...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Dnevnjak preporučuje knjige za čitanje

10.10.2016.

Ekipa Dnevnjaka startovala je sa novim epizodama na Radio televiziji Vojvodine. Iako su u poslu, nisu odbili da vam preporuče literaturu za ove hladne jesenje dane.

.

Mihailo Radivojević nam je preporučio knjigu Vladimira Tabaševića "Tiho teče Misisipi".   

"To je debitantski roman čoveka koji je pisao kod nas na Tarzaniji i piše povremeno. Ušao je u uži izbor za Ninovu nagradu. To je knjiga koja bukvalno pršti od života i malo je zahtevnija za čitanje, treba malo živaca ali apsolutno je za preporuku".

Podeljen na petnaest poglavlja, kao svojevrstan dnevnik u petnaest slika, kako će na koricama knjige zapisati Bojan Vasić, Misisipi zaokružuje priču o jednoj državi, stoleću i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko. Pisac nas uvodi u živote marginalnih, neimenovanih i nevidljivih aktera. U kraj jednog veka i raspad jednog društva.

Damir Jovanović je preporučio knjigu "NS smeh - Čemu su se smejali Novosađani".

"Preporučio bih zbirku viceva, u stvari nisu to baš vicevi, više su maštarije, šege, šale i vragolije, pod nazivom 'Čemu su se smejali Novosađani'. Izuzetno štivo, pa ko uhvati vremena neka pročita".

U opisu knjige stoji da je poznato je da se od svih živih bića samo čovek odlikuje sposobnošću smejanja. A Novosađani su, jelte, i čoveci i ljudi. Zaista, da li su Novosađani imali svoj vic, šalu, dosetku i svoj smeh? Ako jesu da li je on bio svojstveno njihov, autentični? I kakav je bio taj smeh? U traganju za odgovorom na ta pitanja, opredeljenje istraživača je bilo da se on potrazi u novinskim i književnim zapisima prve polovine XX veka, za koga su neki mislioci toga perioda tvrdili da je jedan od najnesrećnijih u ljudskoj istoriji, jer je u njemu bilo i mnogo ratova. Međutim, i u tom, baš kao i u svakom, vremenu se smejalo.

Mladen Mićunović preporučuje kultnu knjigu Milana Oklopčića 'Kalifornija bluz'. Ovim romanom autor je stekao titulu prvog srpskog urbanog pisca. Svoj boravak u Americi opisao je kao putovanje kroz takozvanu Zemlju Snova i sećanje na vreme provedeno na Zapadnoj obali; kao jedan zastrašujući kalifornijski bluz.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Renesansa Dekamerona kroz muziku i moderni ples

"Dekameron" je zbirka koja sadrži 100 novela i koju je napisao Đovani Bokačo, a nastala je sredinom 14. veka. Iako…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. oktobra

Početak oktobra u Novom Sadu obeležiće brojni muzički nastupi, a tu su još stand up večeri, promocije knjiga i drugi…

.

Street art scena zavisi od entuzijazma pojedinaca

Rooftop Jam - internacionalni grafitti jam uz muzičku podršku DJ-eva i MC-ijeva, brejkdensera i ljubitelja grafita i ulične umetnosti, održava…

.

Ruska kulturna scena u Novom Sadu sve jača

U poslednjih nekoliko godina, posebno od kako je počeo rat u Ukrajini, na ulicama sve češće može da se čuje…

.

Ji Jang: Strip autorka koja je spojila Kinu i Evropu

Mlada strip autorka iz Kine Ji Jang bila je gošća "Hercegnovskog strip festivala" ovog leta. Iako ima samo 29 godina, iza sebe…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo