...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Zamenite stari papir za sadnice

24.10.2018.

Akcija zamene starog papira za sadnice organizovana je u okviru manifestacije "Novosadska jesen" koja se održava na SPENS-u do subote 27. oktobra. Stari papir možete doneti radnim danima od 8 do 20 časova, a u subotu od 8 do 12 časova. Akciju organizuje udruženje Inženjeri zaštite životne sredine, čiji se štand nalazi u holu na prvom spratu. 

.

Prema rečima organizatora, za 10 kilograma starog papira možete dobiti sadnicu cveća, a za 60 kg starog papira dobićete sadnicu drveća. Osim zamene papira za sadnice, na štandu Inženjera zaštite životne sredine moći ćete da dobijete više informacija o procesu reciklaže, kao i o načinima na koji možemo da smanjimo uticaj na životnu sredinu i doprinesemo njenom očuvanju. Takođe, saznaćete na koje načine možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Da bi bile zadovoljene potrebe za papirom prosečnog domaćinstva, godišnje bude posečeno šest stabala, a svakom tonom recikliranih novina sačuvano je 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Papir ima odlična svojstva za reciklažu. Proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. 

Akcija zamene papira za sadnice organizovana je u cilju promovisanja i podsticanja sugrađana na reciklažu starog papira. Sađenjem novog drveta svake godine možemo doprineti očuvanju šuma i svežeg vazduha. 

Možda te još zanima:

.

Zameni stari papir za sadnice

Akcija zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća biće održana na Spensu od 24. do 26. oktobra u okviru…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Frankofona pričaonica u Novom Sadu

Francuski institut i EU info point u Novom Sadu, pozivaju vas na frankofonu pričaonicu pod nazivom “Francophonie - Frankofonija” koja…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo