...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Volonterski kampovi jači od korone

29.07.2021.

Volonterski kampovi su jedan od najlepših načina da se učini nešto korisno za društvo oko nas, ali i da se steknu neprocenjiva iskustva, poznanstva i znanja koja će nam koristiti u kasnijem životu. Drugu godinu za redom organizaciju volonterskih kampova ometa pandemija koronavirusa, ali ih ovog leta ima dovoljno da ugoste većinu mladih koji su zainteresovani.

.

Prilog možete da preslušajte klikom na plejer:

Marina Nicić, koordinatorka promotivnih aktivnosti Mladih istraživača Srbije za Oradio kaže da je ova organizacija planirala 30 kampova u Srbiji, od kojih su neki već u toku, a većina će biti upriličena u avgustu.

“Prvi kamp koji je na redu zove se ‘Bašta može baš svašta’ u Valjevskoj Kamenici. Jako interesantan kamp, jer se radi o pomoći deci s malignitetom, gde volonteri mogu da, sadeći organsku hranu, doprinesu da se ta deca zdravo hrane. Imamo kampove koji se bave renoviranjem i rekonstrukcijom, kao što je kamp zemljane gradnje u Mošorinu, tu je i ekološki kamp Kupinik. Imamo i aret kamp u Kosjeriću koji je takođe interesantan jer se u stvari radi o četiri kampa u isto vreme koji se bave različitim temama: muzikom, fotografijom, muralima i žongliranjem”, kaže Marina.

kamp1 jpg

Mladi istraživači Srbije i u normalnim okolnostima održe oko 30 kampova, što ni pandemija ove godine nije uspela da poremeti. Ono što je drugačije u odnosu na neke srećnije sezone, jeste to što ti kampovi sada ne mogu da budu međunarodnog karaktera. Učesnici, dakle, dolaze iz Srbije. Da bi bili deo tog iskustva potrebna im je samo dobra volja, ali ne moraju biti vakcinisani niti je potrebno da obezbede negativan test na koronavirus.

"Za sada to nije potrebno. Naravno da smo u pripravnosti ako se bilo šta desi. Svi kampovi su spremni za sve scenarije i svi su u obavezi da poštuju mere koje su na snazi", kaže Marina.

Prema njenim rečima, još nije kasno da se mladi prijave za neki od kampova, a prijava je prilično jednostavna.

"Potrebno je da odete na sajt mis.org.rs ili na naše društvene mreže i prijavite se. Najviše je kampova u avgustu, i jedan u septembru. Treba popuniti obrazac i od nas ćete dobiti uskoro povratnu informaciju. Nema nekih posebnih uslova, osim da ljudi budu zainteresovani za tematiku kampa i da imaju između 18 i 30 godina", kaže Marina.

kamp3 jpg

Frančeska Fornari, koordinatorka Volonterskog centra Vojvodine za Oradio kaže da su, zbog pandemije, ove godine organizovali samo jedan kamp u Srbiji. On će se u avgustu održati u Beočinu, ugostiće samo devojke koje će obnavljati lokalni spomenik iz NOB-a i učiti o tekovinama antifašizma.

Ipak, VCV i ove godine šalje mlade u kampove širom Evrope, a uslovi za učešće zavise od pandemjskih mera koje pojedine zemlje imaju.

"Neki zahtevi postoje i oni zavise od zemalja u koje će volonteri putovati. Zahteve ne postavljamo mi već je to vezano za uslove koje su neke zemlje postavile za državljane Srbije. Neki traže PCR test, neke sertifikat o vakcinaciji. Mi savetujemo učesnike da se jako dobro informišu, a mi im pomažemo slanjem upita ambasadama", kaže Frančeska.

Ona napominje da u ponudi ima više veoma zanimljivih kampova koji će volontere ugostiti u avgustu i septembru.

"Ima i kod nas dosta zainteresovanih, ima prijavljenih za jedan kamp u Francuskoj, zatim za kamp u Turskoj, Nemačkoj, na Kosovu, u Estoniji… Za razliku od ranijih godina kada ste mogli da se prijavite za bilo koji kamp, sada je važno da pažljivo birate destinacije u kojima je moguće učešće za državljane Srbije. Mi pratimo iz dana u dan koje su opcije jer se situacija menja brzo i treba veoma pažljivo pratiti šta se događa", objašnjava Frančeska.

Ukoliko želite da odete u neki od kampova u Srbiji pogledajte kakav vas izbor očekuje na sajtu Mladih istraživača Srbije www.mis.org.rs, dok na portalu Volonterskog centra Vojvodine www.volontiraj.rs možete videti uslove za učešće u kampovima u inostranstvu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere – studente za rad na realizaciji Evropskog seniorskog prvenstva koje se, po prvi put, održava u Srbiji od 9.…

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Vizualizator traži volontere

Festival fotografije Vizualizator, koji će biti održan od 15. novembra do 7. decembra poziva vas da se pridružite ekipi organizatora…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Festival Vizualizator poziva volontere

Centar za razvoj fotografije poziva zainteresovane da se prijave za volontiranje na narednom izdanju Festivala fotografije "Vizualizator" u Beogradu, koji…

.

Volontiraj na "Uhvati film" festivalu

Otvoren je konkurs za volontiranje u timovima za prevođenje i za promociju na 21. Međunarodnom filmskom festivalu "Uhvati film".

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Rodnopravnost
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo