotip o Crnogorcu koji maltretira svoju devojku. To je pikantna tema za društvo jer sve naše zemlje baštine tog balkanskog tipa koji se sekstistički ponaša prema svojoj drugoj polovini.

Sudeći po podacima sa Jutjuba, više vas gledaju muškrci nego žene. Zbog čega je muškarcima zanimljiviji vaš humor u odnosu na žene?

Možda ima više identifikacije sa muške strane, zašto da ne. Nisam siguran zbog čega je to tako. Muški likovi jesu dominantni u celokupnoj ekipi. Ne zato što imamo deficit ženskih likova, već su scenaristi muškarci. Oni možda nemaju predstavu o tome kako izgleda ženski pogled na svet i to što predstavljamo, ali u planu nam je da i to promenimo.

Shvataju li mladi dovoljno satiru uopšte?

Neki skečevi koje objavimo nisu toliko smešni, ali jesu citirani. Kapiraju mladi satiru i shvataju provokaciju, shvataju subverzivnu poruku koja im se šalje.

Da li ste vi zadovoljni uspehom Dnevnjaka?

Bili bismo neskromni ako bismo rekli da nismo. Prebacili smo više od milion poseta na Jutjubu. To možda nije u svetskim razmerama, ali za ovaj prostor jeste.

U kom pravcu ide Dnevnjak ove godine?

U pravcu boljeg jačeg i duhovitijeg Dnevnjaka.

  

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Onlajn prijateljstva: Kvantitet ili kvalitet?

Koliko prijatelja na društvenim mrežama imate? Da li ste od onih koji uz ime i prezime dodaju i "popunjen profil",…

.

Dnevnjak preporučuje knjige za čitanje

Ekipa Dnevnjaka startovala je sa novim epizodama na Radio televiziji Vojvodine. Iako su u poslu, nisu odbili da vam preporuče…

.

Počinje nova sezona Dnevnjaka

Uoči nove sezone humorističkog serijala Dnevnjak uhvatili smo Naduvanog lika, Stevu Đubreta i studenta privatnog fakulteta Aljošu Kićanskog na kafi…

.

HIT: Dnevnjak kao predstava!

Glumačka ekipa Dnevnjaka, svoju već poznatu satiričnu emisiju pretvorila je u pozorišnu predstavu, a priliku da je pogledaju među prvima…

.

Mladi ne vide subverzivnost u humoru

Ljubitelji humora u Srbiji već su navikli da im se preobilna količina brljotina likova iz svakodnevice pretače u manje bolne…

.

Mladi ne vide subverzivnost u humoru

Ljubitelji humora u Srbiji već su navikli da im se preobilna količina brljotina likova iz svakodnevice pretače u manje bolne…

  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo