...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Dom B-612 traži novi prostor

26.07.2022.

Dom B-612 je jedno od naprepoznatljivijih mesta na kulturnoj mapi Novog Sada. Za skoro sedam godina postojanja, održali su gomlile koncerata, tribina, predavanja i dva puta menjali lokaciju. Kako sada stvari stoje, od septembra će ovaj kolektiv morati da pronađe novu adresu.

.

Foto: Facebook / Dom B-612

„Tu nema nikakvih spornih detalja. Vlasnici objekta su već neko vreme planirali da urade nešto sa tim prostorom i sada su skupili sve potrebne dozvole i dobili su projekat za rekonstrukciju u stambeni objekat u postojećim gabaritima“, priča za Oradio Arsenije Rašić iz Doma B-612.

Počeli su u Kineskoj četvrti, pa su jedno vreme bili u Jeverjeskoj ulici kod Sinagoge, a na sadašnjoj adresi su od 2018. godine. Za to vreme Dom B-612 je postao jedan od najomiljenijh mesta za izlaske u Novom Sadu. Mesto na kome ćete se uvek dobro zabaviti ali i naučiti nešto novo. Puno je razloga da ova priča nastavi da živi.

“Cela ekipa i kolektiv koji se nalazio u kući, nismo tu bili samo mi nego i studio, svi smo živeli kao kolektiv veći od Doma B-612, kao neki hub gde se zajednički radi i zajedno rešavaju poslovi. Tu ideju i energiju koja je nastala bi trebalo sačuvati. Želimo da celu kuću preselimo negde, to je sledeća ideja”, objašnjava naš sagovornik.

publika dom b612 jpg

Publika u bašti Doma-B612 (Facebook)

Ekipa Doma B-612 se do sada više puta obraćala posetiocima za pomoć. Skupljao se novac za kiriju, novo ozvučenje, sve u cilju boljeg funkcionisanja prostora.

“Benefiti su uvek dolazili kada je bila neka frka. U početku su bili problemi sa kirijom, dok nismo stali na noge, bili smo na ivici dugova, međutim postavili smo sve na noge. Posle toga smo dve godine imali opremu iz SKC Fabrika, kada su je oni uzeli nazad, trebalo nam je nešto na sličnom nivou, pa smo pravili benefit za to. Kada smo se zatvorili zbog korone radili smo online koncerte kako bi ljudi imali šta da čuju i vide a i mi dobili neki novac”, podseća  Rašić.

domb612

Dom B-612 na staroj lokaciji (arhiva Oradio)

Dom je dobio ime po asteroidu iz knjige „Mali princ“. Kao što je ova planeta bila dom Malog princa i ovaj prosotor u centru Novog Sada je dom svih onih koji vole alternativnu scenu. Mesta gde se može užvati u ovakvim sadržajima je, na žalost, sve manje i manje a i oni koji postoje se redovno suočavaju sa problemima. Zato je i važno podržati i pomoći ekipi iz Doma B-612 kako bi još jedna selidba prošla sa što manje problema.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako otvoriti socijalno preduzeće?

Udruženja Biznisnova i Remiks organizuju besplatne trodnevne radionice za mlade pod nazivom "Model virtuelnog socijalnog preduzeća po metodologiji TriP". Radionice…

.

Nedeljni vodič od 30. januara do 5. februara

Opraštamo se od januara i ulazimo u februar, čiji nam početak donosi gomilu zanimljivih događaja.

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Nedeljni vodič od 23. do 29. januara

Poslednja nedelja u januaru kreće sa izložbama, tribinama i promocijama knjiga, a potom nas očekuju razne žurke i koncerti.

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. januara

Praznici su prošli, vreme je da se vratimo u normalu. U tome će vam pomoći dosta zanimljivih događaja koji vas…

.

Mladi daju visoke ocene Evropskoj prestonici kulture

Prethodnu godinu u Novom Sadu svakako je obeležila titula Evropske prestonice kulture (EPK). Tokom čitave godine održana su mnogobrojna kulturna…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo