...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

U Sloveniji uskoro Festival modernog drugarstva, na tekovinama NOB-a

19.05.2023.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, ove godine pobednici su dočekali razjedinjeni. U zapadnoj Evropi proslavljalo se bez ruskih i zastava Sovjetskog saveza koje su zabranjene, dok je, istovremeno, Rusija organizovala sopstvenu proslavu sa svojim sadašnjim saveznicima. Tekovine antifašističke borbe gube se i izvrću, pa je zbog pravo vreme da se o tome priča. Darko Nikolovski, aktivista, web developer, muzičar i filmski umetnik iz Slovenije, autor je niskobudžetnog partizanskog filma "Stari pisker" i društvene igre "Postani partizan" koja je postala veliki hit u regionu. Radi se na nastavku te igre, a Darko za Oradio kaže da priprema i prvi Festival modernog drugarstva, zakazan za 23. jun u Postojni.

.

Šta je ideja festivala Javka 2023 i kako će to izgledati?

"Festival modernog drugarstva“ namenjen je svim generacijama. Imamo program za najmlađe, crtanje, ples, učenje Morzeove azbuke... Tu je i muzički program i koncept "živog muzeja". Drugovi koji su istoričari, umetnici, rade u muzejima, na fakultetima, prenose znanje uživo, kroz razgovor. Oni donose i bogatu kolekciju artefakata iz partizanskog vremena. Imaćemo, na primer, štampariju iz tog vremena, gde će moći da se vidi i nauči kako je tada izgledalo štampanje proglasa, novina... To je interaktivni pristup i upoznavanje naše istorije izbliza. Vodiće se okrugli stolovi o vremenu NOB-a. Želimo da se iz istorije izvuku pouke i nauči nešto o modernom vremenu. Da odgovorimo na pitanje "šta je to moderno drugarstvo".

Koliko su mladi u Sloveniji upoznati sa tekovinama NOB-a i vrednostima tog vremena?

Za razliku od Srbije i Hrvatske, mi nismo imali te drastične društvene promene i izvrtanje vrednosti, bar ne u toj meri. Slovenci su najčešći posetioci "Kuće cveća". Poslednjih godina i ovde rastu te desničarske tendencije. Javni servis je "preuzet" i sada bukvalno slušamo kako su partizani bili loši.

darkopolicija800x533 jpg

Kako komentarišeš to da su na proslavi Dana pobede u Berlinu, ove godine, bile zabranjene zastave Rusije i Sovjetskog saveza?

Ja zasita volim istoriju i vodim se devizom Historia magistra vita est, odnosno, da je istorija učiteljica života. Ako ponavljamo greške iz istorije to treba da nas zabrine, jer je jasno kuda sve vodi. Moj lični stav je da mi, u Sloveniji, ne treba da šaljemo oružje na vojna žarišta, pa ni u Ukrajinu. Zbog toga sam puno napadan i od prijatelja koji me optužuju da sam na strani Rusije. Ja kažem da to nije istina - ja sam za mir, a ne za rat. Svi govorite o ratu, a ne o miru, svi bi da ratujete! Da citiram Marčela: "Sve su puške vaše a sve su žrtve moje".

Kako napreduje igra "Postani partizan" koju si osmislio i koja je postala veliki hit? Da li je spremno jugoslovensko izdanje?

Igra se prodaje na tri jezika, italijanskom, slovenačkom i engleskom. Opremljena je QR kodovima pa može da se prevede i na engleski i hrvatski jezik. Sada spremam igru "Pioniri i proleteri" kao nastavak koji treba da izađe do 29. novembra. Napravljena je za najmlađe. Lakša verzija, bez previše opcija. Dodatak igre je "Proleteri" koji sadrži 32 kartice, sa po tri zadatka. Postoje i žetoni "ničija zemlja". Svaki igrač mora da ima jednog druga, da mu čuva leđa. Slušali smo ljude, sugestije i napravili smo te zadatke. Ima raznih priča, od "uništi bunker", "drži položaj", do "evakuiši ranjene". Može da te uhvati neprijatelj, možeš biti ranjen, onda se krećeš sporije, imaš -1 kada baciš kocku, itd. Dok igraš moraš da držiš zavoj, potpuno realno, ili čak da držiš neki led, ako je npr, u toku Igmanski marš!

Liči na klasične RPG igre, ali je mnogo više. Na početku svako bira jednu od osam uloga: komandant, namesnik, intendant, politički komesari, kuriri, doktori, obaveštajac i agit prop. Svaki lik ima pet osobina, partizanskih vrlina. Svi imaju slobodomisaonost, drugarstvo i antifašizam, a dodatne dve osobine su vezane za karakter i ulogu. Postoje i odziv i lozinka. Širi se kultura, upoznaje istorija, bitke, ofanzive i stvarne ličnosti i događaji, a i kartice će biti poliglotske, na svim jezicima SFRJ.

Da li se još baviš muzikom? Gde mogu da se pogledaju partizanski filmovi koje si pravio?

Ja sam napravio film "Stari pisker". On traje 60 minuta i sniman je crno-belom tehnikom, kao da je film arhivski, pa smo ga izvukli na svetlo dana. I jezik je arhaičan, kako se pričalo tada. Može da se pogleda na Youtubu. Muzikom se, iskreno rečeno, sada slabije zanimam. Poslednja pesma koju sam snimio je "Operacija juriš" kada je Sindikat vojske napao pevačicu Jadranku Juras zbog neke izjave, što je izazvalo seriju napada na nju. Ta pesma je desnici mnogo teško pala, jer sam ih prozvao za uništavanje kulture i nasleđa. Krenulo je tvitovanje. Janez Janša je pretio preko društvenih mreža, ali sve se smirilo. Dosta je to mirnije u Sloveniji, nije kao kod vas sa kafićem "Crni ovan". Mi "tovariši" iz Slovenije pomno pratimo šta se dešava kod vas. Povodom nasilja u "Crnom ovnu" želim da iskažem podršku i pozivam da odete na kaficu tamo i popijete i jednu u naše ime. Pozivam na solidarnost jer i mi sa našom igrom imamo taj princip, da svako ko uzme igru donira jedan evro današnjim borcima za bolji svet! 

Razgovor sa Darkom Nikolovskim poslušate u emisiji Pop up:

Marko Jakovljev

foto: privatna arhiva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Karel Destovnik Kajuh, revolucija i poezija

Darko Nikolovski, odnosno "drug Darko Nikolovski" politički je aktivista, umetnik i muzičar iz Slovenije. Poznat je po političkom radu i…

.

Vredi pročitati: Karel Destovnik Kajuh, revolucija i poezija

Darko Nikolovski, odnosno "drug Darko Nikolovski" politički je aktivista, umetnik i muzičar iz Slovenije. Poznat je po političkom radu i…

.

Zna se ko je pobedio, a ko izgubio 9. maja 1945.

"Građane Srbije skorije rehabilitacije svakako mogu da zbune ali u tom zbunjujućem haosu ipak ima određenog sistema, koji se oslikava…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo