...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Danas izbori na Filozofskom, nema liste Studentske reakcije

13.04.2022.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održavaju se danas bez neformalne organizacije studenata tog fakulteta Studentska reakcija. Njihova lista, pored žalbi, protesta i razgovora sa dekanicom, nije prihvaćena, tako da učestvuje jedino lista Saveza studenata. 

.

Predstavnici Studentske reakcije, uprkos tome što nisu kandidati na izborima, okupili su se danas od 8 časova na fakultetu kako bi podsetili studente da je postojala još jedna lista.

"Studentska reakcija nije danas tu da bojkotuje izbore, već da pokažemo da smo tu i da smo nezadovoljni što nismo kandidati. Izbori bez izbora nisu izbori, jer se već godinama kandiduje samo Savez studenata. Čovek koji nam je odbio listu je predsednik Studentskog parlamenta i samim tim smatramo da su ovi izbori nelegitimni i neetički", ističe Selena Pradić ispred Studentske reakcije.

Podsećamo, lista Studentske reakcije odbijena je zbog navodno nevažećih potpisa nakon čega je  dobila rok od 48 sati da ponovo skupi potpise uz overu notara, što, kako tvrde članovi te organizacije, nije u skladu sa Pravilnikom o organizovanju izbora. Kao odgovor, usledili su blokada prostorija Saveza studenata i protest ispred Rektorata, ali uprkos tome lista nije prihvaćena.

Članovi Studentske reakcije biće danas na Filozofskom fakultetu do 18 časova, do kada i traje glasanje za Studentski parlament, kako bi odgovarali na pitanja studenata.

"Ne možemo da zabranimo ljudima da glasaju, ne možemo da im oduzmemo to pravo. Ko hoće da glasa, neka glasa", kaže Selena.

Da bi izbori bili validni, potrebno je da izađe preko 250 studenata, odnosno 5 odsto od ukupnog broja studenata na Filozofskom fakultetu. Nakon toga, rok za formiranje Parlamenta je do oktobra. Kako kaže Selena, do tada još uvek mogu da se ponište izbori, na čemu oni rade.

"Radimo na tome da se izmeni pravilnik, jer ne valja. Po pravilniku predsednik Parlamenta raspisuje izbore i bira komisiju koja ocenjuje liste kandidata, što daje mogućnost zloupotrebe položaja. Nama je samo cilj da postoji fer glasanje. Nije nam cilj da Savez studenata ne bude kandidat, već da bilo ko, ko hoće, može da bude kandidat", zaključuje Selena.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Nedeljni vodič od 23. do 29. januara

Poslednja nedelja u januaru kreće sa izložbama, tribinama i promocijama knjiga, a potom nas očekuju razne žurke i koncerti.

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. januara

Praznici su prošli, vreme je da se vratimo u normalu. U tome će vam pomoći dosta zanimljivih događaja koji vas…

.

Mladi daju visoke ocene Evropskoj prestonici kulture

Prethodnu godinu u Novom Sadu svakako je obeležila titula Evropske prestonice kulture (EPK). Tokom čitave godine održana su mnogobrojna kulturna…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. januara

Nadamo se da ste uspeli da se odmorite i napunite baterije, jer praznična atmosfera je još uvek tu. Stiže doček…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. januara

S obzirom na to da je prošao doček i da se ove nedelje obeležava pravoslavni Božić, događaja nema mnogo. Našli…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo