...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Nova Strategija za mlade više od liste lepih želja?

16.02.2023.

Vlada Srbije usvojila je krajem januara Startegiju za mlade do 2030. godine. Premijerka Ana Brnabić rekla je tom prilikom da je taj dokument odredio prioritete omladinske politike do 2030. godine i zato je važno što su se u proces njegovog kreiranja i donošenja uključili upravo oni kojih se ovo najviše tiče - mladi.

.

"Preko 2.000 njih je kroz različite načine učestvovalo u ovom procesu, a sigurni smo da će se još više uključiti prilikom kreiranja Akcionog plana, koji će pratiti Strategiju", navela je Brnabić.

Najznačajnije novine u Strategiji se odnose na prepoznavanje i standardizaciju lokalne omladinske politike i mehanizme kako svi resori mogu da izdvajaju više sredstava za mlade i doprinesu međusektorske saradnji u oblasti podrške mladima.

U izradi Strategije učestvovala je i Krovna organizacija mladih Srbije KOMS, a Milica Borjanić iz ove institucije kaže da konačno imamo dokument na kojem mogu da se grade konkretna rešenja.

omladinskirad3 png

"Izborili smo se da se tu nađu ključne stvari u razvoju položaja mladih, da mladi uopšte budu uključeni u ovaj proces. No, pre svega on nudi dobre šanse da napravimo akcioni plan i da dočekamo implementaciju. To znači da sve što smo napisali u Strategiji, da imamo mlade koji su uključeni u donošenje odluka na lokalnom nivou, da imamo mlade koji su obučeni u pronalaženju rešenja i slično, da sve to ostvarimo i u praksi“, kaže Milica.

Ona veruje da će nova Strategija pokazati da dosadašnje stanje može da se promeni.

"Nastavićemo da pritiskamo donosioce odluka i da od nas zavisi da li će se nešto iz ove Strategije i ostvariti“, kaže Milica.

Kako navodi, Strategija propisuje bezmalo sve što je potrebno da se poboljša položaj mladih u Srbiji, ali je to i dalje spisak lepih želja.

"Ukoliko ne budemo dobili budžet za realizaciju, ako ne napravimo akcioni plan i ako ne bude dobre volje vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou da se ove želje ispune, i ovo će ostati samo još jedan prazan papir“, upozorava Milica.

Strategija za mlade ovog puta na bolji način tretira i omladinski rad. To je posledica učešća Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR.

Prema rečima izvršne direktorke NAPOR-a, Jelene Stojanović, na profesionalizaciji omladinskih radnika/ca se radi poslednjih 15 godina, a nova Strategija za mlade sada daje i formalni osnov za uspostavljanje sistema za profesionalizaciju zanimanja omladinski radnik/ca, koje je od 2019. zvanično prepoznato u Jedinstvenom kodeksu šifara.

"Omladinski radnici  često rade kroz volonterski angažman. Nivo prepoznavanja na lokalnom i nacionalnom nivou je bio veoma mali, ali i pored toga ti ljudi aktivno rade sa mladima i kontinuirano se usavršavaju bez nekih značajnijih i vidljivijih beneficija, sem činjenice da znaju koliko je važno da budu što profesionalniji da bi mogli da podrže što veći broj mladih", ističe Jelena

Ona dodaje da je zahvaljujući podršci Ministartva turizma i omladine i UNICEF-a u Srbiji sada započet i proces za izradu nacionalne kvalifikacije za zanimanje omladinski radnika.

mladi1 jpeg

Omladinski rad kao termin nije poznat javnosti i najčešće asocijacija jeste da se to odnosi na mlade koji nešto rade, kaže menadžerka za zagovaranje i komunikacije u NAPOR-u Nedeljka Ivošević.

"Ipak, omladinski rad nije nešto što mladi rade u svoje slobodno vreme. Omladinski rad je dugoročni, planirani program obrazovnog karaktera, kreiran sa svrhom pružanja podrške mladima u procesu osamostaljivanja, tako što im omladinski radnik pomaže u ličnom i socijalnom razvoju kako bi postali aktivni članovi društva i učesnici u procesu donošenja odluka. Ideja omladinskog rada je kreiranje sigurnog okruženja i mogućnosti za aktivno učešće mladih na dobrovoljnoj osnovi u procesu sticanja veština, kompetencija i znanja", pojašnjava Nedeljka.

U narednom periodu fokus će biti na izradi trogodišnjeg Akcionog plana za primenu i sprovođenje Strategije za koji će biti organizovan konusultativni proces. Takođe, radiće se na izradi Zakona o mladima koji će biti prvi korak ka realizaciji mera definisanih Strategijom za mlade.

P. K. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su…

.

Joker Out i Black Eyed Peas obeležili petak na Exitu

Druge večeri EXIT-a najviše pažnje privuklo je dvoje hedlajnera - pre svega bend Black Eyed Peas čiji je nastup publika…

.

Nulti dan EXIT-a u znaku Evrovizije

U sredu je na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoren EXIT festival koji je, kao i svake godine, okupio veliki broj domaćih i…

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

.

Nove generacije stari problemi

Poslednju epizodu emisije "U kakvoj zemlji želim da živim?", u ovoj sezoni, posvetili smo razgovoru sa četvoro mladih sa Zapadnog…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo