...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Nova Strategija za mlade više od liste lepih želja?

16.02.2023.

Vlada Srbije usvojila je krajem januara Startegiju za mlade do 2030. godine. Premijerka Ana Brnabić rekla je tom prilikom da je taj dokument odredio prioritete omladinske politike do 2030. godine i zato je važno što su se u proces njegovog kreiranja i donošenja uključili upravo oni kojih se ovo najviše tiče - mladi.

.

"Preko 2.000 njih je kroz različite načine učestvovalo u ovom procesu, a sigurni smo da će se još više uključiti prilikom kreiranja Akcionog plana, koji će pratiti Strategiju", navela je Brnabić.

Najznačajnije novine u Strategiji se odnose na prepoznavanje i standardizaciju lokalne omladinske politike i mehanizme kako svi resori mogu da izdvajaju više sredstava za mlade i doprinesu međusektorske saradnji u oblasti podrške mladima.

U izradi Strategije učestvovala je i Krovna organizacija mladih Srbije KOMS, a Milica Borjanić iz ove institucije kaže da konačno imamo dokument na kojem mogu da se grade konkretna rešenja.

omladinskirad3 png

"Izborili smo se da se tu nađu ključne stvari u razvoju položaja mladih, da mladi uopšte budu uključeni u ovaj proces. No, pre svega on nudi dobre šanse da napravimo akcioni plan i da dočekamo implementaciju. To znači da sve što smo napisali u Strategiji, da imamo mlade koji su uključeni u donošenje odluka na lokalnom nivou, da imamo mlade koji su obučeni u pronalaženju rešenja i slično, da sve to ostvarimo i u praksi“, kaže Milica.

Ona veruje da će nova Strategija pokazati da dosadašnje stanje može da se promeni.

"Nastavićemo da pritiskamo donosioce odluka i da od nas zavisi da li će se nešto iz ove Strategije i ostvariti“, kaže Milica.

Kako navodi, Strategija propisuje bezmalo sve što je potrebno da se poboljša položaj mladih u Srbiji, ali je to i dalje spisak lepih želja.

"Ukoliko ne budemo dobili budžet za realizaciju, ako ne napravimo akcioni plan i ako ne bude dobre volje vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou da se ove želje ispune, i ovo će ostati samo još jedan prazan papir“, upozorava Milica.

Strategija za mlade ovog puta na bolji način tretira i omladinski rad. To je posledica učešća Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR.

Prema rečima izvršne direktorke NAPOR-a, Jelene Stojanović, na profesionalizaciji omladinskih radnika/ca se radi poslednjih 15 godina, a nova Strategija za mlade sada daje i formalni osnov za uspostavljanje sistema za profesionalizaciju zanimanja omladinski radnik/ca, koje je od 2019. zvanično prepoznato u Jedinstvenom kodeksu šifara.

"Omladinski radnici  često rade kroz volonterski angažman. Nivo prepoznavanja na lokalnom i nacionalnom nivou je bio veoma mali, ali i pored toga ti ljudi aktivno rade sa mladima i kontinuirano se usavršavaju bez nekih značajnijih i vidljivijih beneficija, sem činjenice da znaju koliko je važno da budu što profesionalniji da bi mogli da podrže što veći broj mladih", ističe Jelena

Ona dodaje da je zahvaljujući podršci Ministartva turizma i omladine i UNICEF-a u Srbiji sada započet i proces za izradu nacionalne kvalifikacije za zanimanje omladinski radnika.

mladi1 jpeg

Omladinski rad kao termin nije poznat javnosti i najčešće asocijacija jeste da se to odnosi na mlade koji nešto rade, kaže menadžerka za zagovaranje i komunikacije u NAPOR-u Nedeljka Ivošević.

"Ipak, omladinski rad nije nešto što mladi rade u svoje slobodno vreme. Omladinski rad je dugoročni, planirani program obrazovnog karaktera, kreiran sa svrhom pružanja podrške mladima u procesu osamostaljivanja, tako što im omladinski radnik pomaže u ličnom i socijalnom razvoju kako bi postali aktivni članovi društva i učesnici u procesu donošenja odluka. Ideja omladinskog rada je kreiranje sigurnog okruženja i mogućnosti za aktivno učešće mladih na dobrovoljnoj osnovi u procesu sticanja veština, kompetencija i znanja", pojašnjava Nedeljka.

U narednom periodu fokus će biti na izradi trogodišnjeg Akcionog plana za primenu i sprovođenje Strategije za koji će biti organizovan konusultativni proces. Takođe, radiće se na izradi Zakona o mladima koji će biti prvi korak ka realizaciji mera definisanih Strategijom za mlade.

P. K. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Dan otvorenih vrata i simulacija prijemnog na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet Univeziteta u Novom Sadu u subotu 25. marta od 10 do 13 časova organizuje Dan otvorenih vrata i…

.

U subotu prvi NS Alt Fest u Lazinom Teletu

Organizacija Novosadska alternativa organizuje prvi mini festival "NS Alt Fest" koji će biti održan u klubu Lazino Tele (Laze Telečkog…

.

Besplatna radionica medijske pismenosti i digitalnog marketinga

Erasmus Student Network Novi Sad u saradnji sa OPENS-om organizuju besplatnu radionicu medijske pismenosti i digitalnog marketinga koja će biti…

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

.

Konkurs za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku

Izdavačka kuća Booka i OTP banka raspisuju konkurs za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku. Prijave su otvorene do 15.…

.

Zoom kafica o uspešnom postavljanju ciljeva

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje Zoom kaficu 22. marta od 13 časova, na kojoj…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo