...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Blizanci na tartanu

29.05.2021.

Kada bi se organizovalo atletsko takmičenje na kome bi nastupali samo blizanci, Novi Sad i AK Vojvodina bi sigurno osvojio prvo mesto. Blizanci Jovan i Petar Čanak, svako u svojoj disciplini, reprezentativci su naše zemlje za kategoriju juniora do 20 godina starosti. Dok se Jovan odlučio za sprint preko visokih prepona, Petar je sebe pronašao u lovu na daljine, iz jednog ili tri skoka.

.

"Trenirai smo tenis od malih nogu, još od pete pa sve do dvanaeste godine života. U sklopu tih treninga smo imali i deo sa kondicionim treninzima. Tadašnji trener Aleksandar Grbić je zapazio da smo tu jako dobri i odveo nas je na prvi atletski trening. Ispostavilo se da nije pogrešio", pričaju braća Čanak na početku razgovora u okviru emisije "Dnevna soba" Oradija.

Jovan trči 110 metara s preponama (60 u sali), dok se Petar odlučio za skok u dalj i troskok. Dakle, niste jedan drugom konkurencija. Jel to dobro ili loše?

Loše! (smeh)

Kakvi su vam dosadašnji rezultati?

Jovan: Ove zime sam uspeo da oborim državni juniorski rekord na 60 metara s preponama. Uspeo sam to da uradim za 8,02 sekundi, dok mi je plan da na leto oborim i rekord na 110 metara sa preponama. To je konkurencija juniora do 20 godina.

Petar: Pre par dana sam u skoku u dalj skočio 7,20, a nadam se da ću na državnom koje nas očekuje uskoro skočiti još bolje. Cilj mi je 7,35 što je i norma za Evropsko juniorsko prvenstvo. U troskoku sam još 2019. godine skočio 14,67, međutim, od tada na takmičenjima i nisam skakako ovu discpilinu.

jovancanak1 jpg

Šta više voliš, troskok ili skok u dalj?

Petar: Volim i jedno i drugo, ali trenutno skačem samo dalj, jer sam imao malo preoblema sa povredama. Dok smo bili mlađi oprobali smo se u svim disciplinama - trčanje, skok u vis, skok u dalj i onda je Jovan postao dosta bolji od mene u skoku u vis. Ja sam tada prešao na skokove u dalj, tu sam se pronašao i to mi mnogo bolje ide od svega ostalog. Troskok je, za one koji ne znaju, disciplina u kojoj se u prva tri skoka dočekujete na tartan, relativno tvrdu podlogu, pa su upravo zbog toga i česte povrede troskokaša. 

Koliko često trenirate i šta je ono što vam najteže pada?

Jovan: Treninge imamo svaki dan osim nedeljom, a najteže nam pada trčanje (smeh). Tačnije, deonice. To je trening koji svi atletičari najviše mrze i sastavljen je iz više ponavljanja jedne duže deonice, sa relativno kratkom pauzom. Sve što je duže od 110 metara je previše.

Petar: Nisam ljubitelj trčanja kilometraža. U stvari, ne volim ništa što ima mnog trčanja (smeh).

petarcanak2 jpg

Takmičenja su konačno počela. Šta vas u narednom periodu očekuje?

Jovan: Tako je, već narednog vikenda idemo u Kruševac gde imamo državno juniorsko prvenstvo, nakon toga je državno seniorsko, pa Balkanijada, a ako sve bude u redu onda i Evropsko i Svetsko za juniore. 

Koliko ste blizu ili daleko od normi koje ves vode na internacionalna takmičenja?

Petar: Moj rezultat je samo 15 cm slabiji od norme i nadam se da ću to uspeti da postignem već ovog vikenda. U svakom slučaju do 5. jula imam vremena, a do tada očekujem da ću uspeti. 

Zalet skoka u dalj je čitava nauka. Potrebno je doći tačno na dasku i sa nje se odraziti?

Petar: Sve se to vežba na treninzima. Nekad sam skakao sa manjim zaletom, od nekih 12 koraka, a to isto činim i tokom zimske sezone. Kako dolaze ozbiljnija takmičenja zalet se povećava. Pre početka takmičenja zalet izmerim metrom i onda mi je uglavnom isti, mada i dalje nije savršen.

jovancanak2 jpg

Kakva je taktika, šta ako prva dva budu prestupi, onda treći skok mora da bude dobar, inače sledi diskvalifikacija?

Petar: Uglavnom se pravi taktika da prvi skok bude siguran. Ako se nešto ipak desi, onda drugi mora da bude ispravan, jer ako dođe i do drugog prestupa, onda nastaje nervoza. Pravila su takva da u finale ulazi 12 takmičara, ali samo najboljih osam nastavlja takmičenje i ima prava na još tri pokušaja. 

Koliko su uopšte visoke atletske prepone?

Jovan: Što je disciplina duža, prepone su niže, pa se zato ova moja disciplina naziva i trčanje preko visokih prepona. Što se tiče discipline 110 metara sa preponama, juniorske prepone su visoke 99 cm, dok su seniorske 106,7 cm. Prvo se, naravno, kreće od manjih, kako bi se stekao osećaj za samo preskakanje, a važan je i taj pokret prelaska preko prepona, jer moraš biti dosta razgiban za to. Kaže se, a tako i jeste, da se prepone trče, a ne preskaču. Teško je trčati prepone, pogotovo ove najviše, pa upravo zbog toga mnogi trkači, kada stignu do visina seniorskih prepona, ne budu toliko dobri kao u mlađim uzrastima.

Kojim rezltatom bi bio zadovoljan ove godine?

Jovan: Rezultatski bih bio zadovoljan sa trkom od 13,80 na 110 metara sa preponama, dok bi plasman u finale Evropskog prvenstva bio super. Konkurencija je u svakoj disciplini jaka, uvek postoje oni koji su zasita sjajni i idu oko 13,50, ali ja mislim da sa rezultatom koji želim može da se uđe u finale.

A što se tiče skoka u dalj, kakvi su tvoji konkurenti?

Petar: Mislim da u finale Evropskog može da se uđe sa nekih 7,20 što ne zavisi samo od konkurencije, već i od vremenskih uslova, onda će generalno rezultati biti slabiji. Nadam se i mislim da bih mogao u finale Evropskog prvenstva ove godine.

petarcanak1 jpg

Deluje da Novi Sad ima sasvim dobre uslove za atletičare, ali to i nije baš tako kada je zimski period u pitanju?

Jovan: Leti imamo dobre uslove i sve što nam treba na stadionu, ali zimi je malo drugačije. Do ove godine smo imali dvoranu, Halu 1 Novosadskog sajma i tamo smo treninrali. Međutim, zbog Kovida je to postalo mesto gde se ljudi vakcinišu, pa smo morali da idemo za Beograd dva ili tri puta nedeljno, što je bilo zamarajuće.

Idete zajedno na takmičenja, siguran sam da podržavate jedan drugog, kako to izgleda?

Petar: Uglavnom kad se svi deru, onda se i ja derem, ali sam to nikad ne radim (smeh)

Jovan: Ja obično snimam njegove skokove, pa ne mogu ništa ni da kažem jer ću pokvariti snimak.

Koliko kod kuće razgovarate o treninzima, komentarišete takmičenja i savetujete jedan drugog?

Petar: Pa, u nekoj meri (smeh). Sigurno da on bolje zna prepone nego ja, gleda snimke, isto kao i ja. A najviše se konsultujemo sa trenerom Feđom Kamasijem.

Gostovanja braće Čanak u emisiji "Dnevna soba" možete poslušati ovde:

Jovan Vanja Marjanović

fotografije objavljujemo uz dopuštenje atletix.rs

Možda te još zanima:

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere – studente za rad na realizaciji Evropskog seniorskog prvenstva koje se, po prvi put, održava u Srbiji od 9.…

.

Dugo putovanje kroz mrak u digitalnu diktaturu

Plaše li vas kamere za prepoznavanje lica koje niču po banderama zadnjih godina? 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo