...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Društvo / Aktivizam

Druženjem protiv klišea

11.08.2015.

Kamp omladinske razmene "Svetlo i umetnost" koji organizuje edukativni centar Žil Vern iz Novog Sada okupio je mlade od 13 od 18 godina iz više evropskih zemalja, koji su u nekoliko gradova Vojvodine pokazali koliko se kroz zabavu i druženje može naučiti.

.

Povorkom lampiona od Štranda do centra Novog Sada, pravljenih za vreme kreativnih radionica kampa razmene, mladi iz Francuske, Belgije, Makedonije i Srbije predstavili su rezultate svog boravka u našoj zemlji. Zatekli smo ih upravo na Štrandu, gde su se spremali da pođu ka centru u zanimljivoj svetlosnoj povorci.

lampioni2 jpg

Džofri (17), dolazi iz Alansona u Francuskoj i kaže da mu je boravak u Srbiji jedno divno iskustvo.

"Privuklo me je veoma da dođem u Srbiju. Već sam ranije išao na različite omladinske razmene pa me je zanimalo da vidim kako je ovde", ispričao je Džofri.

Slično razmišlja i šesnaestogodišnja Loran, koja takođe dolazi iz Francuske. Ona je u jednoj rečenici opisala odličan boravak i druženje u Srbiji.

"Veoma mi se svideo Novi Sad, kao i igrice kroz koje smo otkrivali istoriju grada", rekla je Loran.  

Kamperi su u Srbiji do 14. avgusta, a pored Novog Sada posetili su i Suboticu. Oni su smešteni u učeničkom domu u Somboru, a prema rečima koordinatora Jelene Glamočanin ovo je bila idealna prilika da se mladima Srbija predstavi bez klišea.

"Mi već godinama radimo interkulturalne razmene za vreme leta i poznanstva sa kolegama iz Evrope rezultirala su dolaskom mladih ovde. Oni su ove godine mogli da uživaju u Somboru, Subotici i Novom Sadu i gde smo im pokazali kako živimo, radimo i koji sve klišei vladaju kada je ovo podneblje u pitanju", izjavila je Jelena.

lampioni1 jpg

Pored povorke lampiona, ideje koja je potekla od organizacije iz Belgije, oni su u centru Novog Sada uradili i glumački performans, takođe rezultat radionica. Pravljenje lampiona u okviru ovih radionica nije slučajno, a već sledeće nedelje organizacija Žil Vern će predstaviti festival lampiona " Žilvernovske iluminacije".

Kamp je organizovan u saradnji sa Udruženjem građana "Društvo za edukaciju" iz Kumanova, Makedonija, "Kućom mladih - Aršipel Ufaliz" Aršipel, Belgija, Centrom za socijani rad "Kroi Mersije", Alenkon, Francuska.

iluminacije jpg


Nataša Šaru


 

Možda te još zanima:

.

Žilvernovci na Reunionu - mesto duhova, prirode i bogate kulture

Zahvaljujući internetu upoznavanje novih, egzotičnih, kultura danas je ekstremno olakšano. Ipak, ništa ne može da nadmaši lične utiske koje sa…

.

Upoznaju kulture kroz teatar, muziku, sport i cirkus

Centar Žil Vern ovih je dana okupio mlade iz Francuske, Belgije i Srbije u Domu Učenika u Futogu u okviru…

.

Mladi iz Belgije i Francuske u Futogu

U Futogu se od 18. do 27. avgusta održava međunarodni kamp mladih "Interkultura kroz sport, pozorište i društvene igre" koji…

.

Tijana Kabić: Maratonka i DJ u jednoj osobi

Ozbiljno bavljenje sportom, makar to bilo i na rekreativnom ili poluprofesionalnom nivou, zahteva mnogo rada, vremena, organizacije života, samim tim…

.

Digitalno obrazovanje nov smer na Pedagoškom fakultetu u Somboru

Somborski pedagoški fakultet, kao deo Univerziteta u Novom Sadu, osnovao je novi odsek “Digitalno obrazovanje”. U prvom upisnom roku ove…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo