...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo / Aktivizam

Mladi žele aktivno učešće u planiranju budućnosti

30.07.2018.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) već dve godine raspisuje konkurs za nagradu MladGrad. Cilj dodele ove nagrade je odavanje priznanja za ukupan doprinos lokalne samouprave unapređenju položaja mladih. Pored toga, KOMS je i koautor Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade za period od 2018. do 2020. godine. Akcioni plan treba da pomogne svim organima, organizacijama, institucijama, pojedincima i svim drugim zainteresovanim subjektima da realizuju ciljeve strategije. O ovome, ali i o položaju mladih u Srbiji pričali smo sa predsednicom upravnog odbora KOMS-a, Milom Lukić.

.

MladGrad je priznanje koje se dodeljuje za ukupan doprinos lokalnoj samoupravi koja radi na omladinskoj politici, odnosno na unapređenju položaja mladih na lokalnom nivou. Pored toga, nagrada ima cilj da podstakne lokalne samouprave da ulažu više snage i napora u unapređenje položaja mladih u Srbiji i da dodatno osnaže mlade da deluju na lokalu i da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka. 

Šta nagrada MladGrad znači za onoga ko je dobije?

Dobitnici prethodnih, ali i ove godine, su zapravo primeri dobre prakse kako bi sa mladima trebalo raditi na lokalu, koje im prostore davati da izraze mišljenja, stavove, pa čak i probleme sa kojima se suočavaju, a takođe i kako da aktivno participiraju u lokalnim procesima. Dobitnik nagrade je primer kako doprinos unapređenju položaja mladih može da opstane na lokalu.

Koliko zaista ova nagrada pomaže unapređenju položaja mladih?

Ona više promoviše nego što doprinosi. Cilj projekta MladGrad je da u godinu dana stavimo akcenat na jednu jedinicu lokalne samouprave koja već radi nešto pozitivno za mlade na lokalu. Na primer, dobitnik ovogodišnje nagrade će imati priliku da na raznim događajima nacionalnog ili lokalnog karaktera, koje KOMS ili drugi partneri budu organizovali, u narednih 365 dana promoviše ono što se dešavalo kod njih i zbog čega su oni zapravo dobili tu nagradu.

Koji su najveći problemi sa kojima se susreću mladi? 

Kada govorimo o problemima mladih, u globalu je to uglavnom nezaposlenost, odnosno uopšte zapošljivost mladih na lokalu. Imamo situaciju da mladi sve više odlaze iz lokalnih samouprava, naročito manjih sredina. Zato je MladGrad promocija upravo takvih samouprava gde nešto funkcioniše, a to je dobar primer drugim samoupravama da pokažu kako mogu da se bore sa problemima mladih na lokalu. S druge strane, tu je i problem bezbednosti mladih, u smislu da različiti javni prostori možda nisu dovoljno unapređeni i osposobljeni kako bi se mladi osećali bezbedno u potpunosti.

2 jpg

Šta najčešće predlažu?

Najrazličitije akcije. Ako, na primer, govorimo o bezbednosti, onda predlažu bolje osvetljenje ulica, opremanje određenih prostorija gde mladi mogu kvalitetno da provode vreme. Postoje najrazličitija udruženja na lokalnom nivou koja učestvuju u kreiranju planova za mlade, pa kroz to zapravo implementiraju svoje ideje kako unaprediti položaj mladih.

Da li se mladim ljudima daje dovoljno šanse i prilike za učešće u odlukama? Koliko su lokalne vlasti spremne da puste mlade ljude da im se 'petljaju' u posao?

Svakako da postoje ekstremni primeri i jednog i drugog spektra, ali verujem da određene lokalne samouprave, naročito ove koje su do sada dobijale nagradu MladGrad, zapravo jesu pozitivan primer takvih praksi gde su otvorili vrata institucija za mlade. To znači da su otvoreni za bilo kakvu diskusiju po pitanjima koja se tiču mladih. Kada govorimo o lokalnom donošenju odluka, u smislu da oni učestvuju u radu lokalnih vlasti, definitivno dobar primer jesu lokalni saveti za mlade. To su strukture čiji su članovi prvenstveno mladi koji daju predloge i savetuju lokalne vlasti kako da se položaj mladih poboljša.  

Šta je sa onima koji su već osvojili nagradu? Gde su oni sada, imate li uvid u njihov dalji rad?

Pratimo ih kroz naš lokalni program, tako da smo u kontaktu sa njima i ostvarujemo dalju saradnju. Pokrenuta je tema struktuiranog dijaloga tako da smo neke od prošlogodišnjih dobitnika nagrade MladGrad uključili u lokalne obuke za koordinatore i na taj način produbljujemo saradnju i nastavljamo da brinemo o aktivnom učešću mladih baš u lokalnim samoupravama.

Kada je reč o nacrtu Akcionog plana, koji su bili najčešći predlozi mladih?

U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta smo dobili priliku da i sami sprovedemo javnu raspravu o nacrtu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade koja je bila na platformi dijalog.rs. Tamo smo otvorili sve elemente nacrta za koje je bilo omogućeno komentarisanje svakoj mladoj osobi. Ne govorim samo o organizacijama civilnog društva, već i o drugim mladim osobama koje nisu nužno članovi nekih organizacija ili neformalnih grupa. Komentari su mogli da se podnesu na najrazličitije elemente, počev od aktera koji sprovode predložene akcije, pa do indikatora, kako kvalitativnih, tako i kvantitativnih. Uglavnom su se komentari odnosili na aktere, u smislu da su mladi prepoznali da trenutni nacrt možda ne podrazumeva dovoljno aktera. Mladi prosto lakše i bolje poznaju ko bi trebalo za njih da odradi određene akcije i koga bi konkretno trebalo uključiti u njih.

3 jpg

 Za koju oblast su imali najviše predloga?

Definitivno aktivno učešće mladih, socijalna inkluzija i zapošljavanje, što su evergrin teme, odnosno one se uvek provlače kada govorimo o problemima i izazovima sa kojima se susreću mladi. Socijalna inkluzija je prepoznata zbog različitih kategorija sa kojima različite institucije i organizacije sarađuju, dok je zapošljavanje izazov broj jedan. Mladi zapravo prepoznaju potrebu i želju da se što više uključe u procese donošenja odluka kada se kreiraju politike koje se direktno ili indirektno tiču njih.

 Da li je tačna ona da su mladi indiferentni ka svemu što bi trebalo da ih se tiče?

To je subjektivno mišljenje. Ono što KOMS-ovo alternativno istraživanje o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji pokazuje jeste da mladi imaju volju i želju. I to ne govorimo samo o mladima iz urbanih sredina već i iz ruralnih. Zaista imaju tu svest i tačno znaju da predlože akcije i primere kako mogu da se uključe u donošenje odluka. Možemo sa sigurnošću reći da mladi žele da se uključe, jedino što preostaje jeste da se vrata institucija i kancelarija otvore.

Kolike su šanse da Ministarstvo zaista ima sluha za predloge mladih?

Možemo reći da su šanse velike, Ministarstvo je i do sada podržavalo akcije koje se tiču organizacija mladih i udruženja za mlade. Ja iskreno verujem da i u naredenom periodu možemo da očekujemo njihovu podršku u sprovođenju omladinske politike na svim nivoima i uopšte podršku i savete kako bi unapredili položaj mladih.

Rezultati konkursa za nagradu MladGrad će biti objavljeni uoči međunarodnog dana mladih 12. avgusta, kada će KOMS nagradu i uručiti, a potom sa pobednicima planirati zajedničke akcije.

Tonski intervju poslušajte u plejeru.


Možda te još zanima:

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

.

Pad podrške uvođenju vojnog roka, mladi žele platu od sto hiljada

Krovna organizacija mladih Srbije i ove godine priprema „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih”. Teme koje su u fokusu…

.

Odlične ocene za Oradio u izveštaju KOMS-a o mladima u medijima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) predstavila je u četvrtak najnoviji izveštaj “Mladi u medijskom ogledalu 2021”. To je istraživanje koje…

.

Forum omladinske politike o zdravlju mladih

Krovna organizacija mladih Srbije poziva sve zainteresovane mlade sa teritorije Republike Srbije da se prijave za ovogodišnji Forum omladinske politike. Ove…

.

KOMS te poziva da IM kažeš šta imaš

Krovna organizacija mladih otvorila je poziv za Dijalog mladih sa donosiocima odluka. Ovi Dijalozi nastali su iz potrebe da mladi…

.

Trening "Mladi i sektor bezbednosti"

Ako imaš između 18 i 28 godina i želiš da naučiš i razumeš šta sektor bezbednosti podrazumeva, ali i da…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo