...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Aktivizam

Priprema mozaika od čepova za Ginisov rekord

19.09.2017.

Organizacija "Čepom do osmeha" pokušaće da obori Ginisov rekord u pravljenju mozaika od plastičnih čepova 30. septembra na Trgu slobode. Više od 200 volontera kreiraće sliku zemljine kugle i simbole reciklaže i empatije na preko 600 kvadratnih metara, a sve to moći ćete da vidite i u direktnom prenosu na Radio televijziji Vojvodine. Razgovarali smo sa organizatorima, a i sa onima kojima ovakve akcije donose direktan benefit. 

.

Devetogodišnja Emeše Varga iz Subotice, koja boluje od cerebralne paralize, jedna je od poslednjih devojčica koja je od organizacije Čepom do osmeha dobila invalidska kolica. U tu svrhu prikupljeno je devet tona plastičnih čepova koji će biti reciklirani. U svet je poslata poruka da moramo ekološki da se osvestimo, ali da uz to možemo da pokažemo i empatiju te pomognemo osobama sa posebnim potrebama. Emešina majka Melinda kaže da će kolica mnogo pomoći njenoj ćerki da se kreće po gradu, jer ona to jako želi.

"Nadam se da će joj puno značiti i pomoći, ali i nama kao porodici. Ona ide u prvi razred, sada će već i u drugi pa će nam kolica puno značiti za odlazak u školu. Često putujemo autobusom, ima već dosta niskopodnih vozila, pa možemo uz pomoć kolica komotno da putujemo, a ona jako voli te vožnje autobusom", kaže Melinda.

cep jpg

Ovo je najkonkretniji benefit akcije Čepom do osmeha, ipak još mnogo ljudi treba da sazna za akciju i priključi joj se. Stoga su pokretači ove inicijative došli na ideju da na Trgu slobode u Novom Sadu naprave mozaik na više od 600 kvadratnih metara isključivo od čepova i time skrenu pažnju na dva problema kojima se bave: ekologiju i decu kojoj je potrebna tuđa pomoć. Vanja Petković iz ove organizacije za Oradio kaže da se ozbiljno pripremaju.

"Planirano je da iskoristimo oko devet tona plastičnih čepova. Stoga svakog dana organizujemo sortiranje u našim prostorijama u Ćirpanovoj ulici broj 25, pa pozivam volontere da nam se priključe, pomognu u sortiranju i obaranju Ginisovog rekorda", kaže Vanja.

Za slaganje mozaika biće im potrebno oko 200 volontera i objašnjava na koji način možete da se priključite ovom poduhvatu.

"Očekujemo da dođe oko 200 volontera koji će učestvovati u sklapanju mozaika. Oni mogu da se prijave na email adresu cepomusvet@gmail.com. Tamo mogu poslati svoje ime i prezime, kontakt telefon i grad iz kojeg se prijavljuju, a mi ćemo na kraju odabrati najbolje kandidate", objašnjava Vanja.

Tema će, kaže ona, biti ekološka.

"Tema je u stvari ono čime se mi bavimo: zaštita životne sredine. U pitanju je slika Zemlje oko koje se nalaze strelice, koje simbolišu reciklažu. Uz to, promovisaćemo i volonterizam, potrebu da se pomogne drugima, empatiju prema deci sa smetnjama u razvoju i to da smo mi prestonica kulture i omladine", kaže Vanja.

cep2 jpg

Vanja kaže da predstavnici Ginisove knjige rekorda neće biti prisutni 30. septembra na Trgu slobode, već će im organizatori poslati kompletan snimak kreiranja mozaika, po propozicijama koje važe za ovu vrstu aktivnosti.

Radio televizija Vojvodine biće važan deo ovog poduhvata jer će upravo snimci koje naprave naši snimatelji biti dokaz Ginisu da je rekord oboren. Uz to, 30. septembra moći ćete da pogledate dvosatnu emisiju na Prvom programu RTV-a, sa Trga slobode, uz mnoštvo zanimljivih gostiju i da uživo pratite kreiranje jedinstvenog mozaika od plastičnih čepova. Svi ti čepovi na kraju će biti iskorišteni za kupovinu novih kolica za decu sa smetnjama u razvoju.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Potrebno više društveno odgovornih preduzetnika

Iako društveno odgovorno preduzetništvo u našoj zemlji nije baš popularan vid delovanja, postoje veoma dobri i održivi primeri takvih praksi.…

.

Sakupljanje otpada sa tvrđave može pomoći deci

Posle svakog festivalskog dana ostanu ogromne količine smeća na tvrđavi i u njenoj okolini. Javno komunalno preduzeće "Čistoća" zajedno sa…

.

Akcija čišćenja u Petrovaradinu za vreme Exita

Društveno odgovorna kampanja pod sloganom "Ne prljaj. Nemaš izgovor!" stiže u Novi Sad za vreme Exita. Nakon svakog festivalskog dana,…

.

Mozaik od čepova za Ginisa na Trgu slobode

Organizacija "Čepom do osmeha" postavila je mozaik od plastičnih čepova obara Ginisov rekord na Trgu slobode. Više od 200 volontera…

.

Kritična masa vozi za planetu

Četiri godine nakon prve novosadske Kritične mase u Novom Sadu je zaživela prava biciklistička zajednica sa hiljadama biciklista. Pridružite se…

.

U Vrbasu oboren Ginisov rekord u pravljenju palačinki

Proteklog vikenda u Vrbasu je oboren Ginisov rekord u pravljenju palačinki, u okviru humanitarnog događaja nazvanog "Chefs for life –…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo