...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Kultura / Knjiga

Dnevnjak preporučuje knjige za čitanje

10.10.2016.

Ekipa Dnevnjaka startovala je sa novim epizodama na Radio televiziji Vojvodine. Iako su u poslu, nisu odbili da vam preporuče literaturu za ove hladne jesenje dane.

.

Mihailo Radivojević nam je preporučio knjigu Vladimira Tabaševića "Tiho teče Misisipi".   

"To je debitantski roman čoveka koji je pisao kod nas na Tarzaniji i piše povremeno. Ušao je u uži izbor za Ninovu nagradu. To je knjiga koja bukvalno pršti od života i malo je zahtevnija za čitanje, treba malo živaca ali apsolutno je za preporuku".

Podeljen na petnaest poglavlja, kao svojevrstan dnevnik u petnaest slika, kako će na koricama knjige zapisati Bojan Vasić, Misisipi zaokružuje priču o jednoj državi, stoleću i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko. Pisac nas uvodi u živote marginalnih, neimenovanih i nevidljivih aktera. U kraj jednog veka i raspad jednog društva.

Damir Jovanović je preporučio knjigu "NS smeh - Čemu su se smejali Novosađani".

"Preporučio bih zbirku viceva, u stvari nisu to baš vicevi, više su maštarije, šege, šale i vragolije, pod nazivom 'Čemu su se smejali Novosađani'. Izuzetno štivo, pa ko uhvati vremena neka pročita".

U opisu knjige stoji da je poznato je da se od svih živih bića samo čovek odlikuje sposobnošću smejanja. A Novosađani su, jelte, i čoveci i ljudi. Zaista, da li su Novosađani imali svoj vic, šalu, dosetku i svoj smeh? Ako jesu da li je on bio svojstveno njihov, autentični? I kakav je bio taj smeh? U traganju za odgovorom na ta pitanja, opredeljenje istraživača je bilo da se on potrazi u novinskim i književnim zapisima prve polovine XX veka, za koga su neki mislioci toga perioda tvrdili da je jedan od najnesrećnijih u ljudskoj istoriji, jer je u njemu bilo i mnogo ratova. Međutim, i u tom, baš kao i u svakom, vremenu se smejalo.

Mladen Mićunović preporučuje kultnu knjigu Milana Oklopčića 'Kalifornija bluz'. Ovim romanom autor je stekao titulu prvog srpskog urbanog pisca. Svoj boravak u Americi opisao je kao putovanje kroz takozvanu Zemlju Snova i sećanje na vreme provedeno na Zapadnoj obali; kao jedan zastrašujući kalifornijski bluz.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Netfliksov film o Merilin Monro dočekan na nož kritike

Film "Plavuša" koji je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji, konačno je prikazan na Netfliksu. Priča koji traje…

.

Videomedeja: Traganje za umetnicima koji uočavaju drugačiju realnost

Leto možda jeste gotovo, ali festivalska atmosfera je i dalje prisutna. U Novom Sadu nas tako od 7. oktobra u…

.

1899: Nova serija koju potpisuju tvorci "Mraka"

Ljubitelji uvrnute Netfliksove serije "Mrak" ("Dark") o putovanju kroz vreme uskoro će imati priliku da gledaju i njen nastavak, pod…

.

Snima se šesti nastavak filma "Karate Kid"

Nakon uspeha serije "Cobra Kai" čija peta sezona trenutno dominira listom najgledanijih sadržaja na Netfliksu, studio Sony Pictures planira da…

.

Prirodni rezervat poezije

Poezija, kada je nastala, čitana je na glas. Svrha je bila usmeno predanje, da se lakše zapamti i prenese poruka,…

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

  • 13:30 O tome se priča
  • 13:50 Tehnologija
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Gost O radija

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo