...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Bogat muzički i umetnički program na TAKT festivalu

07.10.2024.

Većina kompozicija, posebno u rok muzici, obično počinje akustičnom gitarom. Kada autor želi da kompozicija zadrži taj originalni vajb, suočava se s teškim i pomalo viteškim zadatkom – da sve na kraju zvuči dobro i zanimljivo. To je sigurno jedan od najizazovnijih načina nastupa pred publikom. Zbog toga su kantautori izuzetno važni i, pogotovo danas, zaslužuju mnogo više prostora. Novi Sad je postao centar kantautora u regionu, zahvaljujući TAKT festivalu, koji već godinama omogućava mladim muzičkim stvaraocima da predstave svoj rad kako publici, tako i stručnom žiriju.

.

Kako se zajednica muzičkih stvaralaca širila, proširila se i sama ideja festivala, koja je obuhvatila i druge kulturne grane. TAKT danas uključuje govorni, filmski, edukativni, ali i zabavni program. Ovogodišnji festival počinje 10. oktobra, a jedna od organizatorki festivala iz udruženja KulturaNova i naša nekadašnja koleginica na Oradiju Jelena Božić bila nam je u gostima.

"TAKT fest se održava 13. put u Novom Sadu, od 10. do 13. oktobra. Ove godine promenili smo datum održavanja, a novi prostor je Rusinski kulturni centar Matka, gde će se održati ovogodišnji festival. Ono što je specifično za TAKT je da, pored promocije svega što se dešava na festivalu – u smislu umetnosti, kulture i ostalih sadržaja – promovišemo i različita mesta u gradu. Zato nije neobično da TAKT menja lokacije. Zanimljivo je kako je festival povezao mesta koja su naizgled nespojiva. Tu ima institucionalnih, alternativnih i raznih drugih prostora, ali je sjajno što ove godine imamo Matku kao domaćina festivala", ispričala nam je Jelena na početku razgovora.

TAKT festival je započeo kao takmičenje kantautora, ali se vremenom proširio. Pričajmo prvo o muzici, pa ćemo o ostalom. Šta nas očekuje ove godine?

Najvažniji deo festivala, koji se nije menjao svih ovih godina, jeste takmičenje kantautora. I dalje je važno da neafirmisani umetnici, koji su na početku karijere i koji stvaraju autorski rad, dobiju priliku da se izraze i predstave. Takmičenje kantautora ostaje centar festivala. Ono što se promenilo tokom godina jeste to da više ne dolaze samo izvođači iz Novog Sada ili Srbije, već i iz šireg regiona, bivše Jugoslavije, čak i dalje. Ove godine imamo bogat muzički program – u revijalnom delu nastupiće bendovi kao što su Koi Koi, Nemi Pesnik, francuski bend Mita, Gandi & The SIn Experience i ekipa sa Malom festivala. Sve u svemu, tokom četiri dana festivala nastupiće sedam ili osam bendova.

TAkt3

Koji su uslovi za prijavu? Da li postoji starosna kategorija i neka ograničenja?

Najvažniji uslov je da muzika i tekst moraju biti autorski. Starosna kategorija su mladi od 18 do 35 godina, ali jasno nam je da neki možda ne ispunjavaju sve te uslove. Ako se neko prijavi sa kvalitetnom pesmom i nastupom, možda ćemo progledati kroz prste, ali prednost uvek imaju mladi izvođači. Takođe, podržavamo izvođenje na maternjem jeziku, jer smatramo da je to važno za očuvanje raznolikosti. Izvode se akustične pesme, uz dozvolu za upotrebu efekata koji ne menjaju autorski zvuk.

Na kom nivou mora biti snimak za prijavu?

To je najčešće pitanje. Snimak ne mora biti studijski, dovoljno je da bude demo verzija koja je razumljiva, sa jasnim tekstom.

Festival je počeo muzičkim programom, ali sada uključuje i druge umetničke sfere. Kako ste birali dodatni program?

Prvih godina fokus je bio na kantautorskom takmičenju, ali smo postepeno dodavali nove programe. Prvo su to bili govorni programi o autentičnosti, kreativnosti, inkluzivnosti i sličnim vrednostima koje TAKT neguje. Ove godine imamo veoma važnu temu, a to je položaj i potrebe mladih žena u muzičkoj industriji. Tribina će se baviti rezultatima istraživanja na tu temu. U muzičkom i govornom programu uvek tražimo ravnotežu između edukativnog i kreativnog. Takođe, razgovaramo o savremenom plesu u Evropi i kod nas, na čemu radimo već dve godine. Uz to, festival uključuje i filmski program, sa muzičkim dokumentarcima, muzičkim video spotovima i kratkim eksperimentalnim filmovima.

Takt2

Kažu da bez nagrada nema napretka. Šta dobijaju pobednici?

Imamo saradnju sa muzičkim radnjama i sponzorima iz industrije, kako sa većim, tako i sa manjim proizvođačima. Glavna nagrada je obično gitara ili kvalitetan mikrofon, a možda su najvrednije nagrade kontakti i obezbeđeni nastupi na partnerskim festivalima, često i van Srbije.

Ulaznice su već u pretprodaji?

Ulaz na festival je besplatan. To može biti izazovno, posebno za nezavisnu i alternativnu scenu, ali smatramo da je važno omogućiti pristup svima. Ovogodišnji TAKT traje od 10. do 13. oktobra, uz bogat program koji svakog dana počinje oko 18h i traje do 23h, odnosno do jedan posle ponoći, u zavisnosti od dana.

Razgovor sa Jelenom možete poslušati na linku ispod:

Jovan Vanja Marjanović

foto: TAKT festival, KulturaNova

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prijavite se i zasvirajte na TAKT festu

Šesto Tradicionalno akustično kompozitorsko takmičenje – TAKT Festival održava se 26. i 27. avgusta u Kulturnom centru LAB, u Novom…

.

Jeleni Božić nagrada Novosadske novinarske škole

Novinarka Oradija Jelena Božić dobitnica je ovogodišnje nagrade "Marina Kovačev", koju Novosadska novinarska škola dodeljuje najboljim mladim novinarima u Srbiji.…

.

X vs. Z: Kako skroluju različite generacije?

U pilot epizodi Rose u podne - nove emisije na Oradiju, razgovarali smo sa pripadnicama različitih generacija o načinima na…

.

Zhiva: Bina je mesto gde se najbolje osećam

Domaća muzička scena često nam donosi nove bendove i autore koji na svoj put do publike, nakon objavljivanja prvog albuma,…

.

Olijevo šetalište na četiri kontinenta

Oliver Tič, alias Oli Walker, prošao je peške obe Amerike. Od Ognjene zemlje do krajnjeg ruba Aljaske. 

.

U začaranom krugu klađenja sve je više mladih

Dok nekima klađenje predstavlja vid zabave, više od trećine ljudi koji uđu u kladionicu razviju bolest zavisnosti. Mladi uglavnom ne…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo