...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Zloupotreba distancira mlade od politike

07.05.2020.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u nedavnom saopštenju najoštrije je osudila poslednje političke zloupotrebe mladih i udruženja za mlade, pre svega delovanje "Udruženja za zaštitu mladih" i njihovih akcija sa bakljama na krovovima zgrada i napadima na opozicione lidere. Tvakvim delovanjem političkih aktera degradira se sav napor koji KOMS i druge organizacije mladih i za mlade čine već godinama, kako bi ovu državu učinili boljom i vrednom ostajanja mladih u njoj, navodi KOMS u saopštenju. Celokupan tekst tog dokumenta možete pronaći ovde, a mi smo sa programskom menadžerkom KOMS-a Miljanom Pejić razgovarali o posledicama ovakvog delovanja.

.

ilustracija: piqsels.com

Zbog čega se ova situacija smatra zloupotrebom mladih u političke svrhe?

Verujemo da je svima u društvu jasno da je aktuelna situacija politički sukob različitih političkih opcija. Ipak, nekako bolje i lepše zvuči ako se kaže "spontano okupljanje mladih", zar ne? Privlači više pažnje? Daje na značaju? Takav način prikazivanja skorašnjih događaja predstavlja zlouputrebu uloge mladih u zajednici. Sa druge strane, odgovornost za govor mržnje, zastrašivanje građana, kriminal, huliganstvo i nasilje, javno je prebačena na iste te mlade, koji podnose teret svih tih negativnih elemenata, a čime se ruši ugled mladih u društvu.  

Zašto je važno da organizacije, poput KOMS-a, reaguju na ovakve situacije?

Važno je da svi akteri u društvu reaguju na ovu situaciji, ali i mnoge druge situacije. Tu pre svega mislimo na institucije, druga udruženja i pojedince, a posebno druge mlade. Naravno, važnu ulogu u tom procesu imaju i mediji koji, u zavisnosti od svog načina izveštavanja, mogu biti vrlo važan faktor u zlouputrebi ili, nadamo se, zaštiti mladih.

Kakve ovo posledice može imati za mlade u tim organizacijama, ali i za mlade generalno?

KOMS ne želi da izdvaja mlade, koji su deo organizacija koje učestvuju u tim aktivnostima, od drugih mladih. Svi oni žive u istom društvu, koje im ne omogućava dovoljno prilika da budu uključeni i da se čuje njihovo mišljenje. KOMS pozdravlja i ohrabruje mlade da iznose svoje političke stavove, ali ih i poziva da to čine poštujući svoje i dostojanstvo drugih, demokratske vrednosti i kulturu dijaloga.

Što se tiče posledica na mlade, one su vrlo negativne. Kratkoročno gledano, promoviše se nasilje i govor mržnje kao najefikasniji vid komunikacije, čime se daje prostor i drugim mladima da se na isti ili gori način obračunavaju sa neistomišljenicima; promoviše se zakonska nedodirljivost pojedinaca/ki, promoviše se partokratija. Posmatrajući na duge staze, posledice su distanciranje mladih od politike i političkih procesa, povećan stepen nasilja u društvu, a zbog svega navedenog i povećanje broja mladih koji žele da napuste državu.  

baklja navijac jpg

foto: wallpaperflare.com

Da li ovo doprinosi ugrožavanju reputacije omladinskih organizacija i organizacija za mlade i na koji način?

Definitivno. Zamislite situaciju u kojoj danas jedan petnaestogodišnjak kaže svojim roditeljima kako želi da volontira u jednom udruženju mladih. Ovo bi kao direktnu posledicu moglo da ima zatvaranje mladih prema aktivizmu i volonterizmu, ali i roditelja, nastavnika, medija. Ipak, nije ovo jedina situacija gde se sistematski i kontinuirano urušava aktivistički duh mladih i omalovažava društveni doprinos stvarnih udruženja građana. Na to se nadovezuje i pitanje slike mladih u društvu koja se plasira kroz medije, a o čemu je KOMS već izveštavao kroz istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu". Ovakva medijska pažnja jedne aktivnosti jednog udruženja, koja na negativan način ističe mlade, ima nesagledive posledice na poverenje u omladinske organizacije. Posebno kada to dolazi sa državnog vrha.

Kako mladi da razlikuju da li su aktivni učesnici u političkim procesima ili su zloupotrebljeni?

Ovo je najvažnije pitanje! Rad svakog udruženja je transaparentan, a posebno u digitalno doba, kada lako možete da dobijete informaciju o tome odakle se finansira neko udruženje, čime se bavi, kada je osnovano, koliko dugo postoji... U slučaju da ne možete da dobijete te informacije, to vam je ujedno i pokazatelj o stvarnim namerama tog udruženja. Ipak, nije taj proces ni tako lak. Povećan broj udruženja koji su kreirani od strane ili su u službi pojedinih državnih aktera, takozvani GONGO (government-organized non-governmental organization) imaju za cilj baš to – da pod velom participacije i razvoja zajednice, sprovode aktivnosti sa drugim interestima.

Gde je granica između legitimnog izražavanja stava i delovanja mladih i u ime mladih i njihove zloupotrebe?

KOMS podržava svaku priliku u kojoj mladi izražavaju svoje stavove. Bilo da je na društvenim mrežama, javnim akcijama, medijskim gostovanjima ili na bilo koji drugi način, svaki vid izražavanja stava je legitiman ako je nenasilan, ne predstavlja govor mržnje i ako se u procesu izražavanja stava čuva lično dostojanstvo i dostojanstvo drugih. Dodatno osetljivo je pitanje izražavanje političkog stava udruženja građana, koje po svojoj definiciji (a najčešće i Statutom), predstavlja nestranačkog aktera. Danas je delovanje mnogih udruženja vrlo jasno stranački obeležno sa obe strane političkog spektra, što dodatno vodi potencijalnim zloupotrebama. KOMS zato poziva sva udruženja da prilikom svog delovanja jasno i transparentno iskažu svoje potencijalno stranačko opredeljenje, jer samo tako možemo da zaštitimo mlade od zlouputreba. KOMS takođe poziva i sve državne i partijske funkcionere, da svojim delovanjem ne primoravaju udruženja da svoje delovanje stave u državne ili stranačke svrhe, kao i da preuzmu odgovornost u situaciji kada se to dogodi. 

 J. Božić

Možda te još zanima:

.

Trgovina ljudima nije samo fizički čin

Od 2007. godine obeležava se Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Prema izveštaju američkog Stejt departmenta za 2019. godinu, Vlada Srbije…

.

Video nadzor dobar dok nema zloupotrebe snimaka

Znate li da vas, kud god krenuli, prate kamere? Osećate li se sigurnije zbog toga? Očekujete li da kamere mogu…

.

Fejsbuk ne može bez skandala

Toliko puta se već dogodio neki problem sa kompanijom Fejsbuk, da to više ne bi trebalo ni da bude novost.…

.

Sa Fejsbukom opet sigurnosni propusti

Taman kad smo pomislili da se završio niz skandala koji su se ovoj kompaniji dogodili kada je u pitanju privatnost,…

.

Policija: od "dobar dan", do ombudsmana

   Ukoliko dođe do prestupa najbolje je obratiti se lokalnoj policijskoj stanici. Ukoliko to ne da učinka može se konktaktirati i…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo