...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Selo koje spava s medvedima

05.12.2015.

Nedavno završeni trodelni projekat Mountains connecting people okupio je mlade sa Balkana, a među učesnicima bila je Ivana Kosovac, apsolvent ekologije na novosadskom PMF-u. Ona je u razgovoru za O radio prenela svoja iskustva o kampovima, volontiranju i zaštiti prirode.

.

Mountains connecting people je projekat volonterskog karaktera. Letnji deo projekta se odvija u prihvatilištu za medvede u Kuterevu. Volonterski kamp Aktivno leto u Kuterevu, tokom deset dana spaja mlade iz regiona, sa ciljem da se potpomogne lokalna seoska zajednica, u čijem središtu je utočište sa devet medveda.

"Ovi medvedi su siročići, jer su im majke ili ubijene u lovu ili su nekako nastradale, a mladunci bez njih ne mogu da prežive u divljini. Utočište je za njih jedini spas, jer bi u suprotnom bili na meti lovaca ili predatora. Ujedno, ovakvo prihvatilište pokrenulo je i selo, koje ima tek 600 stanovnika.

kuterevo2 jpg

Ovim projektom pokrenuta je i omladinska volonterska inicijativa i turizam u ovom malom zabačenom selu. Godišnje ovo mesto poseti par hiljada turista“ kaže za Oradio naša sagovornica Ivana.

Kuterevo je selo u Hrvatskoj koje je dobar primer suživota ljudi sa prirodom, divljim životinjama i mnogi kažu da je ovo pored utoćište za medvede i utočište za ljude. Utočište je osnovano 2002. godine, predvodi ga organizacija Velebitska udruga Kuterevo, dok su volonteri uz lokalno stanovništvo glavna radna snaga.

kuterevo1 jpg

Zanimljivo je da ovi medvedi ostaju u utočištu do kraja života, jer su od malena navikli na prihranu i na specifičan način su "pitomi". Divljina je surovo mesto, a za njih ovo posebno važi. Takođe u utočište primaju i medvede iz zooloških vrtova, gde žive u veoma lošim uslovima, na "rehabilitaciju" u utočištu.

"U sred sela je jedna stara kuća gde su smešteni volonteri. Veoma blizu su i postavljene ograde, visoke drvene i sa strujnom žicom, iza kojih su medvedi. Možete da vidite kako skroz opušteno žive tik pored vas", kaže Ivana. Usput, pominje da ovakva avantura nije za svakog, kako zbog medveda, tako i zbog specifičnosti smeštaja, kupatila i spremanja hrane koji su pravi kamperski doživljaj.

brezovica4 jpg

Naša sagovornica Ivana Kosovac

Projekat "Mountains connecting people" zamišljen je tako da se povežu mladi iz regiona, sa prirodom i sa vršnjacima i sastoji se iz tri dela: Zima u Brezovici, Šar planina, Proleće u Pirinu u Bugarskoj i Aktivno leto u Kuterevu. Za projekat naša sagovornica je saznala preko Volonterskog centra Vojvodine i otkrila nam da će sledeće godine definitivno ponovo biti u Kuterevu.

Ivana je učestvovala i u kampu na Šar planini. Glavna tema o kojoj se pričalo na Brezovici je planirana izgradnja ski centra, zbog kojeg će se iskrčiti šuma i podići nova infrastuktura, a od nadležnih niko ne reaguje.

 brezovica6 jpg

"Cilj ovog kampa bio je da se mladi iz regiona upoznaju i predstave probleme sa kojima se susreću koji se tiču zaštite prirode. Viđenje mladih je da su vlasti neaktivne, neinformisane i neupućene na stanje na terenu", navodi Ivana.

Otkrila nam je koji su razlozi zbog kojih odlazi na ovakve projekte i šta je motiviše u zaštiti prirode na ovakav način.

"Kada odem u divljinu i učestvujem u ovakvim kampovima, budući da sam ekolog, osećam da sam uradila nešto opipljivo i korisno. Ne bih da sedim u kancelariji i pišem projekte. Mislim da svako može da se angažuje na ovaj način i to nije prevelika žrtva ni za koga“ zaključuje naša sagovornica.

Za kraj, ustupila nam je na korišćenje nekoliko fotografija i video zapisa sa ovih putovanja.

Uživajte.

Brezovica:

brezovica2 jpg

brezovica1 jpg

brezovica jpg

Kuterevo:

V.K.

foto: Ivana Kosovac 


Možda te još zanima:

.

Ako imaš ideju, posveti joj se i uspećeš

Sad Smiles je alternativni rok bend iz Poljske. Sastav u proseku ima 15 godina, a čine ga četvoro tinejdžera iz…

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

.

Eco Man - prva ekološka trka

Ekološko udruženje Zeleni sad organizovalo je proteklog vikenda prvu ekološku trku u Novom Sadu pod nazivom Eco Man. Učestvovalo je…

.

Najbolji mladi poljoprivrednik diplomatiju zamenio zemljom

Radivoj Lagundžin iz Iđoša najbolji je mladi poljoprivrednik Srbije, ozvaničilo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika. On se bavi rasadničarskom proizvodnjom,…

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Antidepresivi smeju da se koriste isključivo ako ih stručnjak prepiše

Poslednjih godina se sve češće govori o mentalnom zdravlju. Tome se dosta doprinele društvene mreže, mladi influenseri koji dele svoja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo