...
TRENUTNO16:10 - 16:20Album nedelje

Društvo

Dom B-612 traži novi prostor

26.07.2022.

Dom B-612 je jedno od naprepoznatljivijih mesta na kulturnoj mapi Novog Sada. Za skoro sedam godina postojanja, održali su gomlile koncerata, tribina, predavanja i dva puta menjali lokaciju. Kako sada stvari stoje, od septembra će ovaj kolektiv morati da pronađe novu adresu.

.

Foto: Facebook / Dom B-612

„Tu nema nikakvih spornih detalja. Vlasnici objekta su već neko vreme planirali da urade nešto sa tim prostorom i sada su skupili sve potrebne dozvole i dobili su projekat za rekonstrukciju u stambeni objekat u postojećim gabaritima“, priča za Oradio Arsenije Rašić iz Doma B-612.

Počeli su u Kineskoj četvrti, pa su jedno vreme bili u Jeverjeskoj ulici kod Sinagoge, a na sadašnjoj adresi su od 2018. godine. Za to vreme Dom B-612 je postao jedan od najomiljenijh mesta za izlaske u Novom Sadu. Mesto na kome ćete se uvek dobro zabaviti ali i naučiti nešto novo. Puno je razloga da ova priča nastavi da živi.

“Cela ekipa i kolektiv koji se nalazio u kući, nismo tu bili samo mi nego i studio, svi smo živeli kao kolektiv veći od Doma B-612, kao neki hub gde se zajednički radi i zajedno rešavaju poslovi. Tu ideju i energiju koja je nastala bi trebalo sačuvati. Želimo da celu kuću preselimo negde, to je sledeća ideja”, objašnjava naš sagovornik.

publika dom b612 jpg

Publika u bašti Doma-B612 (Facebook)

Ekipa Doma B-612 se do sada više puta obraćala posetiocima za pomoć. Skupljao se novac za kiriju, novo ozvučenje, sve u cilju boljeg funkcionisanja prostora.

“Benefiti su uvek dolazili kada je bila neka frka. U početku su bili problemi sa kirijom, dok nismo stali na noge, bili smo na ivici dugova, međutim postavili smo sve na noge. Posle toga smo dve godine imali opremu iz SKC Fabrika, kada su je oni uzeli nazad, trebalo nam je nešto na sličnom nivou, pa smo pravili benefit za to. Kada smo se zatvorili zbog korone radili smo online koncerte kako bi ljudi imali šta da čuju i vide a i mi dobili neki novac”, podseća  Rašić.

domb612

Dom B-612 na staroj lokaciji (arhiva Oradio)

Dom je dobio ime po asteroidu iz knjige „Mali princ“. Kao što je ova planeta bila dom Malog princa i ovaj prosotor u centru Novog Sada je dom svih onih koji vole alternativnu scenu. Mesta gde se može užvati u ovakvim sadržajima je, na žalost, sve manje i manje a i oni koji postoje se redovno suočavaju sa problemima. Zato je i važno podržati i pomoći ekipi iz Doma B-612 kako bi još jedna selidba prošla sa što manje problema.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. avgusta

Sredinu avgusta obeležiće uglavnom filmske projekcije, ali tu su i zanimljive žurke koje možete da posetite.

.

Porto Morto spremni da naprave šou u Novom Sadu

Muzička scena u regionu ponudila je u poslednjih nekoliko godina više bendova koji su postali miljenici publike i veoma uspešno…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. avgusta

Ovu nedelju obeležavaju svirke i radionice povodom Dana mladih 12. avgusta, ali i veliki broj drugih zanimljivih događaja i programa.

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. avgusta

Početak avgusta ne donosi nam mnogo događaja, ali i pored toga tu su zanimljive izložbe, projekcije filmova i panel diskusije.

.

Nedeljni vodič od 27. juna do 3. jula

Kraj juna i početak jula donose nam zanimljive tribine, žurke i muzičke nastupe. Idealan način da provedete ove vrele letnje…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje
  • 16:20 Leto na O radiju
  • 17:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo